17.7.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ (10/7/2012)

Στείλτο Email

«Δυστυχώς, αν και αυτό το «μίγμα» αποτύχει,  δεν βλέπω κάτι καλύτερο  εναλλακτικό. Η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι έχει χρονικό ορίζοντα 6μήνου. Αν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ίσως αντέξει παραπάνω. Δεν έχει πείσει κανέναν. Όλοι οι Έλληνες λένε ότι θα έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες. Πρέπει να πιστέψει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι συνεργάτες του αυτό που είπε ότι “η κυβέρνηση αυτή θα είναι κυβέρνηση 4ετίας”, για να το πιστέψει και ο Ελληνικός λαός».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τον Ν. Ευαγγελάτο.

Για τη σημερινή κυβέρνηση
Βλέπω τα πράγματα, όπως τα βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με πολύ προβληματισμό και με μεγαλύτερη αγωνία. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της. Κάθε άλλο. Τα θέματα διογκώνονται, τα προβλήματα μεγαλώνουν. Θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά  και πάρα πολύ σύνεση, για να μπορέσουμε να βρούμε τον «μίτο της Αριάδνης», αν τον βρούμε. Αλλά δεν νομίζω να τα καταφέρουμε. Δεν βλέπω πρόταση, αλλά ούτε και τα πρόσωπα. Επίσης δεν βλέπω να το θέλει και η Ευρώπη. Αλλά και η σύνθεση της κυβέρνησης δεν με πείθει. Η σύνθεση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν διαφορετική. Τώρα έχουμε τον Στουρνάρα από τη μία και από την άλλη μια υπουργό  που σήμερα πήγε στην τηλεόραση για να ασκήσει τα καθήκοντά της. Δεν ξέρω αν θα «πάει το μίγμα». Μακάρι να πάει. Το εύχομαι, αλλά δεν το πιστεύω. Οι 3 εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν αδυναμία στο να μπορέσουν να πάνε τη χώρα δυο βήματα μπροστά.
Νομίζω πάντως ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να πάει μπροστά. Και το λέει αυτό ένας άνθρωπος που κατεξοχήν είναι απέναντι και μία ζωή ήταν αντιπολίτευση. Ουδέποτε υπήρξα συμπολίτευση στη ζωή μου. Και την περίοδο που κάποιοι λένε ότι ήμουν συμπολίτευση, το έκανα για την πατρίδα. Αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Αλλά και τότε ήταν πιο «δεμένο» το πράγμα, από ότι είναι σήμερα. Δυστυχώς, αν και αυτό το «μίγμα» αποτύχει,  δεν βλέπω κάτι καλύτερο εναλλακτικό.
Η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι έχει χρονικό ορίζοντα 6μήνου. Αν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ίσως αντέξει παραπάνω. Δεν έχει πείσει κανέναν. Όλοι οι Έλληνες λένε ότι θα έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες. Πρέπει να πιστέψει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι συνεργάτες του αυτό που είπε ότι «η κυβέρνηση αυτή θα είναι κυβέρνηση 4ετίας», για να το πιστέψει και ο Ελληνικός λαός.

Για τον κ. Στουρνάρα και τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης
Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας τεχνοκράτης. Πολύ φοβούμαι ότι δεν έχει κάνει καμία εμπορική πράξη στη ζωή του. Δεν έχει την πείρα της αγοράς, της πείνας και της αγωνίας. Είναι της σχολής Χριστοδουλάκη, Αλογοσκούφη, μίας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν περπατήσει την πιάτσα. Και νομίζω ότι είναι λάθος. Θα προτιμούσα πολύ περισσότερο τον κ. Ράπανο. Θα του είχα πιο πολύ εμπιστοσύνη. Εκείνος φοβήθηκε, δεν δέχθηκε, ή δεν είχε την ομάδα του μαζί. Εν πάση περιπτώσει, ήταν ένα πρώτο ρήγμα και μία πρώτη απογοήτευση. Μακάρι όμως και ο κ. Στουρνάρας να πετύχει. Αλλά ο κ. Στουρνάρας είναι από τους ανθρώπους, που θέλει η τρόικα να έχει απέναντι, γιατί είναι «συμβατός» με τις δικές τους σκέψεις, και τη δική τους ανάλυση.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση στο Μνημόνιο. Έτσι τουλάχιστον όπως την έχουμε ακούσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είναι σοβαρός άνθρωπος, θέλει να έχει ένα κίνητρο και ένα άλλοθι γιατί είναι μέσα σε αυτό το «πράγμα». Και ουέ και αλίμονο αν το διαλύσουν. Και αυτό που έγινε με τον κ. Νικολόπουλο, ήταν «χαστούκι» στον Κουβέλη και όχι στον Σαμαρά. Γιατί ο μεν Σαμαράς δέχθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο, ο κ. Κουβέλης δέχθηκε γροθιά. Δηλαδή οι δικοί του άνθρωποι είδαν να φεύγει ο δεξιός, και δεν είδαν εκείνον να φεύγει, από τη μη ύπαρξη διαπραγμάτευσης για τις εργασιακές σχέσεις. Ήταν μεγάλο χαστούκι. Πρέπει να δει ο Σαμαράς πως θα τα μαζέψει και πως θα τα «μπαλώσει». Έχω έρθει σε αυτή τη θέση και ξέρω ακριβώς πως σκέφτονται.

Αν ήμουν σήμερα μέσα στη Βουλή
Εάν ήμουν σήμερα στη Βουλή, θα είχα ως συνήθως, και το λέω με παρρησία όχι με αυταρέσκεια, χρήσιμες συμβουλές.
Είχα μιλήσει σε σας πριν πέντε-έξη μήνες, για την σύμπτυξη των χωρών του Νότου. Χάθηκε η ευκαιρία. Οι υπόλοιποι του Νότου βολεύτηκαν, έτσι ή αλλιώς. Εμείς μείναμε απ΄ έξω. Μα φαινόταν, το ήξερα, το ζούσα, το γνώριζα. Μίλαγα με ανθρώπους. Άφησαν τη χρυσή ευκαιρία να πάμε ως Νότος και να πάρουμε κάτι. Τώρα είμαστε έξω από αυτό που λέγεται Νότος. Και η κ. Μέρκελ, όσο «μαστιγώνει» την Ελλάδα, τόσο κερδίζει ποσοστά. Και δεν θα σταματήσει, μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει, ότι θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολα. Άκουσα τα δίκαια αιτήματα των αξιωματικών. Τελικά όμως θα έχουμε μείωση του μισθολογίου τους, ότι και να τους λένε. Άρα λοιπόν, πηγαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο. Ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ σκληρός μήνας για τον κ. Σαμαρά. Θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, να ψηφίσει το Κοινοβούλιο πράγματα. Ένα Κοινοβούλιο που δεν είναι και το πλέον ορθόδοξο. Με μια Χρυσή Αυγή μουδιασμένη, με τον Πάνο Καμμένο «στα κάγκελα», γιατί αυτό τον εξυπηρετεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να παίξει ρόλο…

Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βλέπω σαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σαν κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας τουλάχιστον έχει αυτή την συμπεριφορά. Το δείχνει ο τρόπος που μιλάει και που φέρεται. Και δεν περίμενα από την Αριστερή κουλτούρα αυτό το «καβαλίκεμα». Αλλά η Ελλάδα δεν θα σωθεί αν δεν αποκομμουνιστικοποιηθεί. Αυτό που βλέπετε με τον Φωτόπουλο, είναι ο νεοκομμουνισμός. Ότι πιο επικίνδυνο. Είναι ο εκπρόσωπος για 22.000 εργαζομένους. Αλλά ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, είναι εκπρόσωποι 3 εκατ. εργαζομένων με πρόσφατη εντολή. Ας δεχθούν λοιπόν οι άνθρωποι της ΔΕΗ να παίρνουν, όσα παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα. Δεν μπορούν να ζητούν υπερπρονόμια, όταν η ίδια η ΔΕΗ πτωχεύει. Αν δεν αναμετρηθούμε με το κακό -και το κακό είναι μπροστά μας- δεν γίνεται τίποτα. Άρα ο κ. Σαμαράς χρειάζεται έναν καταλύτη στην κυβερνητική μηχανή, που δεν τον έχει.

Για τον Π. Καμμένο
Ο Π. Καμμένος βρήκε τώρα ένα «σέρφινγκ» και πηγαίνει. Το βλέπουμε αυτό, με το παραλήρημα που είχε προχθές. Έχει μια συνταγή εξαλλότητας. Ίσως με το χρόνο αυτή η συνταγή να μετριαστεί. Χρειάζονται προτάσεις. Οι άναρθρες κραυγές ανήκουν στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο Π. Καμμένος τώρα είναι αυτό που όλοι πίστευαν ότι θα είμαι εγώ το 2007. Ότι θα μπω στη Βουλή και θα είμαι σαν «ταύρος σε υαλοπωλείο». Και βεβαίως τους διέψευσα. Φοβάμαι ότι ο Π. Καμμένος θα είναι «ταύρος σε υαλοπωλείο» λόγω του χαρακτήρα του, μια και τον ξέρω πάρα πολύ καλά.

Για την Χρυσή Αυγή
Δεν κάνω κριτική σε πράγματα που δεν αντέχουν κριτική. Έχουν πάρει δύο φορές 7% και μπορεί να ξαναπάρουν αλλά εγώ δεν μπορώ να τους συμπεριλάβω στους ανθρώπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν την χώρα, ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι ώστε να βγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται. Και δεν έχω κανένα ψόγο ή μομφή για εκείνους που τους ψήφισαν.

Γιατί είμαι εκτός Βουλής
Έτσι έκρινε ο Ελληνικός λαός. Θέλω να πιστεύω ότι μου έδωσε μια άδεια λίγων εβδομάδων, αλλά μάχιμος θα προχωρήσω μπροστά και πάντα θα είμαι παραγωγικός.
Σε μια περίοδο που είχε ανάγκη ο λαός, εγώ κοίταγα την Ελλάδα. Έπρεπε να κοιτάξω περισσότερο τον λαό. Όταν μία χώρα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και δεν είναι σε ήρεμη κατάσταση, θέλει να ακούσει λαϊκίστικες φωνές, κορώνες, θέλει αυτά που λέει ο Τσίπρας. Δεν θέλει να ακούσει την φωνή της λογικής. Εγώ προσπάθησα να επιβάλλω κάποια πράγματα για την πατρίδα χρησιμοποιώντας την φωνή της λογικής, όταν οι άλλοι ήταν μέσα σε αλαλαγμούς. Αυτό δεν πέρασε. Πιστεύω όμως, με το πέρασμα του χρόνου, ότι θα αντιληφθούν ότι υπάρχει μια απουσία. Το λένε όλοι οι βουλευτές. Και μου κάνει εντύπωση που ακούω από όλα τα Κόμματα της Βουλής ότι «μας λείπει ο Καρατζαφέρης». Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με πήραν βουλευτές όλων των Κομμάτων και μου είπαν ότι έπρεπε να είμαι μέσα στη Βουλή. Για εμένα αυτό είναι μια μεγάλη δικαίωση. Δεν έχω καμία πικρία. Εργάζομαι εντατικά, δουλεύω, ανασυνθέτω το Κόμμα, αναλογιζόμενος τα λάθη του παρελθόντος. Προχωρούμε με πάρα πολύ κέφι και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε ουσιαστικοί ρυθμιστές.
Παρόλα αυτά, έχω την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μπορώ και δίνω την μάχη μου εκεί, σε ένα χώρο που τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και είναι σίγουρο ότι η φωνή αυτή πολύ σύντομα θα μιλάει και με άλλες ιδιότητες. Αν όχι στη Βουλή μπορεί και σαν συγγραφέας
Εμπιστεύθηκα ανθρώπους που δεν έπρεπε. Έπρεπε να έχω πιο καλή «κρησάρα». Τώρα η «κρησάρα» μου είναι σαφώς καλύτερη και η εμπειρία μου σαφώς μεγαλύτερη.
Όλοι πίστευαν ότι ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν μόνο τσαμπουκάς. Διαψεύστηκαν. Ίσως έχω μια αγνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που επιτρέπεται στους πολιτικούς. Και αυτήν την αγνότητα την πλήρωσα. Έδωσα εύκολα ευκαιρίες σε νέα παιδιά που άλλοι δεν δίνανε. Και αυτό δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε. Εγώ όταν μπήκα στην πολιτική δεν μου έδωσε κανείς την ευκαιρία, από την εποχή του Ράλλη, του Αβέρωφ, του Μητσοτάκη.

Για την άρνηση του στη συνεργασία με Σαμαρά
Η πρόσκληση του κ. Σαμαρά προς το ΛΑ.Ο.Σ. δεν αφορούσε συστράτευση. Εγώ είμαι πάντα έτοιμος για συστρατεύσεις προκειμένου να σωθεί ο τόπος. Τα γεγονότα δεν επέτρεψαν να γίνει αυτή η συνεργασία. Εγώ δεν θα ρίξω ψόγο και μομφή σε κανέναν για μια κατάσταση σαν την σημερινή. Πιστεύω όμως ότι το «αύριο» είναι εκείνο που πρέπει να μας αναγκάσει όλους –από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη- να είμαστε πιο υπεύθυνοι και πιο ενεργητικοί.