15.4.2012,

Fitch: Κρίση για άλλο ένα έτος προβλέπει ο επενδυτικός κόσμος

  • 13 Φεβρουαρίου 2012 22:30

Στείλτο Email

“Η κρίση στην Ευρωζώνη θα επιμείνει το 2012″ εκτιμούν οι επενδυτές, σύμφωνα με το συμπέρασμα της τελευταίας έρευνας της Fitch που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Στην έρευνα συμμετείχαν διαχειριστές παγίων σταθερού εισοδήματος συνολικής εκτιμώμενης αξίας 7,1 τρισ. δολαρίων.

“Το 48% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κρίση χρέους θα παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος ως έχει”, ανέφερε η Monica Insoll, managing director της ομάδας Credit Market Research της Fitch. “To 25% των επενδυτών εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι καθώς αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης, ισοφαρίζοντας το 24% των ερωτηθέντων που κάνουν λόγο για βελτίωση ή και επίλυση”. Μια πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 3%, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης εντός του 2012.

 

“Ο επενδυτικός κόσμος συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την άποψη της Fitch ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα επιμείνει, διάστικτη από επεισόδια σφοδρής χρηματοοικονομικής μεταβλητότητας, ενώ δεν θα επιλυθεί χωρίς μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε ο Ed Parker, επικεφαλής της EMEA Sovereigns.

Παρά το γεγονός ότι οι πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ το Δεκέμβριο ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις τράπεζες, τα οφέλη της κίνησης της νομισματικής αρχής για τα ίδια τα κράτη αντιμετωπίζονται ως πιο αβέβαια. Το 37% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα σχολίασαν ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο ήταν “το μεγάλο μπαζούκα” που μείωσε τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το 54% απάντησαν ότι μόνο μικρό μέρος της ρευστότητας θα διοχετευτεί στην αγορά κρατικών ομολόγων. Το 9% των επενδυτών μάλιστα εκτιμούν πως η κίνηση της ΕΚΤ ενδέχεται να επιδεινώσει την κρίση μέσω της ενίσχυσης των δεσμών κρατών-τραπεζών.

πηγή: capital.gr