8.5.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΟ “ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”

Στείλτο Email

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος, σε συνέντευξή του στο “Πρωινό ΑΝΤ1 Ενημέρωση” και στον Γ. Παπαδάκη, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Για τα μέτρα του εγγράφου που διέρρευσε από το πρωθυπουργικό γραφείο

Διάβαζα στο Βήμα για κάποιο έγγραφο που διέρρευσε από το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, με τα μέτρα του Ιουνίου που αυτά θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Καταθέτω μερικά απ’ αυτά που λέει το έγγραφο:

Εκτέλεση προϋπολογισμού:

- Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση 12% μ.ο. στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2012.

Φορολογική πολιτική:

- Η κυβέρνηση θεσπίζει φορολογική μεταρρύθμιση -ισοπέδωση θα την έλεγα εγώ- η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων.

- Η κυβέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Δεν φτάνει που καταρρέει η αγορά, με αυτό το μέτρο η οικοδομή θα νεκρώσει εντελώς.

- Για όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, καθίσταται υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό το μέτρο, κατά τη γνώμη μου μοιάζει καλό, αλλά θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας κατά 25%. Αποτελεί μέτρο πάταξης της εισφοροδιαφυγής, αλλά επειδή όλοι οι μικρομεσαίοι έχουν πια φοβερή κρίση ρευστότητας, θα προτιμήσουν να διώξουν κόσμο, παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο. Με άλλα λόγια, ένα μέτρο που θεωρητικά θα βοηθήσει τον εργαζόμενο, γιατί θα μειώσει την εισφοροδιαφυγή, ουσιαστικά λόγω αδυναμίας του ιδιωτικού τομέα, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

 

Δύο είναι οι κίνδυνοι που μας απειλούν

Ο ένας, είναι οι δεσμεύσεις που έχουν προσυπογράψει οι κ.κ Βενιζέλος και Σαμαράς -που τώρα μπορεί να έχουν μετανοιώσει, γιατί είναι και προεκλογική περίοδος- και ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι η εξαιρετικά αρνητική δυναμική της οικονομίας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πτώση του βιοτικού επιπέδου. Γιατί η ύφεση είναι ήδη 5% και αυξάνει, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός ξεκίνησε με πρόγνωση για ύφεση 2.5%.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία προκαλεί οικονομική και κοινωνική ασφυξία. Επισκέφθηκα 12 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και αν εξαιρέσουμε την Κρήτη που κατά τη γνώμη μου πάει καλά γιατί έχει δυναμικό τουρισμό και υψηλή αγροτική παραγωγή, όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει ισοπεδωθεί οικονομικά και κοινωνικά.

 

Για την τύπωση προεκλογικού υλικού υποψηφίων στην Βουλγαρία

Έχουμε καταντήσει το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, να είναι χειρότερο από της Βουλγαρίας.

 

Η θέση του ΛΑΟΣ για να γλυτώσουμε το δυσβάστακτο χρέος

Βασική μας θέση είναι, οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουμε μια συνεννόηση και να καταλήξουμε σε μια σύγκλιση, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας, για να υπάρξει μια σημαντική μείωση του χρέους.

 

Για την καταπολέμηση της ανεργίας

Για την ανεργία, το πρώτο μέτρο που θα παίρναμε εμείς και συμβουλεύω να το πάρουμε όλοι μαζί -γιατί ο καθένας μόνος του δεν γίνεται- είναι η άμεση και δραστική μείωση της παράνομης μετανάστευσης η οποία έχει διαλύσει την αγορά εργασίας. Σε 12 πόλεις που επισκέφθηκα σε όλη την Ελλάδα, μου έλεγαν οι κάτοικοι ότι τους διώχνουν οι εργοδότες τους, γιατί παίρνουν ανασφάλιστους, παράνομους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν καμιά οικονομική διεκδίκηση.

Ένα δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση της ρευστότητας. Πάμε να δώσουμε λεφτά στις τράπεζες χωρίς να ξέρουμε αν τα λεφτά αυτά θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα για να κινηθεί η οικονομία ή θα επιστραφούν στην ΕΚΤ από τις τράπεζες για να μειωθεί το χρέος τους προς αυτήν. Εμείς θέλουμε δέσμευση από τις τράπεζες ότι ενώ τώρα μειώνεται η ρευστότητα -η χρηματοδότηση- κατά 4%, θα πρέπει κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια, η ρευστότητα να αυξάνει 10 και 15%. Διαφορετικά δεν θα πάρουν λεφτά.

 

Θα υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη βάση του νέου Μνημονίου

Η άποψή μας είναι ότι το νέο Μνημόνιο είναι για τα σκουπίδια και οδηγεί σε μια βαθιά ύφεση. Έχει υπογραφεί από τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά και είναι μαθηματικά και εκλογικά βέβαιο ότι θα υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη βάση του νέου Μνημονίου και μας δουλεύουν οι εκπρόσωποι των δύο πρώην μεγάλων Κομμάτων, γιατί από τη μία έχουν υπογράψει και από την άλλη υποκρίνονται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα.