5.5.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Στείλτο Email

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λαμία, παρουσίασε τις “Προτάσεις του ΛΑΟΣ για την οικονομική ανάκαμψη με κοινωνική συνοχή”.

Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε τα εξής:

Για την παράνομη μετανάστευση

Ο στόχος μας για την παράνομη μετανάστευση είναι ο άμεσος, δραστικός περιορισμός και η εξάλειψη της. Αν χρειάζονται οι παράνομοι μετανάστες κάποια κέντρα φιλοξενίας για να απορροφηθούν προς τα έξω -και σε συνεννόηση βέβαια με την τοπική κοινωνία- μπορούμε να το δεχτούμε. Φοβούμαστε όμως ότι τα κέντρα αυτά, έτσι όπως παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι μια μέθοδος διαιώνισης του προβλήματος, γιατί συζητάμε τώρα για τα κέντρα, αλλά εξακολουθεί η μεταναστευτική ροή με ρυθμό 150.000 το χρόνο. Αυτό λοιπόν δεν αντέχεται και ιδιαίτερα στην Αθήνα, η οποία υποβαθμίζεται και σαν τουριστικός προορισμός. Μόνο το Φεβρουάριο, τα έσοδα από τον τουρισμό στην Αθήνα πέσανε γύρω στο 30%. Δηλαδή υπάρχει μια υποβάθμιση της πρωτεύουσας στον τουριστικό τομέα αλλά και στον οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό, λόγω της συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών σε περιοχές του ιστορικού κέντρου.

Δεν μπορεί να σωθεί λοιπόν μια χώρα από μια τέτοια μεγάλη κρίση, με μια διαλυμένη πρωτεύουσα. Και η επαρχία έχει κάποια σχετικά προβλήματα, αλλά η Αθήνα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Επομένως η στρατηγική μας είναι άμεσος και δραστικός περιορισμός των παράνομων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος.

Θεωρούμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχειρίζονται το πρόβλημα επικοινωνιακά. Το θυμούνται προεκλογικά, ενώ το αγνοούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Εμείς θέλουμε να το λύσουμε με μια άμεση δραστηριοποίηση στη βάση ενός εθνικού συμβολαίου.

Για την ανεργία και προτάσεις για την καταπολέμησή της

Η παράνομη μετανάστευση οδηγεί και στην αύξηση της ανεργίας. Διότι όσο περισσότερους παράνομους μετανάστες έχει η χώρα, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται η λεγόμενη «μαύρη» παράλληλη οικονομία -όλα αφορολόγητα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ελάχιστο μεροκάματο-. Επομένως χάνονται θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, ιδιαίτερα για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας που θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία, γιατί επιλέγονται φτηνότερες λύσεις από εργοδότες που δεν έχουν κοινωνική και πατριωτική συνείδηση.

Για να περιοριστεί η ανεργία, πρέπει να ξαναπάρει μπροστά η πραγματική οικονομία, κυρίως ο ιδιωτικός τομέας. Αλλά εάν για παράδειγμα, δεν υπάρχουν οι πιστώσεις -και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν οι πιστώσεις- και επειδή κι εγώ είμαι επιχειρηματίας, όταν παίρνεις στην τράπεζα και δεν σου απαντάει κανένας και δεν έχει λεφτά να σου δώσει, πως θα κινηθεί η οικονομία; Άρα, η λογική όλων αυτών των μέτρων είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθεί –που χωρίς αυτό δεν γίνονται πολλά πράγματα- είναι η αύξηση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα και στην οικονομία. Αν δεν χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ιδίως αυτές που είναι σε οριακή κατάσταση, άρα θα έχουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία.

Προς το παρόν, οι άλλοι το περιγράφουν. Εμείς, προτείνουμε και τη λύση. Και προτείνουμε τη λύση μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα έχουν σχέση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συζητάνε συνήθως πόσα λεφτά θα πάρουν οι τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στο να πάρουν λεφτά οι τράπεζες, γιατί και αυτές συμπληρώνουν το κόστος της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου. Αλλά τα λεφτά που θα πάρουν οι τράπεζες πρέπει στη συνέχεια να τα πάρει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας για να κινηθεί.

Άρα εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα τι λεφτά θα πάρει ο ιδιωτικός τομέας για να προσυπογράψουμε την επανακεφαλαιοποίηση. Είναι ένα μεγάλο θέμα, γι’ αυτό βλέπετε το αφήσανε για μετά τις εκλογές. Υπάρχουν πιέσεις συμφερόντων προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Τα λεφτά είναι για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για τα νοικοκυριά, για να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, για να περιοριστεί η δραματική ύφεση της οικονομίας.

Αν δεν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται, αν εφαρμοστεί η πολιτική του νέου μνημονίου -έτσι όπως την έχουν υπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- προβλέπω ότι η ανεργία από 21.8% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο να έχει φτάσει το φθινόπωρο στο 24- 25%, διεκδικώντας και το Ευρωπαϊκό ρεκόρ από την Ισπανία που ήδη κινείται στο 24%.

Για την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προηγούμενα επίπεδα

Η άρση της μείωσης του επιδόματος των ανέργων και η επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα, θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τους συμπολίτες μας που δυστυχώς σε αυτή τη φάση είναι άνεργοι λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Για συνεργασίες Κομμάτων

Ορισμένοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση πλήρους ιδεολογικής σύγχυσης και αυτή είναι η δική μας διαφορά από τους άλλους. Ο κ. Τσίπρας τώρα θέλει συνεργασία με τον κ. Καμμένο -για παράδειγμα στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης- αλλά ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει περισσότερους παράνομους μετανάστες με μια παράλογη λογική διεθνισμού κατά την άποψή μου, ενώ το κόμμα του κ. Καμμένου -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επομένως τι πολιτικό άθροισμα θα βγάλουνε; Και αν διάβασα καλά – γιατί είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς- ο κ. Τσίπρας ήθελε στην ηγεσία της συνεργασίας την κ. Παπαρήγα, η οποία αρνείται και να μιλήσει στον κ. Τσίπρα.

Επομένως η κρίση πια έχει τρελάνει πολιτικά ορισμένους, δηλαδή έχουνε χάσει τις βασικές πολιτικές κατευθύνεις, τις βασικές αρχές και παραλογίζονται. Εμάς δεν μας αφορά αυτό το θέμα, εμείς έχουμε θετικές προτάσεις, ανοιχτούς ορίζοντες, και ανοιχτά μυαλά. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να πάει καλύτερα η χώρα.

Μετά διαβάζω, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφημίζουν ότι είναι ένα άθροισμα 48 διαφορετικών κινημάτων. Βάλτε και τις 53 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και έχετε 100 λόγους για να μπερδευτείτε πολιτικά.

Εμείς δεν θέλουμε να μπερδεύουμε τον κόσμο, εμείς θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης των θετικών εξελίξεων, να δούμε που και πως πρέπει να πάει καλά αυτή η χώρα. Διότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και δεν έχουμε χρόνο για πολιτικό χιούμορ στο στυλ του κ. Τσίπρα, ή του κ. Καμμένου.

Τα ψέματα του δικομματισμού και η αποτυχία της τωρινής ασκούμενης πολιτικής

Μας ενδιαφέρει επί της αρχής το σύστημα της εξουσίας, αλλά όπως λέει και ο κ. Καρατζαφέρης, το καράβι της εξουσίας θα πρέπει να έχει σωστή πορεία και σωστό άνθρωπο στο τιμόνι. Επομένως, θεωρούμε ότι αφού η πολιτική του δικομματισμού πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Θα οδηγήσει σε μία κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η πολιτική είναι βραχυπρόθεσμη. Δεν θα αντέξει, εξαιτίας της πίεσης και της οργής της κοινωνίας, της αρνητικής εξέλιξης της οικονομίας και των πολιτικών αναταράξεων. Όταν καταλάβουν κάποιοι ότι το νέο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις, γιατί είμαστε ένα Κόμμα της δημιουργίας και των θετικών πρωτοβουλιών και έχουμε πολιτική ατζέντα –αυτά που σας παρουσίασα- που θεωρούμε ότι θα γίνει και η ατζέντα του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορείς να λες ότι μπορείς να αποπληρώσεις ένα χρέος 350 δισ. ευρώ με την οικονομία σε αυτή τη κατάσταση. Δεν μπορείς να λες ψέματα ότι η εφαρμογή του νέου Μνημονίου -που θα φέρει πρόσθετα μέτρα 20 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο- θα μειώσει την ύφεση και την ανεργία, ή ότι μια Γερμανικού τύπου Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καλύψει βασικές διαρθρωτικές ανάγκες του Ευρωπαϊκού Νότου. Εμείς λέμε την αλήθεια με τεκμηριωμένες, λεπτομερείς προτάσεις. Θεωρούμε ότι σε 3, 6, 9 μήνες η πολιτική ατζέντα θα διαμορφωθεί στα μέτρα του ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό θέλουμε μια ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή, με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι θεωρούμε ότι η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου είναι το ξεκίνημα μιας πολιτικής διαδικασίας, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να το εμφανίσουν σαν το τέλος μιας διαδικασίας αμφισβήτησης του δικομματισμού.

Για την επιλογή Παπαδήμου και το «καπέλωμα» της διακυβέρνησής του από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Ο κ. Παπαδήμος ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ήταν πέντε κλάσεις καλύτερος από τον κ. Πετσάλνικο που τον είχαν ετοιμάσει εκείνη τη νύχτα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Καλά έκανε ο κ. Καρατζαφέρης που επέβαλλε εκείνη τη δύσκολη νύχτα τον Παπαδήμο –έναν πραγματικά άξιο άνθρωπο που γνωρίζω την αξία του γιατί ήμασταν μαζί συμφοιτητές στην Αμερική- δείχνοντας ότι έχει το γνωστό δυναμισμό, αλλά και τη σωστή σκέψη. Διότι ο Πετσάλνικος θα μας είχε οδηγήσει σε ένα είδος οικονομικής κατάρρευσης και σε μια άμεση επιστροφή στη δραχμή με τις γνωστές συνέπειες. Στη συνέχεια βέβαια ο δικομματισμός «καπέλωσε» την κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί αν διαβάσετε τη Λευκή Βίβλο που έχει εκδώσει σε 1 εκατ. αντίτυπα ο κ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ, φαίνεται μέσα από τις επιστολές προς τον κ. Παπαδήμο, ότι η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη ήταν η δημιουργία μιας κυβέρνησης τύπου Μόντι στην Ιταλία, δηλαδή λίγοι υπουργοί, πλήρης ατζέντα, μεγάλος χρονικός ορίζοντας, αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Αλλά ο δικομματισμός κατάφερε να ξεφτιλίσει ακόμα και το πείραμα Παπαδήμου. Στην τελική δε ευθεία, «ξεπλύνανε» το σκάνδαλο της Siemens, κάνανε δεκάδες ή εκατοντάδες «νυχτερινές» τροπολογίες για να βολευθούν μικρά, μεσαία και μεγάλα συμφέροντα και μετά πήραν και τα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό –την προείσπραξη των πιστώσεων για τα Κόμματα- ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών

Η αυτοδυναμία είναι το σύνθημα της ΝΔ που δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Το πιθανότερο είναι να έχουμε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια και του νόμου Παυλόπουλου που δίνει ένα μπόνους 50 εδρών στο πρώτο Κόμμα. Αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο και σε 3 ως 6 μήνες θα έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις, ότι μας κυνηγάν οι πιστωτές μας να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ και ότι συνεχίζονται γενικά οι θυσίες χωρίς ελπίδα. Αυτό είναι το “δίλημμα” που προβάλλουν μόνιμα η ΝΔ, ή μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε διαφορετική πολιτική. Θέλουμε το νέο Μνημόνιο να καταλήξει στα σκουπίδια της ιστορίας.

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Για να υπάρξει όφελος της χώρας, αυτοί που θα ενδιαφερθούν για τον ΛΑΟΣ, θα πρέπει να ενδιαφερθούν για την πολιτική μας ατζέντα. Μας ενδιαφέρει -σε γενικές γραμμές- το θέμα της εξουσίας, για να αλλάξουμε την χώρα προς το καλύτερο αλλά δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκηθεί μετεκλογικά. Ο κ. Παπαδήμος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο επειδή δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του δικομματισμού. Αν ο δικομματισμός διδαχθεί από τα λάθη του και θελήσει να γίνει καλύτερος, εμείς έχουμε ανοιχτό μυαλό. Αλλά από την μια ο κ. Βενιζέλος μας έχει τρελάνει στις οικονομικές θεωρίες και τους φόρους και από την άλλη, η μόνη σταθερά του κ. Σαμαρά είναι η συνεργασία με τον Συμπιλίδη. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα γίνουμε εμείς το πολιτικό «πλυντήριο» του δικομματισμού. Εμείς έχουμε πρόταση για να πάει καλύτερα η χώρα.