19.6.2012,

Ρουμπινί: “Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”…

Στείλτο Email

Την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί κατάρρευση της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.

«Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Πάντως προειδοποιώ να μην σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την ‘πρίζα’ στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ρουμπινί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ο διάσημος οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις για την Ελλάδα: «Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. Και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης».

Όπως επισημαίνει, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και ότι μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Ρουμπινί άσκησε έντονη κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί. «Αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάτπυξη. Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες», είπε.

parapolitika.gr