21.11.2013,

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν Ιταλία- Λιβύη

Στείλτο Email

 

Ένα νέο σύμφωνο για τις μελλοντικές τους σχέσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, υπέγραψαν σήμερα στην Τρίπολη η Ιταλία και η Λιβύη, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στη χώρα.

 

Η Ιταλία θα βοηθήσει τις αρχές της Λιβύης να προστατεύσουν τα σύνορα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αφρικανικής χώρας, ανακοίνωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντουραχίμ αλ Κέιμπ.

 

“Οι υπουργοί Άμυνας (της Λιβύης και της Ιταλίας) υπέγραψαν ένα σύμφωνο για τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου των συνόρων από τη Λιβύη και την παροχή εκπαίδευσης, κυρίως για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων” ανέφερε ο Λίβυος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μάριο Μόντι.

 

“Το σύμφωνο επιβεβαιώνει τη λιβυκή κυριαρχία και ότι δε θα υπάρχουν Ιταλοί στρατιώτες” πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με το κείμενο, στόχος είναι να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ αναφέρεται “η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας στο πλαίσιο ενός νέου οράματος διμερών και πολυμερών σχέσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και οι αρχές της ένδοξης επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας και της Λιβύης”.