6.11.2012,

ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΑ.Ο.Σ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗΣ»

Στείλτο Email

Η ΝΕ.Ο.Σ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Η Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ παρουσίασε σήμερα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών την πρότασή της για την Εθνική επανάκτηση των κλειστών Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών μονάδων και την απορόφηση σε αυτές χιλιάδων Ελλήνων ανέργων.

Η πρόταση της ΝΕ.Ο.Σ περιλαμβάνει την συνέργεια δημοσίου τομέα, περιφερειών, Ελληνικού Στρατού και Πανεπιστημιακών φορέων – ερευνητικών κέντρων για τη δημιουργία του «Φορέα Εθνικής Επανάκτισης Παραγωγικής Διαδικασίας».

Ο εν λόγω Φορέας θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία σε γεωγραφικό και ποιοτικό επίπεδο, των ανενεργών παραγωγικών μονάδων ανά περιφέρεια ώστε να τις κατατάξει στις ανάλογες κλίμακες άμεσης και μακροπρόθεσμης επαναλειτουργίας και αξιοποίησης.

Η όλη επιχείρηση επαναδραστηριοποίησης θα πλαισιωθεί οικονομικά, στελεχιακά και υλικοτεχνικά από τις ευκαιρίες που προσφέρουν Ευρωπαικά και αναπτυξιακά προγράμματα ανά κατηγορία της υλοποίησης (ΕΣΠΑ, JESSIKA, PROGRESS).

Ο Ελληνικός Στρατός, εκτός από την ελεγκτική του ιδιότητα θα αναλάβει μέσω της επανασυσταθήσας ΜΟΜΑ και των λοιπών τεχνικών του υπηρεσιών, την επανακατασκευή, την επέκταση και τη συντήρηση των εν λόγω μονάδων.

Η λειτουργία της κάθε μονάδας θα στελεχωθεί από Έλληνες ανέργους της εκάστοται περιφέρειας (συνεργασία με τοπικούς ΟΑΕΔ) οι οποίοι θα ενταχθούν σε ένα πλαίσιο μετοχικής αμοιβής από τα κέρδη της επιχείρησης. Στο διοικητικό επίπεδο οι αναγκαίες θέσεις θα καλυφθούν από στελέχη του δημοσίου τα οποία θα επιλεχθούν βάσει ποιοτικών και γεωγραφικών κριτηρίων καθώς και της προϋπηρεσίας τους κατόπιν αιτήσεως ή και μεταφοράς από διευθύνσεις που καταργούνται ή έχουν καταργηθεί.

Η κάθε μονάδα που θα επαναδραστηριοποιείται θα εξασφαλίζει αρχικά το κύκλο εργασιών και την βιοσημότητά της από συνεργασίες με το κράτος μέσω προμηθειών του δημοσίου με την εγγύηση της άριστης ποιότητας παραγωγής και των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Η δυναμική αυτή επιτυγχάνεται από το ότι οι μονάδες θα έχουν ως οικονομικό στόχο την κάλυψη των μισθών, την μερική αποπληρωμή παλαιών χρεών στο δημόσιο, με μόνο κέρδος ένα ποσοστό 5% επί του κύκλου εργασιών για το ταμείο αλληλεγγύης εργαζομένων.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν με εισηγήσεις οι κ.κ. Γιώργος Κύρτσος, Κυριακή Οικονομάκη, Γιώργος Καννελόπουλος, Γιώργος Φλωράς, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Κοψαχείλης, Δημήτρης Γερογιάννης και Γιάννης Παναγιωτακόπουλος