8.1.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑ FM

 

«Ο κ. Παπανδρέου είναι σε «άτακτο πανικό». Όταν ένας πολιτικός άνδρας, με μια μεγάλη πορεία και εμπειρία αρχίζει και βρίζει «συγκροτήματα», τότε αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει τον αυτοέλεγχο και ως εκ τούτου, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και για το κόμμα του, και ενδεχομένως και για την Ελλάδα.

Όλα αυτά μπορούσε να τα αποφύγει. Προφανώς, βλέπει παντού “δαίμονες”. Θυμάμαι ότι το ίδιο πράγμα είχε γίνει με ένα άλλο συγκρότημα πριν μερικά χρόνια πάλι από τον κ, Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια, για μια πενταετία έστελνε «απεσταλμένους» για να τα ξαναβρούν». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο.

 

Ακατανόητες κινήσεις

Δεν ξέρω για πιο λόγο χρειάζονταν όλα αυτά τα πράγματα, και τι εντέλει εξυπηρετούν, σε μια περίοδο που πρέπει όλοι να μπορούμε να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον και να ομονοούμε απέναντι στη κοινή προσπάθειά μας για να σωθεί ο τόπος. Δεν καταλαβαίνω αυτόν τον “διαμελισμό” που επιχείρησε να κάνει χθες ο κ, Παπανδρέου. Όπως δεν καταλαβαίνω και αυτό το σχήμα της “δυαρχίας” μέχρι τον Ιούνιο που επιχείρησε να κάνει, όπου και «συμπωματικά» λήγει και ο χρόνος για επικίνδυνες καταστάσεις. Δηλαδή, Εξεταστικές Επιτροπές, Ειδικά Δικαστήρια κ.λπ.

Σας είχα πει σε συνέντευξή μου πριν δύο μήνες ότι: “ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να φύγει με τίποτα πριν τον Ιούνιο γιατί λήγει η ημερομηνία. Φοβάται το ενδεχόμενο αύριο το πρωί να του προκύψει μια πλειοψηφία από την άλλη μεριά που θα τον οδηγήσει σε κάποιες περιπέτειες, με την εμμονή που είχε να στήσει τόσες Εξεταστικές Επιτροπές” . Φοβάται πάρα πολύ αυτό το ενδεχόμενο.

 

Σε τι θα ωφελήσουν οι Εξεταστικές σήμερα;

Δεν έχω καμία πρόθεση να ζητήσω Εξεταστικές Επιτροπές. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εν πάση περιπτώσει, έγιναν μερικές “παραλήψεις” ενδεχομένως και κάποια πράγματα πέρα από “παραλήψεις”. Αλλά δεν είναι τώρα φάση η Ελλάδα να αρχίσει αυτό το «παιχνίδι». Κάθε φορά που αλλάζει η εξουσία να κλείνει ή να αποπειράται να κλείνει τον άλλον στη φυλακή. Απόδειξη αυτού, ότι και στη προηγούμενη κατάσταση δεν βγήκε τίποτα το σοβαρό. Όποιος περπατά, αφήνει ίχνη. Θα μπορούσε να μπει κάτω από το «μικροσκόπιο» των αναζητήσεων μια σειρά πραγμάτων. Το οτιδήποτε.

Αλλά, αυτή τη στιγμή αλλού είναι η ουσία. Να σώσουμε την Ελλάδα. Μην κοροϊδευόμαστε. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτές τις επόμενες 60 μέρες θα παίξουμε την Ελλάδα «κορώνα – γράμματα».

 

 

 

Για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Νομίζω ότι είναι ευανάγνωστο ποιος θα είναι ο διάδοχος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι πηγαίνει στον κ. Βενιζέλο. Η «κούρσα», απ΄ ό, τι φαίνεται, έχει περιοριστεί πλέον ανάμεσα σε αυτόν και στον πρώην στενότατο συνεργάτη του, τον κ. Λοβέρδο. Αλλά, νομίζω, η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου είναι “καρότο” στον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Λοβέρδος είναι ένας άξιος άνθρωπος που σκέπτεται πολύ. Μου αρέσει. Πιστεύω, πώς αν κάποια στιγμή στο μυαλό του σκεπτόταν να κάνει το «κάτι τι», δεν θα βρει καλύτερη περίοδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τον παροτρύνω είτε προς μια κατεύθυνση, ή προς κάποια άλλη.

Απλώς, αναλύω ως δημοσιογράφος, την πολιτική πράξη του ανδρός.

 

Για τις προθέσεις του ΛΑΟΣ

Σαφώς και μπορεί να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, εάν δεν σοβαρευτούν. Εάν σοβαρευτούν, δεν έχω λόγο να το κάνω αυτό.

Αλλά, δεν τους βρίσκω τόσο σοβαρούς όσο απαιτούν οι καταστάσεις.

Προσωρινά, έστω και πρόσκαιρα, ή επιδερμικά, το ένα θέμα λύθηκε. Χαίρομαι που ο κ. Παπανδρέου το προχώρησε. Φώναζα πάρα πολύ καιρό ότι δεν μπορεί να έλθουν οι τροικανοί στις 15 του μηνός και να μην υπάρχει «ασφαλής οδηγός» στο πρώτο κόμμα. Άρα λοιπόν, χαίρομαι που τουλάχιστον το πρώτο σκέλος έγινε. Το άλλο σκέλος είναι να αποφασίσει ο κ. Σαμαράς αν είναι “εντός” ή “εκτός”.

Αυτό το οποίο συμβαίνει, οι δύο υπαρχηγοί της ΝΔ να είναι στη κυβέρνηση σε πρώτα υπουργεία και ταυτόχρονα να είναι Αξιωματική αντιπολίτευση Αυτό μπορείτε να μου εξηγήσετε πως μπορεί να γίνεται;

 

Θα αποχωρήσω εάν δεν έχουν την διάθεση να γίνουν μια «γροθιά».

 

Καταρχάς, έχω πει ορισμένα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει πολύ σκληρή επιχειρηματολογία για να ξεφύγω.

Το ζητούμενο είναι: “Εμείς μπορούμε να είμαστε «μονομπλόκ» απέναντι στη τρόικα”;. Αυτό είναι το ζητούμενο και για αυτό πιέζω. Ή αν θέλετε να πω και την λέξη που δεν είναι εύηχη: «Εκβιάζω».

“Ελάτε να είμαστε μια γροθιά απέναντι. Είμαστε τρεις που εκπροσωπούμε σήμερα, με τις τελευταίες εκλογές, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Πάμε με μια γροθιά. Δεν θα έλθει η τρόικα να δει το καθένα από εμάς κατ΄ ιδίαν και ο καθένας από εμάς θα έχει την δική του «φόρμουλα».

Είναι λάθος”. Αυτό «πιέζω». Αυτή είναι η ουσία.

Το θέμα είναι το να μην αποχωρήσω. Θα αποχωρήσω εάν διαπιστώσω ότι δεν έχουν την διάθεση να γίνουν μια «γροθιά». Αυτό θέλω να εξηγήσω.

Λέω ότι δεν έχω καμία όρεξη να φύγω.

Ήταν να γίνει μια συνεδρίαση των 3 αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, το είχα ζητήσει και είχε φανεί ότι μπορεί να γίνει. Εάν δεν γίνει, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Οπότε λοιπόν, κάνουμε κακό και όχι καλό.

Δεν είναι θέμα διορίας. Είναι θέμα απαιτήσεως των καταστάσεων.

 

 

 

 

 

 

Κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα

Εφόσον η τρόικα έρχεται την επόμενη Δευτέρα, δεν πρέπει να συνεννοηθούμε αυτή την εβδομάδα πως θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα που πιθανώς να ζητήσει; Ή να δούμε, τι από αυτά εξυπηρετεί, τι από αυτά είναι εντελώς απαγορευτικά και όλοι μαζί να τα ζητήσουμε, παρά να λέει «όχι» ο κ. Σαμαράς, «ναι» ο κ. Παπανδρέου, «ίσως» εγώ;

Δεν είναι θέμα «κόκκινων και πράσινων γραμμών» όταν δεν μπορείς να τις επιβάλλεις αυτές. Το θέμα είναι να πάμε σε μια συνεννόηση και να πούμε:

“ αν μας πει η τρόικα αυτό, να πούμε ότι υπάρχει αυτό”. Ζητώ το αυτονόητο. Να είμαστε συνεννοημένοι οι 3 που συμμετέχουμε στη κυβέρνηση. Σαν να είμαστε μια ομάδα.

 

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Επειδή η πιθανότητα της επόμενης μέρας των εκλογών θα φέρει ένα ίδιο, ή παρόμοιο σχήμα στη κυβέρνηση, τουλάχιστον, ας βάλουμε τις βάσεις μιας καλής συνεννόησης. Γιατί αυτό το οποίο κάνουν οι άλλοι δύο εταίροι, οι οποίοι είναι και μεγάλοι και εν πάση περιπτώσει εγώ δεν είμαι σαν και αυτούς, είναι να «διαγκωνίζονται» το πώς θα ρίξει ο ένας στον άλλον μια αγκωνιά.

Αυτό με ενοχλεί. Αυτή είναι η ουσία.

 

Δεν ζητά η τρόικα περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Δεν έχω ακούσει από την τρόικα να λέει για να κοπεί ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις κ.λπ. Δεν μου έχουν πει τέτοιο πράγμα. Μιλάω συχνά μαζί τους τηλεφωνικά. Ξεκάθαρα. Το μόνο πράγμα που μου έθεσαν τηλεφωνικώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είναι μια φράση του στυλ: “τι έπαθες ξαφνικά και ζητάς εκλογές στις 8 Απριλίου; “. Δεν ζητάω εκλογές. Το αντίθετο!

Έχετε κάνει κάποιο λάθος στην ενημέρωσή σας. Γιατί το θεωρούν τρομερό λάθος. Το μόνο μήνυμα που έχω από την τρόικα, είναι ότι θεωρούν μείζον λάθος τόσο γρήγορα εκλογές, ούτως ώστε να βάλουμε σε αυστηρά πλαίσια το PSI κ. λ.π. Ουδεμία άλλη κουβέντα. Δεν μου είπαν τίποτα άλλο. Περιμένω να τους ακούσω, να φέρουν τα χαρτιά τους. θα ξαναφύγουν να πάνε πίσω για να φέρουν τις τελικές εκτιμήσεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Σφικτό το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων

Όταν λοιπόν γυρίσουν τότε, θέλουμε 2-3 μέρες για την τελική απόφαση την οποία θα κληθούμε να πάρουμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, και θα αρχίσουμε να νομοθετούμε μεταξύ 18-20 Φεβρουαρίου μέχρι 3-4 Μαρτίου. Αυτές είναι οι νομοθετικές μέρες για όλα αυτά τα πράγματα που δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια. Αφού γίνει αυτό, το Μνημόνιο, και συμφωνήσει η Ευρώπη , αρχίζει η διαδικασία για την ψήφισή του από τα δικά τους Κοινοβούλια. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και πόσο καιρό θα πάρει; Να περάσει από το δικό μας Κοινοβούλιο. Και αφού περάσει και πούμε ότι τελειώσαμε, θα πρέπει οι χώρες οι μεγάλες, οι φορείς, το ΔΝΤ, να εγκρίνουν το PSI προκειμένου οι «μικροί και ελεύθεροι σκοπευτές», η παρέα του κ. Νταλάρα κ.λπ. να συμφωνήσουν.

Με ποιον τρόπο όλα αυτά θα γίνουν μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Μαρτίου, όπου πρέπει να εκταμιεύσουν τα 14 δισ για το ομόλογο που λήγει; Είναι εξωπραγματικό.

Και ενώ θα γίνονται όλα αυτά, τα πολύ σοβαρά, εγώ θα πω: “ Διαλύεται η Βουλή, για να πάω σε εκλογές γιατί έτσι θέλει κάποιος από τους εταίρους”. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Επειδή ξέρω την σοβαρότητα των πραγμάτων, θέλω να είμαι τουλάχιστον σοβαρός με τον εαυτό μου. Δεν γίνονται.

Και κάτω από την πίεση των εκλογών στις 8 Απριλίου, δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σαμαράς με το «ήξεις – αφήξεις» δεν θα αρχίσει να «κάνει νερά» .

 

Ευθύνη είναι και τίποτα άλλο αυτό το οποίο ζητάω.

 

Νερά ο ένας, χωρίς ασφαλή ασφαλή ηγεσία ο άλλος, τι πάω να κάνω μόνος μου ; Αυτό είναι το ζητούμενο. Ευθύνη είναι και τίποτα άλλο αυτό το οποίο λέω. Η διάθεση μου είναι να τους «πιέσω». Να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι πιο σοβαροί, απ΄ ό, τι τουλάχιστον δείχνουν μέχρι σήμερα.

Λέω αν μπορούμε να συνεννοηθούμε οι τρεις μας. Δεν θα θέλατε να μας δείτε να συνεδριάζουμε υπό τον Πρωθυπουργό, ενόψει της αφίξεως της τρόικας; Τι θα θέλατε; Θα θέλατε να είμαστε «χύμα»;

Δεν χρειαζόμαστε ούτε αιφνιδιασμούς, ούτε το «διαίρει και βασίλευε». Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να καθίσουμε με τον Πρωθυπουργό και να πούμε ότι αυτά είναι τα πιθανά πράγματα που θα μας ζητήσουν και αυτά είναι τα “ισοδύναμα” που μπορούμε να πούμε εμείς. Αυτό μπορεί να γίνει. Να καθίσουμε κάτω και να βρει η τρόικα μια ομάδα συνεννοημένη, να έχουμε στα χέρια μας πέντε στοιχεία. Δεν πρέπει να έχουμε μια κοινή γραμμή;

 

Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Δεν έχει αποσοβηθεί ακόμη αυτό το ενδεχόμενο. Η Ευρώπη έχει μετανιώσει για την Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό φάνηκε στη συνάντηση της 9ης Δεκεμβρίου. Ψάχνουν από εμάς για να βρουν το άλλοθι για να μην δώσουν τα χρήματα.

 

Για το πολυνομοσχέδιο

Το πρώτο που θα κοιτάξουμε εκεί μέσα είναι να συμφωνήσουν όλοι ότι είμαστε σε μια ενιαία γραμμή. Γιατί αν υπάρχουν «τρύπες», πολύ φοβούμαι ότι ματαιοπονούμε. Πρέπει να πείσουμε τη ΝΔ ότι η γραμμή είναι η απόλυτη συνεννόηση. Όταν αρχίσει ο καθένας να βάζει «αστερίσκους», τότε πολύ φοβούμαι ότι το «κραχ» είναι πολύ πιθανό.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε