4.4.2013,

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, κ. ΚΑΜΕΡΟΝ

Στείλτο Email

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. Σαλαβράκος κατέθεσε επείγουσα γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο με θέμα τις προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Κάμερον, σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών στα εδάφη της Αγγλίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Έτοιμος να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της Βρετανίας στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών και να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα εμποδίζοντας την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στην Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron. Σε δηλώσεις του στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 3 Ιουλίου του 2012 είπε ότι “Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε την σημαντική εισροή Ελλήνων. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να κρατήσουμε την Βρετανία ασφαλή, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία μας ισχυρά”.

 

Οι δηλώσεις του Άγγλου πρωθυπουργού βρίσκονται εκτός του πλαισίου των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα του άρθρου 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU), που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων ως βασική και θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Επειδή η δήλωση αυτή είναι ιδιαίτερα περιφρονητική για τους Έλληνες και την Ελλάδα,

 

Ερωτάται ο Πρόεδρος της Επιτροπής,

 

Σε ποια μέτρα πρόκειται να προβείτε για να επισημάνετε στον Άγγλο πρωθυπουργό ότι ένας ηγέτης, κράτους μέλους της ΕΕ, πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές και συνθήκες της ΕΕ και ταυτόχρονα ένα άλλο ισότιμο κράτος μέλος της, όπως η Ελλάδα;