26.10.2013,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΒΟΛΟΥ

Στείλτο Email

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΒΟΛΟΥ

(Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013)

 

 

Για τα ΜΜΕ και την ελευθερία της γνώμης

Τον τελευταίο καιρό συνηθίζω να βλέπω δημοσιογράφους μόνο από τα περιφερειακά Μέσα, καθόσον τα συστημικά Μέσα έχουν λόγους να μην θέλουν να ακουστεί η φωνή μας.

Θέλω όμως να πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνάει, η ελευθερία και η ανεξαρτησία της γνώμης θα βρίσκει το χώρο της και δεν θα καταφέρουν κάποιοι να καθορίσουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

 

Για την Χ.Α

Αν δεν προέκυπτε ο τραγικός θάνατος ενός ανθρώπου, θα έλεγα ότι γελάς πολύ με αυτούς που μπήκαν στη Βουλή για να βγάλουν εμάς έξω. Μέσα σε δύο ημέρες έπεσαν οι μάσκες 18 μηνών.

 

Γεννιέται το δίλλημα «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή Χρυσή Αυγή»

Από την μία είχαμε τους άγριους τραμπουκισμούς στο Μελιγαλά, στο Κερατσίνι και από την άλλη, παρακολουθήσαμε το εκπληκτικό γεγονός, ένας πολιτικός αρχηγός να καλεί τον κόσμο για λιντσάρισμα ενός δημάρχου.

Διαπιστώνω ότι από την μία λείπει η «ωρίμανση» που έπρεπε να υπάρχει και από την άλλη έχουμε ένα έλλειμμα δημοκρατίας. Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε ένα δίλλημα επιλογής μεταξύ συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ –με ότι προκύπτει από αυτό- και της Ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Υποχωρούν τα αστικά κόμματα, γιατί κατέστησαν ανυπόληπτα και έτσι προωθούνται τα Άκρα με ότι αυτό τα συνοδεύει. Και διαπιστώνω δυστυχώς ότι αυτός δεν είναι ο επίλογος, αλλά ο πρόλογος.

Οι επιλογές του εκλογικού Σώματος στις εκλογές του 2012, για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν αποτέλεσμα καταπιεσμένης βούλησης και όχι ελεύθερης. Πολύ φοβάμαι ότι η ελευθέρα βούληση από τότε κάμπτεται, γιατί μεγαλώνει η απόγνωση. Η φτώχια μπαίνει σε περισσότερα σπίτια, η ανεργία έχει γίνει «σήμαντρο» σχεδόν σε όλες τις οικογένειες. Και ο κόσμος σήμερα –σε πολύ μεγάλο βαθμό- δεν ψηφίζει για πρωθυπουργό.

Όποιος για παράδειγμα, ψηφίζει Χ.Α, δεν το κάνει για να βγει πρωθυπουργός ο Μιχαλολιάκος, αλλά για να δείρουν τους άλλους.

Αυτή είναι επιλογή καταπίεσης. Αυτό όμως είναι μια λανθασμένη ανάλυση των πραγμάτων. Και δεν είμαι σίγουρος πλέον ότι ο κ. Μιχαλολιάκος ελέγχει αυτόν τον στρατό των ατάκτων, ούτε ότι μπορεί να τους δαμάσει.

Σήμερα αποφάσισαν να καταλάβουν τα γραφεία μας στη Κομοτηνή και να δείρουν τον Πρόεδρο. Έτσι απλά! Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν ο κόσμος που βάλλεται και προσβάλλεται απ΄ αυτούς να ανταποδώσει με αντιδικία το τι θα ακολουθήσει;

Και ποιος αποκλείει ότι μπορεί οι συγγενείς και οι φίλοι του νεκρού να απαντήσουν και αυτοί με αυτοδικία, από τη στιγμή που βλέπουν την αδυναμία της Πολιτείας;

 

Αδυναμία της κυβέρνησης

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι δομές του Κράτους μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Βλέπω μια φοβία και μία αναστολή. Και θεωρώ ότι ο κ. Δένδιας είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους, ελάχιστους, υπουργούς της κυβέρνησης, μολαταύτα δεν μπορεί, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση. Άρα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να τους αντιμετωπίσει με την δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. Πολύ φοβάμαι ότι είναι αργά. Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούμε. Πρέπει ο αστικός κόσμος, τα αστικά κόμματα να έρθουν σε μια συνεννόηση για μια αλλαγή πολιτικής, ώστε να βρουν την χαμένη τους «ανάσα».

 

Για τον κ. Σαμαρά και την πολιτική που ακολουθεί

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την κατάσταση. Δεν είναι βλαξ. Απλά ακολουθεί μια πολιτική που τον κρατάει στην πρωθυπουργία.

Δεν έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τον εαυτό του.

Γιατί ακολουθεί μια συνταγή την οποία η κ. Λαγκάρντ έχει παραδεχθεί ότι είναι λάθος;

Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες. Φεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΦΑΓΕ, 3Ε) που απασχολούσαν πάρα πολύ προσωπικό και από την άλλη ανακοινώνουν οι τράπεζες –η μία μετά την άλλη- ότι είχαν κέρδη 300 εκατ. το πρώτο εξάμηνο!

Αυτό που ενδιαφέρει την κ. Μέρκελ και την παρέα της είναι το πώς θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα και τις παραφυάδες του. Δεν την ενδιαφέρει η κοινωνία η οποία συνθέτει όμως το Κράτος.

 

Κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν

Ο αστικός κόσμος δίνει άλλοθι σε όλη αυτή την κατάσταση. Πρέπει να σοβαρευτεί. Τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έκαναν πολλά λάθη, καθώς και οι αρχηγοί τους (Σημίτης, Καραμανλής Παπανδρέου και Σαμαράς), που μας οδήγησαν σε αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο.

 

Πολύς κόσμος θέλει το ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή

Οι επιχειρήσεις κλείνουν, ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του. Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο. Γνωρίζω ότι πολύς κόσμος –ακόμα και αυτοί που δεν με συμπαθούσαν, ακόμα και φωνές από το σοβαρό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ- λένε «που είναι ο Καρατζαφέρης; Λείπει αυτός και το κόμμα του από τη Βουλή».

 

Για τις εκλογές

Προσωπικά με εξυπηρετεί να γίνουν αύριο εκλογές, για διόρθωση του λάθους. Παρ’ όλα αυτά δεν τις θέλω, γιατί είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες. Η σημερινή κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά της να δείξει σοβαρότητα και ευθύνη και να μας βγάλει από εκεί που μας έμπλεξαν, με αλλαγή πολιτικής. Και εκεί θα βοηθήσω.

 

Χρειάζεται ανασύσταση του αστικού χώρου

Δεν υπάρχει νέος ηλικίας 18,19,20 ετών που θα ήθελε να ακούσει οτιδήποτε εκφράζεται ως «αστικός χώρος». Κάνω έκκληση για σοβαρότητα. Κάνω έκκληση για σοβαρότητα και στους δύο μεγάλους.

 

Λάθη στον χειρισμό για τον πόλεμο στη Συρία

Δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών -ο κ. Βενιζέλος- ο μόνος που πατρονάρισε στην αρχή τον Ομπάμα να κάνει εισβολή, όταν το αγγλικό κοινοβούλιο το οποίο είναι παράρτημα του Κογκρέσου είπε «όχι δεν γίνεται». Και αφού είδε ότι το πράγμα δεν περπατάει, είπε μετά από 15 ημέρες ότι χρειάζεται πολιτική λύση.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έχει μεγάλο, τεράστιο κόστος. Δεν μπορεί στη δική μας Σούδα, που είναι ελληνικό έδαφος να μην έχει δικαίωμα να πάει ο πρωθυπουργός της χώρας όπως και ο εισαγγελέας επειδή είναι εκεί οι αμερικανοί.

Δεν μπορεί να γίνεται έδαφος επιθέσεως εναντίων αραβικών λαών. Και έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

 

Πολλές προτάσεις μου υλοποιούνται από την κυβέρνηση

Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι μία περισσή ικανοποίηση ότι η ουσία της πολιτικής την οποία ήθελα να ασκήσω και οδήγησε κάποιες δυνάμεις εναντίον μου, σήμερα υλοποιείται από την κυβέρνηση.

 

Μεταστροφή του κ. Σαμαρά στις σχέσεις του με την Ρωσία

Έπρεπε ο κ. Σαμαράς να φάει «πόρτα» από την Ουάσιγκτον για να σκεφτεί ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Και χαίρομαι για αυτές τις «αγκαλίτσες και τα φιλάκια» διαφόρων υπουργών με την Πρόεδρο της Δούμα, που βλέπω σήμερα στις εφημερίδες.

Αυτή η μεταστροφή μετά από ενάμιση μήνα μεγάλων αγωνιών για το που θα πάει το πράγμα με τον Πούτιν απέναντι, μου δημιουργεί μία ικανοποίηση μιας πολιτικής την οποία ασκώ 10 χρόνια.