5.2.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9

Στείλτο Email

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9

 

«Είχαμε μια συζήτηση 3 ωρών που δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγα λόγια. Το θέμα της Επιτροπείας το συζητήσαμε γύρω στα 10 δευτερόλεπτα… Ήταν μια “μπαρούφα”. Κατοχή και μάλιστα εκούσια δεν γίνεται. Το είπε μάλιστα και ο Πρόεδρος της Ευρώπης, ο κ. Μπαρόζο, ότι αυτά είναι αστεία πράγματα.

Όσον αφορά στον 13ο και 14ο μισθό, μετά από συζήτηση, καταλήξαμε ότι δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Υπάρχει μια σειρά άλλων πραγμάτων που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και να δώσουμε μάχη για να κρατήσουμε όσο μπορούμε το θέμα αυτό, μια και υπάρχει αυτή η αγοραστική καχεξία». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ΡΑΔΙΟ 9, στο Δ. Βερύκιο και στο Δ. Σταυρόπουλο.

 

Όχι στις περικοπές μισθών

Εγώ πρότεινα – και φάνηκε να το δέχθηκαν οι άλλοι – να μην κοπούν λεφτά απ΄ τον Έλληνα, αλλά να καλέσουμε τους Έλληνες να δουλεύουν για 3 χρόνια μία ώρα παραπάνω.  Έτσι με αυτό τον τρόπο, και η αγορά θα κινηθεί και η ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί. Είπα            στη τρόικα αναφορικά με το παράδειγμα της Ισπανίας που αναφέρουν, ότι  παρότι έχει τον χαμηλότερο βασικό μισθό σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, έχει και την υψηλότερη ανεργία. Άρα, ο χαμηλότερος βασικός δεν βοήθησε στη μείωση της ανεργίας. Τα «όχι” που ακούστηκαν χθες ήταν απαραίτητα, όταν πάει κάποιος να διαπραγματευτεί. Να ξέρουν οι άλλοι ότι υπάρχουν και αρνήσεις. Από κει και πέρα, θα γυρίσει ο κ. Παπαδήμος και  θα κάνουμε μια σύσκεψη πάλι. Προφανώς την Τετάρτη, αλλά εγώ δεν πρόκειται να κάνω τίποτα από όλα αυτά, αν δεν έχω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι τα μέτρα είναι σύννομα με την Συνθήκη της Λισσαβώνας και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εξάλλου, έχω περάσει 3,5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξέρω καλά τους μηχανισμούς. Κατ’ αρχήν το κείμενο μέσα βρίθει ανακολουθιών έναντι της Συνθήκης της Λισσαβώνας που αποτελεί ως γνωστόν,  το Σύνταγμα της Ευρώπης. Άρα, πρέπει να δούμε αν είναι νόμιμο. Αν είναι, να το επεξεργαστώ. Να πάει το κείμενο στο Ευρωκοινοβούλιο που είναι το ύψιστο θεσμικό Όργανο, να αποφανθούν διά των εκπροσώπων τους αν αυτό είναι σωστό. Να κληθεί να αποφανθεί το Διεθνές Γραφείο Εργασίας αν αυτό είναι σωστό, η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και εν συνεχεία της επεξεργασίας αυτής, αυτό να γίνει και νόμος – νόρμα της Ε.Ε- δηλαδή, ότι αυτή θα είναι η εφαρμογή σε όποια χώρα είναι στην κατάσταση της Ελλάδας, και όχι εμείς να είμαστε στον «πειραματικό σωλήνα». Έχουμε βέβαια τεράστιες ανάγκες, αλλά έχουμε και μια περηφάνια. Το στομάχι του Έλληνα μπορεί να καμφθεί. Αλλά αν καμφθεί η περηφάνια του, τότε εμείς θα κάνουμε χρόνια να σηκώσουμε κεφάλι.

 

 

Ποια η διαφορά μεταξύ χρεοκοπίας και εξαθλίωσης;

Η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα. Από τα 15 δισ. που λένε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, εγώ θα ήμουν εξαιρετικά ικανοποιημένος αν εισπράτταμε το 15% αυτών. Όταν θεωρούμε ανείσπρακτα τα χρέη του Κοσκωτά και του Μπατατούδη, αυτά είναι λογιστικές χρεώσεις. Και δεν έχουν περιουσία να δώσουν. Όμως, τώρα βλέπουμε κόσμο να μπαίνει φυλακή, κάτι που δεν γινόταν παλιά. Μπορεί να βγαίνουν έξω μετά, αλλά γίνεται μια ρύθμιση πριν γίνει αυτό. Καταθέτουν ένα ποσό που μπορεί να είναι το 20 με 25%. Και ξεκινάει μια διαδικασία. Και μάλιστα ετέθη θέμα από την Ε.Ε. να υπάρξει μια υπερκομματική επιλογή για Γ.Γ. φορολογίας. Δηλαδή, ο απόλυτος “κουμανταδόρος” που θα μπαίνει μέσα σε οποιαδήποτε επιχείρηση, χωρίς να υπάρχουν αναστολές. Και όλα αυτά που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Εκεί πήγα να το περάσω λίγο πιο γρήγορα και έθεσα δύο ονόματα, λέγοντας στους αρμοδίους ότι ο ένας ανήκει στην ΝΔ και ο άλλος στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, αν θέλει τα ονόματα αυτά να τα πει ο Πρωθυπουργός. Είναι κάποια πράγματα τα οποία έχουν μία θεσμικότητα. Και όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις, δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω.Έδωσα ένα δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα στο Μαξίμου όπου μέσα γράφω, πως αν ληφθούν αυτά τα μέτρα θα έρθει η εξαθλίωση. Επομένως, ποια η διαφορά μεταξύ χρεοκοπίας και εξαθλίωσης; Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν αυτά, η εξέγερση θα επιταχυνθεί.  Άρα, να εξηγήσουμε στους φίλους μας στους ευρωπαίους πως δεν γίνεται να εφαρμοστούν.

 

Για αποχώρηση από την κυβέρνηση

Αυτή η σκέψη έχει απομακρυνθεί. Ειδικά τώρα στα δύσκολα, δεν μπορείς να αποχωρήσεις. Αυτό που ζήτησα είναι να επεξεργαστεί ο Πρωθυπουργός ένα μικρότερο σχήμα, για να μην έχουμε εκφυλιστικά φαινόμενα σαν και αυτά που ζήσαμε στη Βουλή πριν μερικές μέρες. Επίσης, ζήτησα από τους δύο αρχηγούς να «μαζέψουν» λίγο το πράγμα σχετικά με τον έλεγχο των Κ.Ο. τους. Ρώτησα αν υπάρχει ακόμα εν ισχύ η φράση του Αβέρωφ για τη «στάνη»,  δηλαδή, «όποιο πρόβατο βγαίνει από στάνη το τρώει ο λύκος».

«Εγώ την στάνη των 16 την ελέγχω πολύ καλά: Εσένα Αντώνη, η “στάνη” των 85 σου ξεφεύγει λίγο, και εσύ Γιώργο έχεις χάσει εντελώς τον έλεγχο από την στάνη των 155».

 

Για ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας

Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο των αρνήσεων από τις Βρυξέλλες των προτάσεων μας, αλλά πιστεύω ότι ο κ. Παπαδήμος θα πετύχει πολλά πράγματα στην σύσκεψη. Ξέρει να μιλάει στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, μια που πέρασε από εκεί για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, κάτι που είπα χθες και το λέω και τώρα, είναι πως δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να «πέσει» τώρα. Αποκλείεται, γιατί έχουν εκλογές και οι 3 μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Αμερική). Και ξέρουν, πως αν αφήσουν να συμβεί αυτό, θα τις χάσουν. Άρα, αυτό το στοιχείο μπορούμε να το έχουμε στο μυαλό μας κατά την άσκηση της τακτικής μας.

 

Οι περιστάσεις απαιτούν σοβαρότητα και στιβαρότητα. Θέλω να πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός τα διαθέτει και τα δύο, και πως θα τα “ξετυλίξει” εκεί που βρίσκεται με τον καλύτερο τρόπο.