15.2.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (11/2/2012)

Στείλτο Email

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (11/2/2012)
 
«Είναι μία ακόμα σύνοδος, έκτακτη, της Κεντρικής μας Επιτροπής.  
Γίνεται εν μέσω μιας μεγάλης κρίσεως. Οι μεγάλες κρίσεις είναι η ευκαιρία για να δώσουν περισσότερη κρίση σε εκείνους οι οποίοι πρωταγωνιστούν. Είναι μία περίοδος που χρειάζεται η προσοχή, η εξαιρετικά μελετημένη πράξη, που απαιτείται για την αντιμετώπιση, κατ’ αρχήν, της συνοχής του κόμματος.
 
Όργανα της καθεστηκυίας τάξεως, υπηρέτες των συμφερόντων προσπαθούν να αλλοιώσουν τα πραγματικά περιστατικά.
“Παπαγαλάκια” της εξουσίας προσπαθούν να πείσουν ότι δημοσκοπική ανάγκη μας οδήγησε να πάρουμε αυτήν την απόφαση.
Και θέλουν να αποκρύψουν την αλήθεια. Ότι η συμφωνία αυτή, γίνεται “βρόγχος” για πολλά χρόνια για τον τόπο μας.
Δεν θα μπορούσα, κυρίες και κύριοι, να επιβάλλω ένα “βρόγχο” στην Ελλάδα.      
 
Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση της οποίας υπήρξαμε οπαδοί. Είμαστε αυτοί οι οποίοι την αναζητήσαμε. Για δύο ολόκληρα χρόνια φωνάζαμε για κυβέρνηση συνευθύνης και την απέκρουε το πολιτικό σύστημα.
Όλοι εκείνοι οι οποίοι σήμερα μας κατηγορούν, ή προσπαθούν να μας κατηγορήσουν, προωθώντας για άλλη μία φορά τις αποφάσεις των δύο κομμάτων εξουσίας, που είναι χρεωμένα με αυτήν την κρίση, η οποία δεν ήλθε μόνη της.
 
Φύγαμε από την κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί ζήτησα το αυτονόητο, το λογικό και απαραίτητο.
Πότε άλλοτε κυρίαρχη χώρα υπογράφει μνημόνιο, συμβάσεις, συμφωνίες, χωρίς να έχουν αποφανθεί οι επίσημοι φορείς της χώρας για τη νομιμότητα, για το οικονομικό αποτέλεσμα, για τις δεσμεύσεις;
Το έθεσα κατ’ επανάληψη εις το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και εκώφευσαν. Και επέμεναν σε ένα σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό. Ότι επίσημοι φορείς της Πολιτείας, αυτοί που θα διαβεβαίωναν αν εξυπηρετεί οικονομικά αυτό το μοντέλο, αυτοί που θα μας έλεγαν αν είναι σύννομο με το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας, όταν εμείς οι ίδιοι οι βουλευτές έχουμε νομοθετήσει ότι οποιαδήποτε σύμβαση του Δημοσίου, ακόμα και της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη τοποθέτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εδώ για 130 δισ.δεν πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη;
 
Αντελήφθην λοιπόν ότι εσκεμμένα  δεν έπαιρναν αυτές τις ρητές διαβεβαιώσεις τις οποίες ζήτησα, αλλά επέμεναν, μέσα σε ώρες, να αποφασίσουμε για τη δέσμευση της χώρας.
Τι ζητήσαμε; Σωτηρία της Πατρίδας με αξιοπρέπεια. Και αυτοί καθημερινώς μας ζητούσαν υποχωρήσεις και εθνική υποτέλεια.
Εθνική υποτέλεια δεν θα μπορούσα να δεχτώ, σεβόμενος τις Αρχές και τις Αξίες του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Το κόμμα μας είναι πρώτα πατριωτικό και μετά έχει εκφράσεις οικονομικές. Φιλελεύθερες, λιγότερο φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες. Το πρώτο και δεσμευτικό για όλους μας είναι ότι είμαστε ένα Πατριωτικό κόμμα, -κίνημα.
Είχα πει ότι «θα στηρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση», που τότε μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τρεις προϋποθέσεις:
1)Ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
2)Δεν θα μειωθεί η εθνική κυριαρχία.
3)Ότι θα ληφθεί πρόνοια για το θέμα που μας απασχολεί για τους λαθρομετανάστες.  
Σε καθημερινή βάση διαπίστωνα ότι κανένα από τα τρία δεν ικανοποιείτο.
 
Κυρίες και κύριοι, ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος. Και ανάμεσα στον Ελληνικό λαό, έχω τη βεβαιότητα ότι τα μέλη, τα στελέχη και οι οπαδοί του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχουν πρωτεύουσα θέση.
Είχα συντάξει ένα σημείωμα και το έδωσα στην τελευταία συνάντηση στους πολιτικούς αρχηγούς. Ανάμεσα σε αυτά, τους εξηγούσα ότι κάτω από τις αποπνικτικές αυτές συνθήκες δεν μπορώ να υπερψηφίσω, ζητώντας για μία υστάτη φορά, να έχω διαβεβαιώσεις από τους φορείς, που εκείνοι είχαν αποκλείσει, για τους οποίους σας μίλησα προηγουμένως. Αντί αυτού, σε μία μεγάλη μάχη για όχι περαιτέρω ψαλιδίσματα των συντάξεων, γιατί εν πάσει περιπτώσει ο νέος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να κάνει το “Α” ή το “Β” και να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί, ο συνταξιούχος ό,τι είχε κάνει το έκανε σε όλη του τη ζωή.
Δεν μπορεί λοιπόν στα γεράματα, στην τρίτη ηλικία, να τον αναγκάζουμε σε μία πρόσθετη ανέχεια.
Και όταν λοιπόν ετέθη το θέμα για δέκα ευρώ να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, για δέκα ευρώ, άκουσα από τους άλλους τέσσερις που ήταν μέσα και θυμίζω ο πρωθυπουργός, οι δύο αρχηγοί και ο αντιπρόεδρος, να λένε το εξόχως προσβλητικό: “Αφήστε να πάρουμε τηλέφωνο τον κ. Πωλ Τόμσεν να έλθει εδώ να τον παρακαλέσουμε”.
 
Ήταν εκεί η ηγεσία της Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός, τρεις αρχηγοί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τους είπα: “Αυτό δεν μπορεί να γίνει.  Δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπεια της Ελλάδος”.  
 
Όταν έγινε η συζήτηση για τη συμφωνία, -ξεκίνησε στις πέντε, στις έξι,- διάβασα το σημείωμα και ζήτησα να αποχωρήσω. Όλοι μαζί, προεξάρχοντως του Πρωθυπουργού, δεν με άφησαν να φύγω: “Μείνε εδώ, μείνε εδώ”. Εξαιρετικά δε, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που ήθελε κάποιον δίπλα του για αυτήν την μάχη που είχε αρχίσει με τις συντάξεις. Και παρέμεινα.
Τους θύμισα εκείνη τη στιγμή με την εμμονή τους να μείνω μέσα, τι είχε γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα που αποφασίσαμε να γίνει Πρωθυπουργός ο Παπαδήμος. Τους είπα: “Κύριοι, εγώ θα βοηθήσω, δεν θέλω να είμαι στην κυβέρνηση”.
 
Μας έδιναν βοήθεια, η οποία όμως αυτοαναιρείτο με τους όρους τους οποίους έβαζαν. Μας προσβάλλανε. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ήταν πάντα θεματοφύλακας Αρχών και Αξιών τις οποίες δεν μπορούσα να παραβώ. Είμαστε ένα εξόχως δημοκρατικό, ελεύθερο, λαϊκό κόμμα, που ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, να εκφράζεται κατά τον χαρακτήρα του και τα πιστεύω του. Είμαστε όμως ένα συντεταγμένο κίνημα και δεν είμαστε ένα μπουλούκι-ασκέρι.
 
Ακολούθησα μια σειρά δημοκρατικών κανόνων. Πρώτα – πρώτα συνεκάλεσα εκτάκτως, την Τρίτη που μας πέρασε, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και εξέθεσα αυτά, τα οποία σας είπα τώρα. Και επειδή λοιπόν ήταν μία κρίσιμη απόφαση και από ό,τι θα βγει στο μέλλον, ιστορικά επιβαλλόμενη, ζήτησα ονομαστική ψηφοφορία από όλους τους βουλευτές που ήταν παρόντες. Και ήταν όλοι. Υπήρξαν κάποιες αιτιάσεις και ενστάσεις. Ελάχιστες. Όμως, εν τέλει, όλοι τους εξουσιοδότησαν εν λευκώ για περαιτέρω χειρισμούς, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
 
Υπάρχει κανείς ανάμεσά μας, υπάρχει κανείς από το περιβάλλον σας, υπάρχει κανείς στην Ελλάδα, όπου και αν ανήκει, που να ήταν υπερήφανος για τη Συμφωνία των Παρισίων; Όπου μας είπαν “ναι, θα υπάρξουν μία σειρά σκληρών μέτρων για να μη χρεοκοπήσετε – το ψευτοδίλημμα αυτό και θα εξηγήσω γιατί – αλλά λεφτά δεν θα σας δώσουμε. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Θα βάλουμε τα λεφτά σε ένα ταμείο και θα κάνετε αίτηση για να σας δίνουμε κατοστάρικο-κατοστάρικο”.
Αυτόν τον ευτελισμό δεν μπορεί να τον δεχτεί η περηφάνια του Έλληνα.  
 
Γιατί δεν πτωχεύει η χώρα.
Κυρίες και κύριοι, όταν έπεσε η «Λήμαν Μπράδερς», μία από τις τράπεζες των Αμερικανών, όχι από τις μεγαλύτερες, σείστηκε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τώρα παραμονές εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει περίπτωση να αφήσουν να χρεοκοπήσει μία χώρα;
Εμείς επαναφέραμε στο τραπέζι την πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και είπαμε: “Πέντε χρόνια περίοδος χάριτος, για να φτιάξουμε και να δομήσουμε Δημόσια Διοίκηση και τα φορολογικά μας. Και αμέσως μετά να δίνουμε 10 δις.το χρόνο μέχρι αποπληρώσεως , χωρίς psi, χωρίς να γίνουμε παγκόσμιοι “μπαταξήδες”, με επιτόκιο, όσο η ΕΚΤ δανείζει στις τράπεζες με 1%. Και θα μπορέσουμε αυτό να το βγάλουμε ευχερώς. Ένα ποσό από την ανάπτυξη, από την αύξηση του ΑΕΠ. Γιατί αν 5 χρόνια δεν έχουμε τον βρόγχο των δανείων, η μηχανή θα κινήσει. Ο Έλληνας και φιλότιμος είναι, και εργατικός είναι και καινοτόμος είναι”.
 
Ρώτησα προχθές τον Πρωθυπουργό: “Να πάμε εκεί, παρότι εγώ δεν είμαι πεισμένος. Μου εγγυάται κανείς από σας, ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα; Μου είπαν “όχι”. Τον Ιούνιο πρέπει να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης”. Δηλαδή, προϊόντος του χρόνου, θα γίνεται και μεγαλύτερη αφαίμαξη. Μου λένε χρεοκοπία. Δεν θα προλάβει γιατί θα έχει προηγηθεί η εξέγερση. Μια εξέγερση, η οποία έρχεται που οδηγεί νουνεχείς και εχέφρονες πολίτες, στην απελπισία της Αριστεράς.
Στέλνει ανθρώπους στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα για να χρησιμοποιήσει το επίπλαστο, λόγω αναγκών και αντιδράσεων από την κοινωνία αποτέλεσμα, για ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς ανάμεσα μας που να πιστεύει ότι η Κομμουνιστική Αριστερά δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.
 
Ο ΛΑΟΣ πρέπει να είναι πολύ ισχυρός την επόμενη μέρα.
 
Κανένα πρόγραμμα, ποτέ και σε όλες τις εποχές δεν ευοδώθηκε αν δεν είχε μαζί του την κοινωνία και αυτό το μνημόνιο δεν έχει μαζί του την κοινωνία. Υποχρεούμεθα να αναλάβουμε τις εθνικές μας ευθύνες. Είμαστε η ελπίδα, η προσδοκία.
Προσβλέπουν πολλοί σε μας. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
 
 
Και γιατί; Γιατί εμείς φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όταν το είπα του πρωθυπουργού και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ως πρόταση μου πριν από 20 μέρες, το προσπέρασαν ότι αυτό δεν γίνεται. Τους είπα “Εγώ θα το κάνω”. Και κάλεσα τους ευρωβουλευτές μας, την Ν. Τζαβέλα και τον Ν. Σαλαβράκο, να στείλουν επιστολές στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, που να εξηγούν τον τρόπο που πολιτεύεται η τρόικα στην Ελλάδα και αν όλα αυτά που μας επιβάλλουν είναι σύννομα. Και επειδή τους γνωρίζουμε, είναι σχεδόν οι ίδιοι που ήτανε και στην δική μου θητεία, πετύχαμε αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ. Και δεν είναι στην Ελλάδα.
Η τρόικα είναι κατά κάποιο τρόπο, σε εισαγωγικά θα μπορούσα να πω, “κατηγορούμενη” στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πρέπει να απολογηθούν για όλα αυτά που προσπαθούν αν επιβάλλουν στην Ελλάδα.
 
Ο πατριωτικός παρεμβατισμός πρέπει να δείξει την δύναμή του.
 
Ουδείς δοξάστηκε ποτέ, λέγοντας «ναι». Δοξάστηκαν όμως πολλοί λέγοντας «όχι». Και το ’40, αλλά και αργότερα, ο Τ. Παπαδόπουλος στην Κύπρο.
 
Δεν θα παραδώσουμε την Ελλάδα σε ολοκληρωτικά συστήματα. Ούτε “μαύρα”, ούτε “κόκκινα”. Θα κρατήσουμε το “γαλάζιο” της χώρας, το “γαλάζιο” της Δημοκρατίας, το “γαλάζιο” των πιστεύω μας.
 
Όσοι θέλουν το κόμμα να παραμείνει στην απόφαση την οποία χθες κοινολογήσαμε στον ελληνικό λαό, όσοι είναι υπέρ του “ΟΧΙ” να σηκώσουν το χέρι τους».
 
Μετά την καταμέτρηση, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση, λέγοντας:
 
«Νομίζω ότι υπάρχει συγκλονιστική πλειοψηφία και ως εκ τούτου νομίζω ότι το κόμμα, δια του κορυφαίου Οργάνου του, έχει αποφανθεί.
Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να υπερθεματίσουμε άλλο υπέρ του ΟΧΙ, εφόσον σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή, δέχεται την εισήγηση, νομίζω ότι με απολύτως δημοκρατικό τρόπο, πήραμε τις αποφάσεις μας.
Θέλω να πιστεύω ότι από τη Δευτέρα, θα ανοίξει ένας ακόμα καλύτερος και μεγαλύτερος κύκλος δράσης του ΛΑΟΣ, με όλους μαζί.
Θέλω να το πιστεύω και το εύχομαι».