22.8.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛ/ΚΟ ΣΤΑΘΜΟ EXTRA ΚΥΠΡΟΥ (18/8/2012)

Στείλτο Email


 
«Όλα ήταν προδιαγεγραμμένα. Από τη στιγμή που αντισταθήκαμε, και αντισταθήκαμε συνειδητά –γνωρίζοντας και τις συνέπειες τις οποίες όπως είπα αναμέναμε, δεν είχαμε τίποτε άλλο να κάνουμε παρά να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες οι οποίες ενοχλούσαν».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλ/κο σταθμό EXTRA Κύπρου.
 
Οι αλήθειες που λέγαμε ενοχλούσαν
Δεχτήκαμε χτυπήματα ολομέτωπα γιατί ενοχλούσαν οι αλήθειες οι οποίες λέγαμε. Όταν φώναζα ότι η Ρωσία πρέπει να “έρθει” στην Ελλάδα, να “έρθει” στο Νεώριο της Σύρου προκειμένου να προστατευθούν τα παράλιά μας από την Τουρκία, αυτό ενοχλούσε σφόδρα τους Αμερικανούς.
Όταν προχωρούσα σε συμφωνίες με τη Ρωσία για επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτό ενοχλούσε σφόδρα τους πάντες.
Όταν μέσα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπα ότι αυτά τα 11,5 δισ. “δεν βγαίνουν, δεν γίνεται και μην το συζητάτε”, είναι αυτά τα οποία σήμερα συζητούν και δεν τους βγαίνουν. Γι αυτό δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα. Τότε λοιπόν η τρόικα μου είπε ότι: “Είσαι επικίνδυνος” και ως εκ τούτου αντελήφθην ότι δεν ήμουν και μέσα στο πολιτικό παιχνίδι όπως αυτοί το εννοούσαν. Αυτοί έχουν μάθει ανθρώπους να τους λένε «Ναι, ναι…»
Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει…
Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες, οι πολιτικοί ταγοί από αυτή τη φτιάξη.  
Αντέδρασα γνωρίζοντας τις συνέπειες. Αυτό το οποίο έκαναν, ήταν το να προσπαθήσουν να με βγάλουν αναξιόπιστο σε έναν κόσμο ο οποίος με στήριζε. Ένας κόσμος ο οποίος σε όλες τις εκλογές, από το 2000 και μετά, μου έδινε μεγαλύτερα ποσοστά διαρκώς. Αυτή η διόγκωση λοιπόν, ήταν εξαιρετικά ενοχλητική γι’ αυτούς.
 
Θα λογοδοτήσουν στο εδώλιο της κοινής γνώμης
Εφηύραν λοιπόν, διάφορα κόμματα τα οποία σχημάτισαν ενδιαμέσως, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας τα, με τον Α ή τον Β τρόπο και βεβαίως σε συνεργασία με το οικονομικό-εκδοτικό σύστημα, που υπάρχει από πίσω και το οποίο παίζει σαφέστατα με τους όρους που παίζουν τα αφεντικά και οι πάτρωνες εδώ στη χώρα μας.
Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που άναψε το “κόκκινο φως”, εκείνοι φρόντισαν να με εξαφανίσουν από την τηλεόραση απαξιώντας και τον λόγο μου και την όλη, γενικά, συμβολή μου στην πολιτική πορεία της χώρας.
Ήταν μία συνειδητή πράξη η οποία έγινε από αυτούς. Θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή, θέλω να πιστεύω, στο εδώλιο της κοινής γνώμης.
 
Πόλεμος ενάντια στο οικονομικό-εκδοτικό κατεστημένο
Ξεκινάω τώρα έναν πόλεμο εναντίον αυτού του οικονομικού-εκδοτικού κατεστημένου, που νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας.
Πιστεύω ότι η εμμονή της Κυβέρνησης της Ελλάδος υπέρ των Αμερικανών, θα συνοδευτεί από πολλά, τεράστια προβλήματα.
Και λυπάμαι πραγματικά, που βλέπω ότι και το Νησί, εδώ (σσ.: η Κύπρος), παρά τις αντιστάσεις και τις ευρύτερες πολιτικές προοπτικές, να μπαίνει μέσα σε ένα «μαγκανοπήγαδο» με απρόβλεπτες, τεράστιες συνέπειες.  
 
Για τα αποτελέσματα των εκλογών και την Singular
2,9% έδωσαν στον ΛΑ.Ο.Σ στην ανακοίνωση. Ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό. Πολύ μεγαλύτερο. Εμένα μου είχε πει ο στρατηγός Υφαντής ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, ότι “Και 10% να έπαιρνες, 2,9% θα βγάζανε”.
Μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα τα βγάζει ένας “γνωστός ” εδώ στην Κύπρο, εξαιρετικά δημοφιλής άνθρωπος. Δεν άκουσα κανέναν βέβαια να μην τον «σιχτιρίζει».
Είναι ο κ. Βγενόπουλος ο οποίος κατέστρεψε την οικονομία της Κύπρου και είναι ιδιοκτήτης της Singular. Εγώ έλεγα ότι θα γίνει ένα “μαγειρείο”. Πράγματι εμείς αρχίσαμε να μετράμε στις πρώτες εκλογές ψήφους, μας διέκοψαν όμως γιατί προκηρύχτηκαν οι δεύτερες εκλογές.
Από εκεί και πέρα ο Αμερικανός, εφάρμοσε τη γνωστή συνταγή, την οποία έχει πάρα πολλές φορές εφαρμόσει στο παρελθόν. Θυμίζω τι έγινε με τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1964 όταν αντιστάθηκε για το Κυπριακό πώς μία ομάδα αποστατών τον έριξε, το 1993 πώς έριξαν τον Μητσοτάκη όταν ήθελε να υπερασπιστεί τον Κάραζιτς και τον Μιλόσεβιτς, βάζοντας τον Σαμαρά και τους άλλους να φύγουν, κλπ.
Το ξέρουμε και με τη Δικτατορία, τι έκανε στον Παπαδόπουλο όταν δεν άφησε να περάσουν τα αεροπλάνα πάνω από την Κρήτη στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Ήξερα ότι θα συμβεί το ίδιο και με μένα. Το ίδιο πράγμα έκαναν και τώρα. Χρησιμοποίησαν κάποιους ανθρώπους τους οποίους είχα δημιουργήσει εγώ, τους οδήγησαν με τον γνωστό τρόπο και τη γνωστή μέθοδο, τη μόνιμη που υπάρχει, προς μία αποστασία και από εκεί και πέρα βεβαίως ήταν προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα.
 
Δυναμική η ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. στο Ευρωκοινοβούλιο
Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι εξακολουθούμε να έχουμε μία δυναμική ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Να θυμίσω πόσες ερωτήσεις έχει κάνει το δικό μου το Κόμμα στη Βουλή, πόσο κοινοβουλευτικό έλεγχο έχει κάνει και πόσες προτάσεις για το Κυπριακό. Τόσες, όσες δεν έχουν κάνει –και το λέω με παρρησία και όχι με έπαρση- όλοι μαζί οι Έλληνες ευρωβουλευτές και μερικές φορές και οι Κύπριοι. Άρα λοιπόν, εμείς είμαστε παρόντες, ζώντες και δυνατοί. Αρχίζουμε την αναδιοργάνωση του Κόμματος με ένα μεγάλο στόχο. Να αποκαλύψουμε τις σκοτεινές και τις ύποπτές πτυχές που θέλουν την Ελλάδα “σκλάβα” στην ουσία, υπόδουλο μίας στείρας πολιτικής της Ευρώπης που θέλει όλο το Νότο δεσμευμένο και φτωχό προκειμένου να προχωράει η μεγάλη βιομηχανία του Βορρά.
 
 
 
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία “γερμανική”  Ευρωπαϊκή Ένωση
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέραμε. Υπάρχει μία “γερμανική”  Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Γερμανία κάνει το κουμάντο μαζί με την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία.
Εμείς του Νότου πρέπει να είμαστε μέσα στο Ευρώ, αλλά φτωχοί και ανίκανοι να παράγουμε. Έτσι λοιπόν, η όλη βιομηχανία παραμένει στα χέρια των Γερμανών. Μας παίρνουν την κατανάλωση με τα LIDL, τα Praktiker κλπ. και επάνω, αλλά και εδώ στο Νησί, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα μίας ουσιαστικής παραγωγής.
 
Όλος ο Νότος είναι καταδικασμένος
Είμαστε καταδικασμένοι. Η Ελλάδα, η Κύπρος, όλος ο Νότος είναι καταδικασμένος. Ζήτησα και μίλησα μάλιστα πάρα πολλές φορές στους Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο και στον κ. Παπαδήμο, για την προσπάθεια σύμπτυξης μίας συμμαχίας του Νότου. Όλες οι Νότιες χώρες, εμείς, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία με την συμπαράσταση της Γαλλίας, να πάμε και να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Μόνο που δεν μου έβαλαν πιπέρι το στόμα!.
 
Η χώρα έχει παραδοθεί και προδοθεί
Δυστυχώς, η χώρα μου έχει παραδοθεί και τολμώ να πω και προδοθεί από κάποιους. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν στιγμές που κάποιοι θα απολογηθούν. Αναγκαστικά θα απολογηθούν.
Ο κ. Σαμαράς “σέρνει” σήμερα και τρέχει γι αυτά τα 11,5 δισ. που είναι περισσότερα. Ήξερε τότε που τα υπέγραφε φαρδιά-πλατιά, που ήταν η δικιά μου διαφωνία.
Τώρα, ο κ. Σαμαράς μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση! Εάν ήθελε πράγματι επαναδιαπραγμάτευση γιατί δεν την έκανε τότε, που μπορούσε να γίνει; Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και γι αυτό πιστεύω ότι η μακροημέρευσή τους δεν θα είναι καθόλου μεγάλη.
Αντί να πει λοιπόν το εκδοτικό σύστημα «μπράβο που έστω κι ένας Έλληνας πολιτικός, ο Καρατζαφέρης αντιστάθηκε, είπε “όχι”, σήκωσε ανάστημα», ήμουν ο “κωλοτούμπας”! για να μπορέσουν να περάσουν αυτή τη στείρα πολιτική.
 
Δεν κυβερνάει ο κ. Σαμαράς, αλλά η κα Μέρκελ
Το θέμα είναι ότι δεν κυβερνάει ο κ. Σαμαράς. Κυβερνάει η κα Μέρκελ και η παρέα της. Όλα αυτά δε που είπε η κα Μέρκελ ότι περιμένει τις εισηγήσεις-εκθέσεις της τρόικα…αυτά είναι “τρίχες”. Δεν περιμένει ποτέ το αφεντικό τις εισηγήσεις των υπαλλήλων. Το αφεντικό δίνει τις δέουσες οδηγίες και προχωράνε όλα αυτά τα πράγματα.
 
Πολύ σύντομα θα έχουμε μία νέα Κυβέρνηση
Έχω την αίσθηση ότι αυτό το σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει πάρα πολύ και θα έχουμε πολύ σύντομα μία νέα Κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω από το ίδιο Κοινοβούλιο. Δεν θα πάμε σε εκλογές, αλλά και δεν θα προχωρήσει. Ο κ. Κουβέλης, ένας σοβαρός άνθρωπος. Παραμένει μέσα, θέλοντας -εγώ πιστεύω, έχω αυτή την αίσθηση- να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παπούλια.
Ο κ. Βενιζέλος φοβάται να φύγει, ενώ στην πραγματικότητα, βλέπει το αδιέξοδο. Και αυτό γιατί ξέρει ότι οι «τρεις αρχάγγελοι» που είχε μέσα (Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης  και Διαμαντοπούλου) θα τον πετάξουν από την αρχηγία.
Έτσι, «μένει μέσα» αναγκαστικά ως “το μη χείρον, βέλτιστον”. Το πράγμα δεν τραβάει. Είναι τέσσερις οι πόλοι.
Οι δύο που είπα, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας. Ο οποίος μάλιστα, ασκεί μία δική του πολιτική. Το πράγμα δεν πηγαίνει. Έχουμε την ίδια στείρα οικονομική πολιτική από την εποχή του Χριστοδουλάκη. Χριστοδουλάκης, Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου και σήμερα Στουρνάρας ακολουθούν την ίδια πολιτική. Αυτή η πολιτική δεν βγάζει πουθενά.
 
Η υπόθεση της δραχμής είναι κοντύτερα από κάθε άλλη φορά
Το ζητούμενο δεν είναι «εάν και πότε» θα πέσει αυτή η Κυβέρνηση, αλλά το πόσο γρήγορα θα βρεθούμε εκτός ευρώ. Στο σημείο που πλέον, η Ευρώπη δεν θεωρεί ότι την εξυπηρετεί να είμαστε μέσα. Πολύ φοβούμαι ότι η υπόθεση της δραχμής είναι κοντύτερα από κάθε άλλη φορά.
 
Η Κύπρος χώνεται βαθιά στην αγκαλιά των Δυτικών
Για εμένα το ερώτημα είναι πώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης μαζί με την Ελβετία που είναι στην Ευρώπη, αλλά ευρίσκεται εκτός Ευρώπης, έφτασε αυτή τη στιγμή να είναι σε αυτή τη δυστυχία και να ψάχνεται. Θέλω να πιστεύω, ότι τόσο ο Ρώσος όσο και ο Κινέζος οι οποίοι πράγματι δείχνουν να έχουν ένα «βλέμμα στοργής» προς την Κύπρο, θα αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να παραδοθεί το Νησί.
Αυτή τη στιγμή η Κύπρος, χώνεται όλο και πιο βαθιά, στην αγκαλιά των Δυτικών, οι οποίοι της έχουν επιφυλάξει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τώρα λοιπόν, θα αποκάμουν αυτό το Νησί. Θα το δείτε πόσο άσχημα θα πάνε τα πράγματα γιατί έχουν ένα και βασικό στόχο να πάρουν το αέριο. Ίσως η μόνη σας άμυνα είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί με το Ισραήλ για την οποία θυμάστε τι αγώνα είχα κάνει.
Είχα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους έλεγα ότι αυτός είναι ο δρόμος, προσθέτοντας βέβαια ότι ο άξονας που πρέπει να γίνει είναι Τελ Αβίβ- Λευκωσία- Αθήνα- Μόσχα.
Σε ότι αφορά βέβαια στο τελευταίο σκέλος (σσ.: Αθήνα- Μόσχα) πολύ φοβούμαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί αν κι εγώ το θεωρώ αναγκαίο. Τουλάχιστον να σωθείτε εσείς…
Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, η Ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί …
 
Έπρεπε να είχε σωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Πρέπει να πω όμως και κάτι άλλο το οποίο δεν το ξέρει ο κυπριακός λαός. Το ξέρει μέρος της ηγεσίας αυτού του τόπου, αλλά όχι ο κυπριακός λαός.
Όταν γίνονταν οι συσκέψεις για το κούρεμα τους είπα: “Κοιτάξτε, να σώσουμε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή περίπου είναι έκθετο σε εμάς περίπου 12 δισ. Ευρώ. Να καλέσουμε το τραπεζικό σύστημα και να κάνουμε αμέσως συμψηφισμό. Κλείνουν τα υποκαταστήματα κάτω, κλείνουν τα δικά τους εδώ, τους δίνουμε και κάποια ακίνητα για να εξασφαλίσουν. Να τους μηδενίσουμε τον κίνδυνο, να μηδενίσουμε τα 12 δισ. Γιατί τώρα, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κινδυνεύουν και οι κυπριακές τράπεζες.
Κάθε μέρα έχουμε και μία υποβάθμιση. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της Ελλάδος για να μπορέσουν να πάρουν μία εγγυητική επιστολή για να διεκδικήσουν ένα μεγάλο έργο στο εξωτερικό, πρέπει να πάνε σε τράπεζα της Ευρώπης που δεν τις βοηθούν.
Εάν όμως είχαν μείνει αλώβητες οι κυπριακές τράπεζες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν μοχλός ανάπτυξης. Δύσκολο να το καταλάβει ο απλός πολίτης, αλλά ήταν έγκλημα που πριν προχωρήσουμε στο κούρεμα, δεν βρήκαμε λύσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα.
Βρίσκεται σε πολύ δύσκολή κατάσταση το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσει να βγει από αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι τουλάχιστον κάποιες συγκεκριμένες τράπεζες, θα μπορέσουν να διασωθούν από τις καταθέσεις των Ρώσων, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη.
 
Στις εκλογές του Φεβρουαρίου επανέρχεται ξανά το “ΌΧΙ” στο Σχέδιο Ανάν
Θέλω να πιστεύω ότι θα αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα της Κύπρου το οποίο οδηγείται και σε Προεδρικές εκλογές, ότι όσο αφήνουν τα πράγματα και οδηγούνται προς την αγκαλιά της Δύσης, τόσο γίνονται πιο επικίνδυνα.
Επομένως, αυτό το οποίο έχω να πω με πάρα πολύ τρυφερότητα, αγάπη, αλλά και έμπρακτο ενδιαφέρον προς τον κυπριακό λαό, είναι ότι σήμερα, αυτή την περίοδο που ζούμε, είναι ότι στις εκλογές του Φεβρουαρίου επανέρχεται το “Όχι” στο Σχέδιο Ανάν.
Θέλω να τι καταλάβετε. Εκείνοι οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι το Σχέδιο Ανάν θα κατέστρεφε το Νησί, παρά τα ό,σα μας έλεγαν τότε όλες οι «Κασσάνδρες», φανταστείτε, δεν θα είχαμε σήμερα Νησί. Δεν θα είχαμε σήμερα τίποτε στα χέρια μας.
Αυτός ο ίδιος ο μοχλός τώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη διείσδυση της Δύσης, εδώ. Νομίζω ότι αυτό θα είναι εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και εις βάρος του μέλλοντος σας.
 
Για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο
Το ΑΚΕΛ είναι καίρια τραυματισμένο και έκανε λάθη που το έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Πολλά λάθη. Μερικά εκ των οποίων, μπορώ να πω, ότι ήταν και συνειδητά λάθη. Είναι «κακιά μάγισσα» η πολιτική με όλα αυτά τα οποία γίνονται. Ο κ. Αναστασιάδης «ανατέλλει» τώρα ως φαβορί. Από ‘κει και πέρα όμως πιστεύω, ότι και η εκκλησία μπορεί να παίξει έναν ρόλο, δημιουργώντας νέες συνθέσεις.
Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εγώ, αυτό το οποίο λέω: Προσοχή, μην αφήσετε το Νησί να πάει βαθιά στις “δαγκάνες” της Δύσης.
 
Ουδέποτε η Δύση ωφέλησε την Ελλάδα
Από το 1824, τότε που ακόμα δεν είχαμε απελευθερωθεί ήταν το παιχνίδι των Αμερικάνων με τους Τούρκους, από τότε μέχρι σήμερα, όποιος αντιστέκεται, φυλακίζεται. Είτε λεγόταν Κολοκοτρώνης, είτε αργότερα Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Καραμανλής… Όποιος έχει ανάστημα, όποιος λέει αλήθειες «τσαλακώνεται».
Επειδή ξέρω πολύ καλά την ιστορία του τόπου, τα ζύγισα. Η μία λύση, θα ήταν να ήμουν «χρήσιμη θεραπαινίδα» των Αμερικάνων και η άλλη είναι να αντισταθώ. Αντιστάθηκα και αντιστέκομαι!  
Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ο οποίος ψήφισε με οργή, με φόβο, με τρόμο, με αγανάκτηση, όταν υποχωρήσουν αυτά τα έκτακτα, πικρά συναισθήματα και έρθει η λογική, θα αντιληφθεί ότι οι χρήσιμες φωνές, οι ανεξάρτητες και αδέσμευτες φωνές σαν και αυτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχουν θέση και είναι απαραίτητες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ήδη, διαπιστώνω ότι πάρα πολλοί οι οποίοι δεν μας ψήφισαν μας αναζητούν. Και μάλιστα, αυτό το ταξίδι στην Κύπρο, μου έδωσε μεγάλες ενέσεις αισιοδοξίας από τον τρόπο υποδοχής που έτυχα. Δεν είμαι καθόλου αδιάφορος για τις επικείμενες εκλογές εδώ στην Κύπρο.
 
Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία
Η τρόικα να ξέρετε ότι είναι πολύ δραματική εξέλιξη. Δεν ξέρω πως θα οδηγηθούν τα πράγματα, αλλά μιλάμε για απώλεια κυριαρχίας. Όταν ήμαστε μέσα στην σύσκεψη, οι πέντε ισχυρότεροι πολιτικοί άνδρες της χώρας, ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Παπανδρέου κι εγώ, και προσπαθούσαμε να βρούμε μία φόρμουλα για να μην επιβάλλουμε «ψαλίδι» στις συντάξεις, όταν την βρήκαμε πετάγεται ο κ. Βενιζέλος και λέει: “Να πάρουμε να παρακαλέσουμε τον κ. Πωλ Τόμσεν τον προϊστάμενο της τρόικα να μας πει αν το δέχεται».
Εκεί τους είπα “Άι σιχτίρ” και έφυγα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να είναι ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος και οι αρχηγοί των κόμματων και να παρακαλάνε τον κ. Πωλ Τόμσεν να δεχθεί. Εκεί έχουμε φτάσει. Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία.
 
Όπως ο κ. Παπανδρέου έλεγε “Μάλιστα Κυρία μου”, έτσι και ο κ. Σαμαράς
Η τρόικα αποφασίζει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή κόβει τα προγράμματα. Αυτή λέει πόσοι θα μπαίνουν στις σχολές. Δεν έχουμε εθνική κυριαρχία πάνω στη χώρα. Δεν κάνουμε κουμάντο εμείς.
Ψευδαίσθηση έχει ο κ. Σαμαράς ότι κυβερνάει. Εάν νομίζει ότι κυβερνάει και τολμάει, ας κάνει κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε την κα Μέρκελ. Θα εξαφανιζόταν την ίδια ώρα. Και το ξέρει. Και γι αυτό ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική που ακολουθούσε και ο κ. Παπανδρέου. Δεν άλλαξε τίποτα. Όπως ο κ. Παπανδρέου έλεγε “Μάλιστα Κυρία μου”, έτσι και ο κ. Σαμαράς λέει “Μάλιστα Κυρία μου”.
 
Φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα
Κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους. Δυστυχώς φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, να πάνε σε ένα άλλο εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, να ζητήσουμε πέντε χρόνια μορατόριουμ –πέντε χρόνια να μην πληρώνουμε τίποτε- να βρούμε το τελικό ποσό που χρωστάμε και όχι τα «καπέλα» που μας έβαλαν από τις μίζες και τα κλεψίματα και τις απάτες και να πούμε ότι δίνουμε 10 δισ. το χρόνο για τόσα χρόνια και ξοφλάμε.
Αυτό που γίνεται τώρα, δεν βγαίνει. Δυστυχώς αυτό που γίνεται τώρα πάνε να το εφαρμόσουν και στο Νησί.
Καταστρέψαμε την Ηπειρωτική Ελλάδα, μην καταστρέψουμε και το Νησί. Θα είναι μεγάλο λάθος. Εγώ, το φωνάζω σε όλους τους τόνους. Βέβαια «ευήκοα ώτα» δεν βρίσκω πιο πολλά, εδώ στην Κύπρο.
Και εδώ κάποιοι, θέλω να ελπίζω ότι όχι όλοι, πιστεύουν ότι η ανέλιξή τους εξαρτάται από το κατά πόσον θα τα έχουν καλά με τα μεγάλα αφεντικά.
 
Να μην εφησυχάζουν οι Κύπριοι
Οι τελευταίες γενιές, έζησαν μέσα στην αγωνία, στο αίμα, στο δάκρυ, στον ιδρώτα. Τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν καλύτερα. Όχι μόνο από πλευράς οικονομίας. Υπάρχει ένα «λίπος» ακόμα. Αλλά το «λίπος» καίγεται σιγά-σιγά. Πιστεύω ότι όλο αυτό που γίνεται τώρα, θα έχει και συνέπειες τεράστιες στο μεγάλο εθνικό θέμα. Οι Τούρκοι παγιώνουν τις θέσεις τους.
Είναι ντροπή. Κατάπτυστοι και γελοίοι όλοι οι εταίροι της Ευρώπης που σήμερα έχει της προεδρία η Κύπρος και η Τουρκία το αγνοεί επιδεικτικά και σνομπάρει.
Είναι αδιανόητο η προεδρεύουσα χώρα να μην μπορεί να στείλει εμπορικό της καράβι σε ένα λιμάνι της Τουρκίας. Είναι ντροπή, είναι εξευτελισμός, είναι ευτελισμός και αυτό δείχνει και αποδεικνύει ότι δεν κάνουν για κυβερνήτες. Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε άλλες λύσεις και να ζήσουμε ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι.
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι ο μονόδρομος της εξωτερικής πολιτικής οδηγεί σε έναν εθνικό «Καιάδα».
Χαιρετίζω και τη συλλειτουργία με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα και βεβαίως με το Ισραήλ.
Περιμένω κι εγώ να δω πώς θα γίνει εδώ στο Νησί η έλευση του αερίου. Θα υγροποιείται εδώ; θα φεύγει; θα γίνεται ηλεκτρική ενέργεια και θα διώχνει ηλεκτρική ενέργεια το Νησί προς τα έξω; Θέλω να δω τι θα προκριθεί.
Πιστεύω όμως ότι είστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι εμείς που δεν τολμήσαμε να κάνουμε ανακήρυξη της ΑΟΖ που «παπαγαλίζουν» τώρα διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί. Αλλά όταν το φώναζε ο Καρατζαφέρης πριν τέσσερα χρόνια δεν ήξεραν καν τι είναι.
Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Για να γίνει αυτό θέλει να συμφωνήσεις με το απέναντι κράτος. Η ΑΟΖ της Ελλάδος κάτω από το Καστελλόριζο που συνορεύει και με την κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να συνδυαστεί με μία ομόφωνη απόφαση της Αιγύπτου. Δυστυχώς δεν υπάρχει Μουμπάρακ. Είναι Ισλαμιστές, και μάλιστα Ισλαμιστές που συγγενεύουν πάρα πολύ με το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας. Πράγμα που σημαίνει ότι χάσαμε για πάρα πολλά χρόνια, αν όχι δια παντός, αυτή τη δυνατότητα της ΑΟΖ.
Όσο για την ΑΟΖ που είναι κάτω από την Κρήτη και αυτή χάθηκε με το καθεστώς που υπάρχει στη Λιβύη, από τη στιγμή που δεν προλάβαμε τότε με τον Καντάφι να κάνουμε μια συμφωνία.
Χάσαμε ευκαιρίες που εσείς κερδίσατε και μπράβο σας γιατί είναι μεν ο μοχλός που υποβλέπουν και υπονομεύουν την πορεία της Κύπρου γιατί θέλουν να τα πάρουν αυτοί, αλλά από την άλλη πλευρά, εσείς θα πηδήξετε τον πήχη το 2015 και έχετε την πιθανότητα να μπορέσετε να ξεφύγετε από τα δίχτυα της αράχνης της Δύσης.
 
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα
Η ανέλιξη κάποιων ακραίων κομμάτων, υποταγμένων βέβαια στον Αμερικάνο δεν θα προσφέρουν αύριο ιδέες και θετικές υπηρεσίες στο να βγει η χώρα από την κρίση.
Εμείς, είμαστε παρόντες στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΛΑ.Ο.Σ θα επανακάμψει.
Υπάρχει ένα κενό το οποίο δυστυχώς δεν μπόρεσε να καλύψει κανείς με μία σειρά προτάσεων και σκέψεων.
Προτάσεις και σκέψεις που δεν ακούγονται σήμερα, πουθενά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι η στείρα αντίληψη του κ. Τσίπρα, του κ. Μιχαλολιάκου από την άλλη πλευρά και του κ. Καμμένου και από την άλλη πλευρά είναι ο “γιεσερισμός” των άλλων Κομμάτων. Προτάσεις δημιουργικές για να βγούμε από την κρίση δυστυχώς δεν ακούγονται.
Θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε το κατεστημένο, θα πολεμήσουμε τις θεραπαινίδες των Αμερικανών που είναι κάποια Μέσα Ενημέρωσης τα οποία παίζουν το παιχνίδι εις βάρος της Πατρίδας. Έχουμε ρόλο και έχουμε και όρεξη και κέφι να ξανακαταφέρουμε αυτό το οποίο θεωρήθηκε το φαινόμενο της προηγούμενης δεκαετίας.