2.2.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στείλτο Email

 

 

 

Την παράταση του βίου της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης με συνέντευξή του στο Βήμα και τονίζει την ανάγκη να ψηφίσει η παρούσα Βουλή τα νέα μέτρα. Θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να πάνε πέρα από την 8η Απριλίου και επιτίθεται με σφοδρότητα στην Αριστερά, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει ένα τρίτο γύρο και μιλάει για «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας.

Συνέντευξη στον Αρη Ραβανό

******************

Κύριε Πρόεδρε, αυτές τις ημέρες εξελίσσεται με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη μία υπόθεση με ένα κύκλωμα τοκογλύφων, εκβιαστών, κ.λπ. Φέρεται να εμπλέκεται υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ΛΑΟΣ. Δεν έχει ανάμειξη το κόμμα;

«Καθόλου».

Γιατί;

«Ζήτησα από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες να βρουν και να προτείνουν σε τοπικό επίπεδο υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Ένας από αυτούς που προσέτρεξε σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με σύσταση εκδότου εφημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν ένας επιχειρηματίας. Όπως είπαμε για όλους, έτσι και αυτός, έφερε ένα ποινικό μητρώο λευκό. Από κει και πέρα τον βάλαμε. Δεν ήταν μέλος του κόμματός μας…Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένος. Απλά, σε αυτό το «άνοιγμα» που κάναμε σε ανθρώπους από άλλα κόμματα, πήραμε πληροφορίες από τη ΝΔ, μας είπαν ότι είναι ένας ενεργός πολίτης και τον βάλαμε στην Ημαθία».

Η σχέση του με τον βουλευτή σας, τον κ. Βελόπουλο;

«Δεν νομίζω να έχουν κάποια ειδική σχέση. Απλώς, στον Βελόπουλο τον πρότειναν και μας τον έφερε. Άπαξ και είχε λευκό ποινικό μητρώο τον πήραμε. Από κει και πέρα, από πού μπορεί να ήξερα εγώ τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Αν ήταν μέλος του κόμματος θα είχε «εξαφανιστεί». Βεβαίως, θα είχε διαγραφεί».

Ας πάμε στα πολιτικά και στη λειτουργία της κυβέρνησης. Προ ημερών αναδείχθηκε εικόνα διάλυσης στη Βουλή. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να προχωρήσει η κυβέρνηση των τριών εταίρων;

«Δεν είναι θέμα αν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση των τριών εταίρων. Είναι θέμα αν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα και να νικήσει τα εμπόδια που έχει μπροστά της. Πολύ φοβούμαι όχι.  Σας θυμίζω τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχα θέσει πριν ενάμιση χρόνο. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ασφαλής ηγεσία στο ΠαΣοΚ πριν έλθει η τρόϊκα.  Εμένα δεν με ενδιαφέρει  ποιος θα είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει πρόεδρο το ΠαΣοΚ…».

Ποια θεωρείτε «ασφαλή» ηγεσία;

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι, αλλά να υπάρχει. Σήμερα δεν έχουν πρόεδρο. Το ξέρουν όλοι. Και έχουν ένα διαγκωνισμό, απ΄ τον οποίο βγαίνουν κουτουράδες. Όλα  αυτά,  δημιουργούν ένα περίεργο σχήμα που φάνηκε στην προ ημερών ψηφοφορία. Λέω λοιπόν, ότι όταν έχω δύο παρτενέρ: ο ένας είναι «χύμα» γιατί δεν υπάρχει ηγεσία και από την άλλη πλευρά, ακούω στους διαδρόμους της Βουλής «ότι είναι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη ΝΔ».

Μιλάτε συχνά για μικρό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο για πολλούς σημαίνει παράταση του κυβερνητικού βίου. Όπως κινούνται τα κόμματα μπορούν να επέλθουν αποτελέσματα;

«Βεβαίως. Αν σοβαρευτεί το σύστημα. Είναι απαραίτητο να σώσουμε την Ελλάδα. Και αν κάνουμε ένα σχήμα «σφικτό», όπως το είχα ονειρευτεί εγώ, με δέκα υπουργούς και τους δύο Αντιπροέδρους. Και αν θέλουν και μένα, δεν έχω αντίρρηση να μπω, για να μην νομίσουν ότι θέλω να ξεφύγω.  Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν είχε τρεις Αντιπροέδρους, τους 3 αρχηγούς των κομμάτων».

Υπάρχει περιθώριο να γίνει τώρα αυτό;

«Τώρα πρέπει να γίνει. Εγώ ακούω με πάρα πολύ σοβαρότητα τι λέει ο κ. Σαμαράς, δεν θέλω να κρίνω τις αποφάσεις του και τη στρατηγική του. Πιστεύω όμως ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την Ελλάδα, ούτε και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Επομένως λοιπόν πρέπει να πάει πίσω».

Άρα ο χρόνος των εκλογών δεν είναι η 8η Απριλίου που ζητά ο κ. Σαμαράς, αλλά Μάϊος, φθινόπωρο. Πιο πέρα;

«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ διπλωματική γλώσσα. Εγώ λέω την ξερή γλώσσα του δημοσιογράφου. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 300 της Βουλής, όλοι, το σύνολο εννοώ, έχει «βραχεί». Αν φάει και μερικές σταγόνες βροχής ακόμα, δεν αλλάζει τίποτα. Η νέα Βουλή όμως, η οποία θα προκύψει και η οποία θα αποτελείται κατά τα 2/3 από καινούργια πρόσωπα, δεν θα έχει να ψηφίσει, απολύτως τίποτα, από αυτά τα αναγκαία που πρέπει να ψηφιστούν τώρα. Άρα λοιπόν, η παρούσα Βουλή θα πρέπει να τα ψηφίσει αυτά τα δυσκοίλια μέτρα. Να καθαρίσουμε την κατάσταση. Να καθαρίσουμε ανομήματα, λάθη, πελατειακές σχέσεις τριών δεκαετιών και μετά να έλθει η νέα κυβέρνηση, που προφανώς, θα είναι αυτή που όλοι λένε, να αναλάβει τις ευθύνες τις διεκπεραίωσης του υπόλοιπου έργου. Γιατί τόση βιασύνη; Τι θα αλλάξει;».

Μου ακούγεται και ως πρόταση για ολοκλήρωση της τετραετίας.

«Δεν ξέρω αν θα χρειαστεί να πάει τόσο πέρα, αλλά πρέπει να πάει πέρα από την 8η Απριλίου. Και αυτό το λέω με επιχειρηματολογία. Θα συνεχίσω να το λέω. Έχει ο κ. Σαμαράς τη δική του επιχειρηματολογία.  Ή θα με πείσει, ή θα τον πείσω. Θα πάμε να πάρουμε την ευθύνη ”δυσκοίλιων” μέτρων και την άλλη μέρα θα πάμε μόνοι μας να παραδώσουμε την εξουσία στην Αριστερά για να χαλάσει ότι με θυσίες του ελληνικού λαού προσπαθούμε να κερδίσουμε;».

Τελευταία επικρίνεται έντονα την Αριστερά. Φοβάστε ότι ετοιμάζει κοινωνική ανταρσία;

«Πιστεύω ότι θέλουν ένα ”Τρίτο γύρο”».

Πως τον προσδιορίζετε;

«Καταρχάς, σας παραπέμπω στα αρχεία του  ΚΚΕ για να δείτε το πρόγραμμά του. Μιλάει για κυβερνήσεις «χωρίς την λειτουργία του Κοινοβουλίου». Εγώ ξέρω ότι αυτό είναι φασισμός. Το αναφέρει στο πρόγραμμα του. Πιστεύω ότι θέλουν να γίνει μια «αναμπουμπούλα» προκειμένου να βγουν κερδισμένοι».

Η λύση είναι ένα «αστικό μέτωπο» έναντι της Αριστεράς;

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας. Η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να κάνει το ΠΑΜΕ κουμάντο παντού; Κάνει κουμάντο στα ξενοδοχεία και τα κλείνει. Κάνει κουμάντο στα λιμάνια. Στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που έχει τοποθετήσει ένα κοντέινερ και έχει καταλάβει το χώρο».

Θεωρείτε ότι πολλοί μέσα στη ΝΔ κινούνται με λογικές ΠΑΜΕ ή ΣΥΡΙΖΑ;

«Πιστεύω ότι ήταν μεγάλο λάθος όλη αυτή η ρητορική που ενίσχυσε το «κλίμα Τσίπρα». Περί αυτού πρόκειται. Άκουγα πριν ένα μήνα περίπου, «θορυβώδη» βουλευτή της ΝΔ ο οποίος έλεγε ότι θα πολιτευτώ με τον κ. Τσίπρα. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε κάποιοι της ΝΔ. Εμένα με ενδιαφέρει ότι η ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν σύμμαχος του ΚΚΕ. Έβγαζε λεφτά από τα Ταμεία για να δώσει στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι για τα λεφτά που δόθηκαν από τον κ. Σιούφα. Τα λεφτά που δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό, αλλά με επιμήκυνση κάποιου διαγωνισμού για την Ραδιοτηλεόραση κ.λπ. Τα έχω πει στη Βουλή. Δόθηκαν από τη ΝΔ, προκειμένου να έχει την ησυχία της. Αυτός ο φόβος του ΠΑΜΕ πρέπει να σταματήσει εδώ. Υπάρχει Δημοκρατία και δεν πρέπει να έχουμε φοβικά σύνδρομα, ότι θα έλθει το ΠΑΜΕ να μας «κάνει ντά»…».

Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Σαμαρά προεκλογικά, ή μετεκλογικά;

«Θα μιλήσει το εκλογικό Σώμα. Αν το εκλογικό Σώμα πει συνεργασία, δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε κατάματα, κατά πρόσωπο, τους ψηφοφόρους».

Η σχέση είναι καλύτερη;

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια βατή σχέση».

Επικοινωνείτε;

«Με τον κ. Σαμαρά οι σχέσεις μας έχουν επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν το ’93».

Με ό, τι αυτό συνεπάγεται…

«Συνεπάγεται καλύτερο διάλογο».

Κοινή κάθοδο στις εκλογές;

«Αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις;

«Είναι πράγματι πάρα πολύ καλές. Έχω ξεπεράσει το 12% και αυτό με ικανοποιεί. Είναι αποτέλεσμα από τις μετρήσεις τις οποίες κάνουμε εμείς. Δεν με απασχολεί αυτά που «μαγειρεύει» και φτιάχνει το σύστημα. Είμαι καλύτερα, ή χειρότερα από πέρσι; Στη κοινωνία, στο περιβάλλον που ζείτε, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν τον Καρατζαφέρη πριν ένα χρόνο ή δύο, από ότι σήμερα; Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Η έγγραφη δέσμευση σας έναντι των πιστωτών της τρόικας είναι δεδομένη;

«Είπα ξεκάθαρα. Εγώ δεν υπέγραψα στην τρόικα. Απηύθυνα μια ανοικτή επιστολή προς τον Ελληνικό λαό και είπα τι θα κάνω. Τώρα είπα δεν υπογράφω».

Σας ζητάνε όμως υπογραφές…

«Ας ζητάει ότι θέλει. Έχει μπέσα ο Έλληνας. Θα το περάσουμε χωρίς υπογραφή. Εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπογράψω. Χωρίς αυτό να σημαίνει “τσάμπα μαγκιά”. Θα τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν γίνεται. Δεν τους δέχθηκα προ ημερών. Τους είπα ότι “από τη στιγμή που υπάρχει εξουσιοδότηση από τους τρεις μας στον Πρωθυπουργό, είναι περιττό να σας δω εγώ”.  Θα δεχθούμε το “διαίρει και βασίλευε” που θέλουν αυτοί; Μια κουβέντα από όλους!».

Αν δεν μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα, μένετε ή φεύγετε από την κυβέρνηση;

«Αν δε μικρύνουν σε αγκυλώσεις, θα καταστεί δύσκολη η παραμονή μας».