16.3.2012,

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ (video – δελτίο τύπου)

Στείλτο Email


 

Ο ΛΑ.Ο.Σ στην Ευρωβουλή

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Νικόλαος Σαλαβράκος μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την Ευρωπαϊκή Αλιεία, τόνισε τα εξής:

«Συγχαίρω τον κύριο Ferreira για την έκθεση που μας υπέβαλε και τις προτάσεις και τροπολογίες επί του κανονισμού και σημειώνω ότι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση άκουσα τις απόψεις της κυρίας Επιτρόπου, της κυρίας Δαμανάκη.

Η επιτάχυνση και οι διευκολύνσεις χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας συνεισφέρουν οπωσδήποτε στην υλοποίηση των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η σημασία μιας τέτοιας πρότασης είναι μεγάλη, καθώς έρχεται σε μια συγκυρία χρονικά σημαντική. Σύντομα θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ένωσης, που θα καθορίσει την πολιτική αλιείας για τα επόμενα 10 χρόνια. Η παροχή επαρκών πόρων και η εξάλειψη δυσλειτουργιών ως προς την απορρόφησή τους, είναι καθοριστική για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων και την εξασφάλιση διατήρησης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων.

Όπως ακούσαμε, η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Αλιείας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, πρέπει να σημειώσω ότι οι μικροί και οι παράκτιοι αλιείς βιοπορίζονται από την αλιεία και η αύξηση των πόρων και η διευκόλυνση της διαθέσεως των πόρων αυτών προς τους αλιείς, είναι πάρα πολύ σημαντική.

Μικρότερη εθνική συμμετοχή στους διαθέσιμους πόρους, αλλά παράλληλα κύριε Επίτροπε παρακαλούμε να εισηγηθείτε στο νέο, υπό διαμόρφωση, προϋπολογισμό και αύξηση των πόρων, διότι οι αλιείς είναι γνωστό σε όλους μας ότι πλήττονται.

 

Με την έκθεση αυτή αναγνωρίζεται ότι η πίεση που ασκείται και η συνεχιζόμενη πιστωτική και οικονομική κρίση επιδρά στο εισόδημα των αλιέων και στη διαμόρφωση της εν γένει αλιευτικής πολιτικής. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην Ένωση, εκδηλώνεται βεβαίως με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα κράτη. Όμως η Ευρώπη όλη επηρεάζεται. Είναι απαραίτητη λοιπόν η εξεύρεση τρόπων επίσπευσης των κονδυλίων και παρακαλώ πάρα πολύ να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να κατευθυνθούν τα χρήματα, χωρίς προσκόμματα, για την ανάπτυξη της οικονομίας και των θέσεων απασχόλησης.

Ευχαριστώ πολύ».