1.2.2012,

Συνέντευξη Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργου Καρατζαφέρη στο Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 vido

Στείλτο Email


 

 

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ 1

 

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του 13ου-14ου μισθού. Στην συνάντηση που είχαμε οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό ήμαστε όλοι αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είμαστε αμετακίνητοι στο θέμα αυτό. Εάν το θεωρεί η τρόικα απαραίτητο για την αύξηση της παραγωγικότητας, τότε προτείνω αντί αυτού να δουλέψει ο Έλληνας εργαζόμενος 1 ώρα επιπλέον καθημερινά, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, 2-3 χρόνια. Περαιτέρω μείωση μισθών και εισοδημάτων θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση λουκέτων και ανεργίας. Χρειαζόμαστε την ανάπτυξη για την οποία τώρα κάνει κάποια βήματα η τρόικα. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό της χώρας». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στην εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ 1” στον Γ. Παπαδάκη.

 

Προσέφυγα ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η τρόικα ζήτησε να με συναντήσει επίμονα. Αρνήθηκα. Η χώρα μας έχει Πρωθυπουργό. Με αυτές τις κινήσεις ευτελίζεται ο ρόλος του Πρωθυπουργού. Μακάρι να μπορούσαμε να ζήσουμε και να επιβιώσουμε χωρίς τα δανεικά χρήματα. Δυστυχώς, λάθη και ανομίες του παρελθόντος κατέστησαν την τρόικα αναγκαία.

Η απαίτηση της τρόικα για έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, δεν νομίζω ότι συνάδει με την Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ήδη ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ν. Σαλαβράκος υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έστειλα επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας τους να δείξουν αλληλεγγύη, καθώς και να εξετάσουν αν όλα αυτά τα οποία μας ζητούν να συμφωνήσουμε είναι σύννομα.

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει δάνειο – γέφυρα, αν χρειαστεί. Δεν πέφτει φέτος η Ελλάδα. Διανύουν εκλογική χρονιά. Όλα θα παιχτούν αυτή την εβδομάδα. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο εύκολες για τους τροικανούς, όσο τις άλλες φορές. Δίνουμε σκληρή μάχη.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά, ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς και εγώ. Η στάση μας είναι ένα “μονομπλόκ”. Οι ανάγκες και οι συνθήκες οδηγούν τους ανθρώπους σε διάλογο και σε συνεργασία. Δεν είναι εύκολο να δεχτούμε κάτι το οποίο δεν το πιστεύουμε. Αν το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, τότε προτείνω το αντίστοιχο «ισοδύναμο» της 1 ώρας επιπλέον εργασίας, για να μην χαθούν 13ος -14ος μισθός.

 

Μας δεσμεύουν τα Πρακτικά της Βουλής

Αυτό το οποίο μετρά πιο πολύ από τις προσωπικές υπογραφές, είναι η δέσμευσή μας στα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων. Καθαρίζουμε τα “λύματα” της κακοδιοίκησης και ανομιών περασμένων δεκαετιών. Είναι μια δύσκολή αποστολή, αλλά κάποιος θα πρέπει να κάνει και τις βρομοδουλειές. Καθαρίζουμε σήμερα τους “βόθρους” προηγούμενων δεκαετιών. Θέλει πολύ δουλειά.

Δεν ακούω από πουθενά και από κανέναν υπεύθυνο μια πειστική εναλλακτική λύση. Τι προτείνουν; Ποια είναι η πειστική απάντηση; Μπορούμε να ζήσουμε σαν έθνος αν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα; Είναι μονόδρομος. Εάν ευοδωθεί η συμφωνία και λάβουμε την χρηματοδότηση, “βγαίνουμε” επάνω.

 

Δεν ακούω αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις

Η “κόκκινη γραμμή” είναι να μην υπάρξουν και να μην ζήσει η χώρα μας εκφυλιστικά φαινόμενα εξέγερσης τύπου Αργεντινής που διέλυσαν την κοινωνία. Περιμένω να ακούσω από τους “ακραίους” της χώρας κάποια πειστική πρόταση, έναν άλλον εναλλακτικό δρόμο για να ακολουθήσουμε. Η μόνη πρόταση όμως είναι να πάρουμε τα χρήματα για να σωθούμε.

Πρέπει να δώσουμε μάχες για να σωθεί η πατρίδα μας. Αντέταξα στην πίεση της τρόικας για τη μείωση των μισθών το επιχείρημα ότι η Ισπανία, αν και έχει τον χαμηλότερο μισθό, έχει και την μεγαλύτερη ανεργία.

Η ουσία είναι αν ο Βορράς αφήσει να πέσει και να πτωχεύσει ο Νότος. Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν αυτό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανό να συνασπιστούν όλες οι χώρες του Νότου σε ένα ενιαίο σχήμα και φορέα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματισθεί το “EUROMED”, δηλαδή, η ένωση των κρατών του Νότου. Δεν νομίζω να θέλει ο Βορράς μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Βορράς χρειάζεται το Νότο. Όλα αυτά είναι σημαντικές παράμετροι που βάζουμε στη διαπραγμάτευσή μας. Πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή για το καλό του τόπου μας.