5.7.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στείλτο Email

Η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου θα είναι η αρχή μιας σύνθετης πολιτικής διαδικασίας

Εμείς θεωρούμε ότι η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου έχει μεγάλη σημασία. Ταυτόχρονα όμως, θεωρούμε ότι δεν είναι το τέλος, αλλά είναι περισσότερο η αρχή μιας σύνθετης πολιτικής διαδικασίας. Και αυτό το λέμε, γιατί έχουμε ένα κορυφαίο γεγονός που είναι η χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου, η χρεοκοπία του Ελληνικού Κράτους. Μιας χρεοκοπίας που φυσικά φέρει τις υπογραφές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μας οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και αν μελετήσουμε την ιστορία των χρεοκοπιών του Ελληνικού Δημοσίου, για παράδειγμα Χαρίλαος Τρικούπης 1892, πρόκειται για μεγάλα γεγονότα που έχουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις που διαρκούν πολλά χρόνια.

Για παράδειγμα το 1892-93 είχαμε τη χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου, το 1898 περάσαμε στο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, ο οποίος διήρκησε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, δηλαδή περίπου 60 χρόνια. Αυτό δεν το λέω για να μας πιάσει η μαύρη απαισιοδοξία, με την έννοια ότι θα πληρώνουμε για τρεις γενεές τα λάθη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τα λάθη των Βρυξελλών και τις υπερβολές του Βερολίνου και των Γερμανικών πολιτικών.

Αλλά θέλουμε να προειδοποιήσουμε, ότι αυτοί οι δύο που υπόσχονται στον ελληνικό λαό εύκολες και γρήγορες λύσεις, ή ότι περίπου δεν τρέχει τίποτα, είναι αυτοί που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και δεν μπορούν να ηγηθούν της προσπάθειας για να βγούμε από τη κρίση.

 

Αναγκαία η ψήφιση του ΛΑΟΣ

Πρέπει να ψηφίσουμε τον ΛΑΟΣ και να τον ενισχύσουμε εκλογικά και πολιτικά, γιατί κατά την άποψή μου, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ξέρει πού και πώς πρέπει να πάει η χώρα.

Γι αυτό άλλωστε απάντησα θετικά στην αγωνιστική πρόσκληση και πρόκληση του κ. Γ. Καρατζαφέρη και των άξιων συνεργατών του.

 

Οι βασικές θέσεις του ΛΑΟΣ

Έχουμε μια σύνθετη πολιτική διαδικασία μπροστά μας. Ταυτόχρονα όμως έχουμε την κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου που φέρει “πράσινες” και “μπλε” υπογραφές και οι δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στο νέο Μνημόνιο, δρομολογούν μια κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Εδώ παρεμβαίνουμε εμείς και ζητάμε αλλαγή της οικονομικής στρατηγικής.

Ο ΛΑΟΣ θεωρεί:

-Πρώτον, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο στα επίπεδα που είναι, 320 -350 δισ ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο να μην ξέρουμε πόσα χρωστάμε γιατί έχουμε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν ξέρουμε επίσης πόσα λεφτά απ’ αυτά θα δοθούν από το Δημόσιο, δηλαδή τον φορολογούμενο πολίτη.

Επομένως, θεωρούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει, αντί να περιμένουμε το επόμενο κούρεμα με πρωτοβουλία των Βρυξελλών και των πιστωτών, να ενωθούμε εθνικά και κοινωνικά σε μια πατριωτική βάση. Και να πάμε εμείς να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους και τους πιστωτές μας, την δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Μπορεί αυτό να φαίνεται σε μερικούς υπερβολικό -από πολιτική άποψη – όμως οι ίδιες οι αγορές προεξοφλούν ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το χρέος στο σημερινό του επίπεδο. Τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν αντικαταστήσει τα παλιά, αν τα προεξοφλήσετε θα πάρετε μόλις το 20% της ονομαστικής τους αξίας. Άρα, οι ίδιες οι αγορές προεξοφλούν, ότι η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, η ελληνική οικονομία και κοινωνία, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Αντί λοιπόν να περιμένουμε εμείς την πρωτοβουλία των άλλων, καλύτερα να αναπτύξουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Δεύτερη βασική μας θέση είναι ότι το νέο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά. Απλά οδηγεί στη κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σε ένα φαύλο κύκλο θυσιών χωρίς ελπίδα. Ο κ. Προβόπουλος, ο Διοικητής της ΤτΕ, προέβλεψε ότι η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει το 5% το 2012, ενώ ο προϋπολογισμός του 2012 που εγκρίθηκε από τη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2011, προέβλεπε ύφεση 2.5%του ΑΕΠ. Δηλαδή μέσα σε 4 μήνες διπλασιάσθηκε η ύφεση. Οι δουλειές μειώνονται, τα λουκέτα αυξάνονται και η ανεργία σπάει κάθε ρεκόρ. Η Eurostat με σημερινά της στοιχεία ανέφερε ότι είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο.

-Τρίτη βασική μας θέση είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Χρειάζεται ένα εθνικό συμβόλαιο για να φύγουν από τη χώρα μας οι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βασική θέση του ΛΑΟΣ είναι ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, χωρίς κοινωνική συνοχή. Αλλά τώρα έχουμε την διάλυση από τους παράνομους μετανάστες που είναι πάνω από 1 εκατ., από τους 1 εκατ. ανέργους, από την νέα φτώχεια, από την περιθωριοποίηση των νέων αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιών.

Είμαστε ένα Κόμμα κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης και αυτό μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων και ανταγωνιστών μας.

-Και η τέταρτη βασική μας πρόταση είναι η δημιουργία ενός Νοτιοευρωπαικού μετώπου. Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε με την Γαλλία –στο μέτρο του δυνατού- την Ισπανία που έχει και αυτή τεράστια προβλήματα, την Πορτογαλία που είναι και αυτή μνημονιακή σαν και μας, την Ιταλία, για να αμφισβητήσουμε την Γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε. Εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης των λαών και των πατρίδων και σίγουρα δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια Γερμανική Ευρώπη. Έχουμε δώσε αγώνες για να αποτρέψουμε την προηγούμενη νέα Ευρώπη που είχε την Γερμανική σφραγίδα και είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε αυτούς τους αγώνες στον οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό τομέα.

Αυτή είναι η ατζέντα που έχουμε διαμορφώσει και θέλουν δεν θέλουν το πολιτικό σύστημα θα περάσει απ’ αυτήν.

 

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποκρίνονται προεκλογικά ότι δεν έχουν δεσμευθεί απόλυτα

Τώρα, τα δύο Κόμματα θεωρούν ότι μπορούν να εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο, υποκρίνονται προεκλογικά ότι δεν έχουν δεσμευθεί απόλυτα, ενώ όλοι ξέρουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Και μετεκλογικά θα βγάλουν ένα φοβερό λογαριασμό –αν τους δοθεί η εκλογική δυνατότητα- ο οποίος δεν μπορεί να πληρωθεί από την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα Κόμματα που ειδικεύονται στην άρνηση, λένε «όχι» σε όλα. Εμείς δεν είμαστε Κόμμα της άρνησης, αλλά Κόμμα των δημιουργικών πρωτοβουλιών, της συνεργασίας και του διαλόγου, που προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του λαού και της πατρίδας και όχι να εκμεταλλευθούμε πολιτικά τα προβλήματα του λαού, όπως το επιχειρούν άλλοι.

 

Εξαιρετικά καλή η εικόνα του ΛΑΟΣ

Έχω πάει μέχρι τώρα σε 12 πόλεις και η εικόνα που έχω για το ΛΑΟΣ είναι εξαιρετικά καλή. Δύναμή του είναι, εκτός από τις θέσεις του, τα στελέχη και οι φίλοι του. Είδα ανθρώπους έτοιμους για κοινωνική και εθνική προσφορά, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων και αυτό για μένα ήταν ένα μάθημα ηθικής και πολιτικής, γιατί τόσα χρόνια στον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο, δεν έβλεπα τέτοια πράγματα.

 

Είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΛΑΟΣ

Είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΛΑΟΣ και ιδιαίτερα για την πολιτική του προοπτική. Ακόμα είμαι αισιόδοξος και για την πορεία της χώρας μας, η οποία θα δοκιμασθεί, αλλά θα τα καταφέρει όπως τα κατάφερε και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις.

 

 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος τόνισε τα εξής:

 

 

Για τον κ. Τσίπρα

Δεν έχουμε πολλά κοινά με τον κ. Τσίπρα. Είναι ένας νέος πολιτικός, αξιαγάπητος, αλλά κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν νομίζω ότι θέλει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή αναζήτηση και δεν μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον ορισμένες συνιστώσες του, κάνουν ότι μπορούν για να γεμίσει η Αθήνα παράνομους μετανάστες. Υπερασπίζονται με πάθος την διάλυση της Αθηναϊκής και γενικότερα της Ελληνικής κοινωνίας. Επομένως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πολιτικά, αλλά σεβόμαστε κάθε άλλο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο.

 

Τυχερό, αλλά και άτυχο ταυτόχρονα το πρώτο Κόμμα

Η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου είναι κρίσιμη, αλλά είναι μέρος μιας σύνθετης πολιτικής διαδικασίας που θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί που μας λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη κυβέρνηση την επόμενη μέρα, για να μην γνωρίσει ο τόπος μεγαλύτερο κακό, είναι αυτοί που έριξαν έξω την χώρα. Το μεγαλύτερο κακό, όμως, θα μας βρει με την εφαρμογή της λάθος πολιτικής του Μνημονίου που έχουν προσυπογράψει οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος. Έχουν τα εκλογικά μέσα να προσπαθήσουν να την επιβάλλουν, γιατί έχουν και το μπόνους των 50 εδρών που πάνε στο πρώτο Κόμμα, με τον νόμο Παυλόπουλου. Τώρα το πρώτο Κόμμα θα κινηθεί στο 25-28%, θα πάρει και το μπόνους των 50 εδρών και θα συμμετέχει σε μια εκλογική ρουλέτα που θα έχει ουσιαστικά διπλάσιες έδρες ανά ψήφο από όλους τους άλλους. Άρα, το πρώτο Κόμμα είναι τυχερό αλλά και άτυχο ταυτόχρονα, γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν σημαίνει τίποτα, όταν δεν θα έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας τόσο δύσκολης πολιτικής που θα φέρει και την μεγάλη αποτυχία που θα έχει τη μορφή μεγαλύτερης ύφεσης, μεγαλύτερης ανεργίας, μεγαλύτερων δεινών για την χώρα.

 

Η πολιτική μας ατζέντα θα είναι η ατζέντα του μέλλοντος

Εμείς διατυπώνουμε την πολιτική μας ατζέντα που πιστεύουμε θα είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Το πολιτικό σύστημα θα περάσει από τις θέσεις αυτές –θέλει δεν θέλει- Αλλά όσο γρηγορότερο αντιληφθούν, ότι αυτή η πολιτική που ασκούν, δεν οδηγεί πουθενά, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

 

Εμείς βασιζόμαστε στην πολύσυλλεκτικότητα

Εμείς δεν πάμε για target group, αλλά για μια κοινωνική και πατριωτική υπέρβαση. Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας και δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε γοητευτικοί αρχικά και μετά να διαπιστώσουμε την πολιτική και ιδεολογική μας μοναξιά. Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιο, γιατί είναι τεράστιες οι διαστάσεις της χρεοκοπίας. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι Δεξιόστροφοι, οι Αριστερόστροφοι, οι Κεντρώοι, του Μεσαίου χώρου, οι νέοι και οι γηραιότεροι. Εμείς βασιζόμαστε στην πολυσυλλεκτικότητα και όχι στην επικοινωνιακή και πολιτική μεθόδευση. Εμείς χαράσσουμε την πορεία του μέλλοντος και καλούμε όσους θέλουν να ενωθούν μαζί μας.

 

 

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Η επόμενη μέρα είναι σαφής. Θα έχουμε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία θα έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα και αν πιάσουν ποσοστό -και τα δυο μαζί- 45% και τα δύο Κόμματα θα συγκλίνουν στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν, εφαρμόζοντας μια λάθος πολιτική που θα μεγαλώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και θα τους φέρει σε ρήξη με την εκλογική και κοινωνική τους βάση. Το ερώτημα είναι, πιστεύουνε στην αποστολή τους; Γιατί απ’ τη μια οι ηγέτες τους έχουν υπογράψει το νέο μνημόνιο, από την άλλη προεκλογικά, κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν διαφοροποιηθεί, ενώ έχουν τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. Αυτές οι μπλόφες λοιπόν είναι βραχύβιες. Μπορεί να τους βγει και μπορεί και να μη τους βγει εκλογικά, αλλά σε επίπεδο εξουσίας, σε επίπεδο διαχείρισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν, σας λέω εγώ ότι αποκλείεται να τους βγει.

 

Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση, αρκεί να μην κινείται στα πλαίσια του Μνημονίου

Εμείς προβάλουμε μια διαφορετική πολιτική. Θα ψηφίσουμε για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουμε για να βγει ο λαός και η πατρίδα από την κρίση. Η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Όποιος δεν την έχει διαβάσει, ας διαβάσει το νέο μνημόνιο. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη στρατηγική. Θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα μας βάζει πιο βαθιά σε μια μαύρη τρύπα που μας έριξε ο δικομματισμός μέσα από ιδιοτελή κακοδιοίκηση δεκαετιών. Επομένως η πρόταση μας είναι εντελώς διαφορετική και αγωνιζόμαστε για να αυξήσουμε το ποσοστό μας, να γίνουμε πιο ελκυστικοί, να δυναμώσει η φωνή μας μέσα και έξω από τη Βουλή. Τώρα είναι άγνωστο, πότε ο δικομματισμός θα διαπιστώσει το αδιέξοδο της στρατηγικής του. Διότι εγώ προβλέπω ότι αν εφαρμόσουν αυτά που περιγράφονται στο νέο μνημόνιο κι αν επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. ευρώ μέχρι το φθινόπωρο -14 δισ. για το 2013-2014, 2 με 3 δισ. για τις αποκλίσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, και 2 με 3 δισ. για το μεσοπρόθεσμο που δεν εκτελείται κανονικά-, μπορεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία να σηκώσουν πρόσθετα βάρη 20 δισ. ευρώ; Εγώ που πηγαίνω σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, βλέπω μια φοβερή αποβιομηχάνιση, έναν αγροτικό τομέα σε κρίση, τον τουρισμό σε κάμψη σε σχέση με την καλή προηγούμενη σαιζόν, βλέπω ένα σωρό προβλήματα, και βλέπω ότι αυτό το φορτίο δεν μπορεί να σηκωθεί. Εάν ο κος Βενιζέλος κι ο κος Σαμαράς αποδείξουν ότι μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, ιδού η πολιτική πρόκληση. Αλλά εμείς αποκλείεται να πάρουμε μέρος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έχει αυτή την κατεύθυνση γιατί ουσιαστικά θα είναι σα να συμμετέχουμε σε ένα πολιτικό «ξέπλυμα» του δικομματισμού. Εάν ο δικομματισμός καταλάβει ότι μας έφερε σε αδιέξοδο και ότι θέλει ειλικρινά να αφήσει πίσω το κακό παρελθόν του και τη λάθος πολιτική που επέλεξε μέσω του νέου μνημονίου, εμείς είμαστε άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς τους ορίζοντες. Αλλά αυτοί είναι οι πολιτικοί μας όροι. Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι, ποιος θα «ράψει το κουστούμι» και ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Εμείς προβάλουμε πολιτικές προτάσεις για να σώσουμε τη χώρα απ’ το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βάλει τη χώρα.