17.10.2013,

Για τον «ευρωπαϊκό πολιτικό Νότο» συζήτησαν Βενιζέλος και Λέτα. ΠΟΙΟΣ είχε κάνει ΑΥΤΗΝ την πρόταση; Μήπως ο Γ.Καρατζαφέρης πρίν χρόνια; ΔΕΙΤΕ

Στείλτο Email

Στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μίγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας, αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα…. και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό, οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, ενόψει και των διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσουν το προσεχές έτος.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επιμέρους κρατών-μελών, ιδίως στο χώρο της Μεσογείου, κάτι που συνδέεται, και με την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, πάντοτε, βεβαίως, εντός του πλαισίου των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής. Εξάλλου, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.
Όπως συμφωνήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Ε. Μπονίνο, και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντσο Μιλανέζι, με σκοπό, το συντονισμό των δύο προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και την ανάληψη άλλων κοινών πρωτοβουλιών.


Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

Να ενωθούμε όλοι οι λαοί του Νότου σε ένα ενιαίο μέτωπο

Η δική μας η πρόταση, η πρόταση του ΛΑΟΣ είναι ξεκάθαρη. Είναι κάτι το οποίο έχω ξεκινήσει εδώ και είκοσι ημέρες. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, επικοινωνώ με ευρωβουλευτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, και τώρα τελευταία και της Ιρλανδίας.

Βλέπω έτοιμο το έδαφος, πρόσφορο έδαφος για να γίνει μια σύγκληση του Νότου απέναντι στον Βορρά. Πιστεύω ότι είναι λάθος η πολιτική. Εντελώς λάθος η Οικονομική πολιτική. Λάθος! Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή με ζάχαρο και να του δίνεις το πρωί μπακλαβά, το μεσημέρι μιλφέιγ και το βράδυ γιαννιώτικα. Είναι σίγουρο ότι είναι θέμα ημερών πότε ο άνθρωπος θα σκάσει. Εγώ πιστεύω αντίθετα, ότι θέλουμε ταχεία κυκλοφορία του χρήματος, ανάπτυξη και τόνωση της ζήτησης για να ανέβει η παραγωγή και δια αυτού του τρόπου να φύγουμε από την κρίση. Εντελώς αντίθετα δηλαδή απ’ ότι προτάσσει η Ευρώπη και «καίει» όλο το Νότο. Στη γραμμή αυτή κινείται, και χαίρομαι εξαιρετικά γιατί αισθάνομαι μια επιβεβαίωση της ανάλυσης της οποίας κάνω, ο άνθρωπος που ξέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα και από το σπίτι του, ο Πρόντι. Όπως και ο τελευταίος νομπελίστας, ο Στίγκλιτς, ο οποίος λέει ότι είναι αδιανόητο να «αυτοκτονεί» η Ευρώπη με την λιτότητα.

Αυτό το οποίο θέλω – και είναι η πρότασή μου – και είμαι έτοιμος να το συζητήσω με οποιονδήποτε διατίθεται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η προσπάθεια συμπτύξεως αυτού του μετώπου απέναντι στο Βορρά. Μόνο μια πλήρης αλλαγή του προγράμματος μπορεί να μας σώσει. Διαφορετικά, με την υπογραφή που έχει βάλει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, είμαστε πλέον «πρόβατα προς σφαγή».

Το ερώτημα που τίθεται και το έχω ακούσει σε διάφορες συνεντεύξεις είναι, «πως θα μπορέσετε εσείς ξαφνικά κε Καρατζαφέρη να πετύχετε αυτήν την πλήρη ανατροπή; Δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο»; Δεν είναι η πρώτη φορά. Σας θυμίζω πριν πέντε χρόνια, όταν η Γερμανία ήθελε να επιβάλει το Ευρω-Σύνταγμα όπου Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ψήφισαν άρον-άρον στη Βουλή, εγώ ανήκα στο 2% ως Αντιπρόεδρος τότε των Ευρωσκεπτικιστών. Και με τη «μάχη» που δώσαμε όλοι μαζί οι Ευρωσκεπτικιστές σε Γαλλία και Ολλανδία, υπήρξε το μεγάλο «ΟΧΙ». Σας θυμίζω επίσης ότι τον Φεβρουάριο, όταν έθεσα στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο να πάμε το θέμα του Μνημονίου στο Ευρωκοινοβούλιο, μου είπαν «ΟΧΙ».  Μόνο τη φράση θα σου βάλουμε «πιπέρι στο στόμα» και πήγα μόνος μου. Και έφθασα στη Σύσκεψη των Προέδρων. Έφθασα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και θυμάστε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε με την αντανάκλαση σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Αυτή είναι η μια συνταγή που υπάρχει. Άλλη συνταγή μην ψάχνετε. Εγώ δεν είμαι υπέρ του ανούσιου θορυβώδους «ΟΧΙ» χωρίς καμία πρόταση. Δεν είμαι από αυτούς που λένε να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ, με ξεκάθαρο ή λιγότερο ξεκάθαρο τρόπο. Πιστεύω ότι μπορούμε μέσα εκεί να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Από την στιγμή δε μάλιστα που, κρατήστε το αυτό, ο παρτενέρ της κας Μέρκελ, η Ολλανδία, βρίσκεται σε μια καθίζηση. Έπεσε η κυβέρνηση, για το 1% της λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα! Οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν. Έπεσε η κυβέρνηση για απόπειρα εφαρμογής κλάσματος της λιτότητας που βιώνει η Ελλάδα. Άρα λοιπόν, αντιλαμβάνονται και στο πετσί τους, ότι το πράγμα δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 

http://www.neolaialaos.gr/2012/04/28/news/55115/