12.11.2013,

Συνέντευξη Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργου Καρατζαφέρη στον realfm 97,8

Στείλτο Email

 

 

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ REAL FM

 

«Η πρόταση μου είναι να πάμε όλοι μαζί να σηκώσουμε το «φορτίο» μέχρι τέλος. Όλοι μαζί όμως. Όχι «παιχνιδάκια». Να μην κάνουμε δηλαδή μια πολιτική που θα “αδειάζει” κάποιον προκειμένου να ωφεληθεί κάποιος άλλος. Εγώ δεν παίζω με την Ελλάδα. Εάν θέλουν, όπως είχα πει και στο Προεδρικό Μέγαρο, να στηρίξω και να μην μπω στη κυβέρνηση. Τότε «εν χορώ» μου είπαν όλοι ότι πρέπει να είμαι μέσα απαραιτήτως και το αποδέχθηκα.

Δεν ζήτησα να μπω. Ζήτησα να στηρίξω και να είμαι από έξω. Μου είπαν ότι πρέπει να είμαι μέσα 100%». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του REAL FM και στον κ. Γ. Παπαδόπουλο.

 

Πολύ κρίσιμη η κατάσταση

Πρέπει να πάρουμε εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα, για την Δημοκρατία μας και για εμάς τους ίδιους.

Κατέθεσα τις απόψεις μου εγγράφως στον Πρωθυπουργό πριν ένα μήνα περίπου, κατά την επίσκεψη μου. Είχα εντοπίσει και παρατηρήσει ότι υπάρχουν ορισμένες δυσλειτουργίες στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πάρα πολύ «χύμα» και η κατάσταση πάρα πολύ σοβαρή. Ο ΛΑΟΣ πρότεινε επτά πρόσωπα και επιλέχθηκαν τέσσερα για υπουργικές θέσεις. Η ΝΔ έδωσε συγκεκριμένα άτομα για συγκεκριμένες θέσεις και «πόστα», απ΄ ότι τουλάχιστον ξέρω. Λόγω του επείγοντος της κατάστασης – έπρεπε πάση θυσία να έχει πρωθυπουργό η χώρα – δεν καθίσαμε να φτιάξουμε την σύσταση του κυβερνητικού σχήματος. Θα διαφωνούσα ριζικά με αυτή την εξέλιξη.

 

Να μην δώσουμε στην Ευρώπη το άλλοθι και την αφορμή

Σε 10 μέρες έρχεται η τρόικα και φέρνει ένα πάρα πολύ βαρύ μνημόνιο. Υπάρχουν δύο λύσεις να επιλέξουμε: Ή δεν το δεχόμαστε και πάμε μόνοι μας σαν χώρα και “πέφτουμε στο γκρεμό”, ή παραμένουμε μέσα στο ευρώ.

Ακόμη δεν έχω ακούσει από κανέναν καμία πειστική, ρεαλιστική πρόταση για να διαλέξουμε και να επιλέξουμε. Συμφωνούμε όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι ότι ο μόνος δρόμος είναι να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ.

Οι δανειστές μας θέτουν ορισμένους αδιαπραγμάτευτους όρους και καταστάσεις. Ή τους δεχόμαστε, ή δεν τους δεχόμαστε.

Κανένα κόμμα δεν διεκδικεί την μονομέρεια στην ευαισθησία. Αν όλοι μας ζητάμε να μείνουν ή να βγουν οι όροι που θεωρούμε, θα δώσουμε το άλλοθι και την αφορμή στη μετανοιωμένη Ευρώπη για να μας δώσει τα 130 δισ.ευρώ, να μας πει : “ Γεια χαρά”.

 

Το ερώτημα είναι ένα και είναι αμείλικτο: Είμαστε σοβαροί σε αυτά που μας ζητούν προκειμένου να πάρουμε τα 130 δισ.ευρώ, εάν πρόκειται να σωθούμε με αυτά; Ζητώ να δεσμευτούμε στα αυτονόητα. Αυτό το «παιχνιδάκι» που εμείς είμαστε οι «καλοί» και λέμε όχι στη τρόικα, ενώ εσείς είσαστε οι «κακοί» δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχουμε εμείς τις ευαισθησίες μας με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών;

Εάν δεν δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί τότε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει μια ασφαλή ηγεσία, όποια και να είναι αυτή, ενόψει των κρίσιμων και σοβαρότατων συνομιλιών με την τρόικα. Ποια είναι η σημερινή του ηγεσία;

Σέβομαι τις απόψεις του κ. Σαμαρά, άλλο αν δεν τις κατανοώ. Αυτό που συμβαίνει με τη ΝΔ είναι οξύμωρο και αντιφατικό. Η ΝΔ συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με τους δύο υπαρχηγούς της, όχι τυχαία πρόσωπα, και ταυτόχρονα είναι και Αξιωματική αντιπολίτευση. Οι υπουργοί σου στο υπουργικό συμβούλιο δεν φέρνουν αντιρρήσεις σε μια «πλατφόρμα» θεμάτων που τίθεται, και στη συνέχεια έρχεται το κόμμα από την «πίσω» πλευρά και λέει πράγματα και θέσεις, αντίθετα από αυτά των δύο υπουργών σου, που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση…

Αυτή η τακτική δεν δείχνει σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων και της κρισιμότητας.

 

Πρέπει να υπάρξει ένα ασφαλές πλαίσιο. Οι εξελίξεις και οι περιστάσεις οδηγούν τα πράγματα. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε για δυσάρεστα πράγματα και να πάρουμε σοβαρότατες αποφάσεις για την σωτηρία και την πορεία της χώρας. Πως είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε σε νέα σύμβαση, και να πάμε σε εκλογές αμέσως μετά από μια εβδομάδα;

 

Να πάμε τον χρόνο των εκλογών ένα χρόνο πίσω, δεν βιάζει τίποτα. Να φανεί η καρποφορία της αχθοφορίας που κάναμε. Να ανοίξουν μαγαζιά και να κινηθεί και να δουλέψει ο κόσμος και η αγορά. Να έχουμε ένα άλλο σχήμα ευέλικτο και όχι 40 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρχει μια άλλη σύνθεση. Μπορεί να συμμετέχει ένας, ή και κανένας από το ΛΑΟΣ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν διεκδικώ «καρέκλες».

 

Εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις μου θα τους πω: “Είσαστε υπεύθυνοι! Δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα λάθος. Στηρίζω τον κ. Παπαδήμο μέσα από τη Κοινοβουλευτική πράξη, χωρίς να συμμετέχω στη κυβέρνηση”. Δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο δεν με πείθει. Θα συμμετέχω στη προσπάθεια της διατηρήσεως του κ. Παπαδήμου στην εξουσία.

Θα ψηφίζω τα μέτρα που πιστεύω ότι είναι σωστά και αυτά τα μέτρα που εξυπηρετούν την πραγματικότητα.

 

Για την πώληση της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου (ΜΕΛ ΑΕ)

Αυτή η εξέλιξη της πώλησης της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου (ΜΕΛ ΑΕ) σε τούρκικα χέρια δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα. Δεν έχουμε την δύναμη να κρατήσουμε σε ελληνικά χέρια μια ελληνική βιομηχανία χάρτου. Περνά σε ξένα χέρια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ευαίσθητη περιοχή που εδρεύει αυτή.