15.2.2012,

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ & ΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στείλτο Email

Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλου, στη Βουλή, κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ. Πρόεδρος του ΛΑΟΣ προς τον κ. Πρωθυπουργό -και στην οποία απάντησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος- με θέμα «Στασιμότητα σε Επενδύσεις – Ραγδαία αύξηση της Ανεργίας».

 

ΑΛ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ):

Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ προς τον Πρωθυπουργό, θέτει το πιο σημαντικό και καίριο ζήτημα στην ελληνική οικονομία, τη στασιμότητα των επενδύσεων και την, αλληλένδετη με αυτή, διόγκωση της ανεργίας.

Οι επενδύσεις στη χώρα μας έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά, υπάρχει επενδυτική άπνοια. Είμαστε, σύμφωνα με εκτίμηση της Credit Suisse, η 1η χώρα στον κόσμο σε επικινδυνότητα για επενδύσεις. Αυτό είναι το παγκοσμίως δυσμενέστατο κλίμα που επιδεινώνεται από την αδυναμία να αναληφθούν πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό ή ενθάρρυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών να επενδύσουν.

Παράλληλα με αυτό το φαινόμενο, διογκώνεται μέρα με την ημέρα η ανεργία, η οποία πλήττει κυρίως τη νέα γενιά, που εξωθείται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης στην ερώτησή του είναι το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους, του οποίου πολλές υπηρεσίες δυσχεραίνουν τους επενδυτές: διαρκής συλλογή υπογραφών, χρονοκαθυστέρηση.. Τεράστια έλλειψη διευκόλυνσης οποιουδήποτε επενδυτή!

Ποια θα είναι, λοιπόν, εκείνα τα βήματα, τα μέτρα, οι ενέργειες που θα δώσουν λύσεις πρακτικές στο μεγάλο αυτό ζήτημα της στασιμότητας των επενδύσεων και της διόγκωσης της ανεργίας;

 

Ύστερα από μεσολαβήσασα απάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ είπε τα εξής:

 

ΑΛ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ):

Γνωρίζουμε την πραγματικότητα της χώρας και του λαού που αγωνιά να επιβιώσει.

Οι θέσεις μας είναι πάγιες και σαφείς: χρειάζεται να γίνει μία αναπτυξιακή προσπάθεια, να δοθεί ρευστότητα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής & Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο Κοινωνικό Ταμείο κονδύλια ύψους 4,3 δις ευρώ για προγράμματα εντοπισμένα στην απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, η κυβέρνηση αδυνατεί να τα απορροφήσει.

Δεν έχει προταχθεί η παραγωγικότητα στο εσωτερικό που θα μείωνε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και θα έδινε δουλειές και αναπτυξιακή ώθηση.

Εμείς, επίσης, έχουμε προτείνει ως λύση ένα σταθερό φορολογικό σύστημα 10ετούς ορίζοντα, διότι δεν μπορεί να έρχεται ένας επενδυτής και να μην ξέρει εάν σε 3 μήνες οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι οι ίδιοι ή θα έχουν αλλάξει.

Επιπλέον, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς θα βοηθήσουν σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χώρα μας κατρακυλά στην κλίμακα της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ανεβαίνει. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: 90% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν δεχθεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, 80% των ξένων προμηθευτών δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές ελληνικών επιχειρήσεων, 2,3 δις ευρώ είναι η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών μέσα στο 2011, 90 ημέρες η εξόφληση τιμολογίων από υγιείς επιχειρήσεις..

Η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για κατάργηση πόθεν έσχες για ένα διάστημα, όταν εφαρμόστηκε από το Μπερλουσκόνι απέδωσε εισροή 90 δις κεφαλαίων στην οικονομία..

Όσο για την ανεργία, αυτή βρίσκεται πια στο 20,9%, κ. Αντιπρόεδρε, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το Νοέμβριο του 2011, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.000.000!! 1 στους 2 νέους είναι άνεργος! Αυτά τα μέτρα για τόνωση της απασχόλησης με 50.000 άτομα που θα παίρνουν 25 ευρώ την ημέρα σκόρπια σε κάποιους δήμους δεν σημαίνουν και δεν κάνουν τίποτα..

Είδαμε τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον κ. Μόντι, να απευθύνεται προς όλους λέγοντας ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ουσιαστικό τρόπο, αλλιώς η κοινωνική έκρηξη θα αποτελέσει το σπινθήρα που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες. Είδαμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης μείωσε τις υπογραφές από 45 σε 26 που χρειάζονται για μία επιχείρηση, όμως για μία μεγάλη επένδυση, ακόμα χρειάζονται 7.000 υπογραφές!

Μέσα αυτές τις συνθήκες, οι νέοι δεν έχουν προοπτική και ενώ έχουμε καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να αποδώσει σε υψηλά standards. Αυτό δε συμβαίνει λόγω έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού.