28.6.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ

Στείλτο Email


 

«Εμείς, η λεγόμενη “γενιά του Πολυτεχνείου”, στέλνουμε το λογαριασμό στα παιδιά μας, κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτο και ανήθικο!

Και σε δέκα χρόνια, όταν τα παιδιά μας θα παίρνουν τις αποφάσεις, θα μας θυμηθούν και θα μας στείλουν πίσω τον λογαριασμό». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣκ. Γ. Κύρτσος στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ “Συμβαίνει Τώρα”.

 

Επομένως, η πρόταση του ΛΑΟΣ είναι η κατάργηση της διακριτικής -της χειρότερης- μεταχείρισης των νέων.

Υπήρξε και μια δική μου πρωτοβουλία στο θέμα των νέων. Να υπάρχει μια ειδική υπηρεσία που θα «κυνηγάει» τα ταλέντα. Ξέρω από τα παιδιά μου και από τους φίλους τους, ότι οι μισοί νέοι ή έχουν φύγει ή πρόκειται να φύγουν στο εξωτερικό. Επομένως, καλό είναι αυτή η υπηρεσία να τους κάνει πρόταση για να συγχωνευθούν στο Δημόσιο, ή τον Ιδιωτικό τομέα που είναι πιο εύκολο εκεί να υπάρξει διέξοδος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν δουλειές, αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε και τα χέρια ψηλά, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία των νέων στο 50%.

 

Βασικές οικονομικές προτάσεις ΛΑΟΣ

Εμείς έχουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα που οι βασικές αρχές του είναι ότι:

 

1. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το μέγιστο χρέος που μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα είναι 120 με 130 δισ. ευρώ και όχι 350 δισ. που είναι σήμερα. Αυτή είναι μια εθνική θέση, η οποία θέλουμε να γίνει αποδεκτή και από τα άλλα Κόμματα και να πάρουμε την πρωτοβουλία να κουρέψουμε πρώτα εμείς το χρέος -υπέρ της οικονομίας- προτού το κάνει ο «κουρέας» των Βρυξελλών.

 

2. Το νέο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής εξαλλοσύνης. Και μάλιστα, βλέπετε ότι ο κ. Προβόπουλος παραδέχεται μια αποτυχία στην οποία έχει συμβάλει και ο ίδιος. Και τι περιμένει, όταν λέει ότι πρέπει το πρόγραμμα να εφαρμοστεί κατά γράμμα, να πηδήξουμε όλοι αγκαλιασμένοι από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας;

 

3. Εμείς δεν θέλουμε απλά επιμήκυνση του δανείου. Θέλουμε δραστική αλλαγή πολιτικής. Εγώ είμαι 30 χρόνια μεταρρυθμιστής. Και ο ΛΑΟΣ έχει μια αντίληψη υπέρ της ελεύθερης οικονομίας στην αγορά. Να δίνονται ευκαιρίες. Αλλά αυτό το Μνημόνιο είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός “οδοστρωτήρας”, που αν περάσει από πάνω μου, τότε δεν θα είμαι μεταρρυθμιστής, αλλά οικονομικός “μακαρίτης”.

 

Τα 12 δισ. που θέλουν τον Ιούνιο δεν πρόκειται να βρεθούν. Αυτή είναι η θέση του ΛΑΟΣ που θεωρεί πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε τρεις μήνες θα «μείνουμε» από συντάξεις, γιατί δεν θα χρηματοδοτείται πλέον το σύστημα και θα έχουν καταρρεύσει η αγορά εργασίας και ο ιδιωτικός τομέας. Σε έξι μήνες θα έρθει ένας ελεγκτής από το εξωτερικό, ο οποίος θα διαπιστώσει τις μεγάλες αποκλίσεις του κρατικού προϋπολογισμού – μια που έχει μείνει πίσω το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – και δεν θα έχει γίνει σαφές πως θα βρεθούν τα 14 δισ. του 2013-2014.

Αυτά τα χρήματα είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν και σας το λέω αυτό σαν πρώην οικονομικός συντάκτης και οικονομολόγος. Και σε εννέα μήνες από τώρα, θα έρθει κάποιος να μας επιβάλλει ένα νέο κούρεμα με κάποιους περίεργους όρους που δεν μπορώ να προβλέψω. Αλλά διαβάζοντας τους Financial Times και όλο το διεθνή έγκυρο Τύπο, όλοι ετοιμάζονται για το επόμενο κούρεμα χρέους της Ελλάδας.

Όποιος συμφωνεί με όλα τα παραπάνω μπορεί να έρθει μαζί μας.

Αυτοί που πιστεύουν στην επιτυχία του Μνημονίου, που πιστεύουν ότι μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος και ότι δεν χρειάζεται αμφισβήτηση της Γερμανικής Ευρώπης, μπορούν να τα εφαρμόσουν, αλλά ούτε και οι ίδιοι τα πιστεύουν. Εμφανίζονται σίγουροι για τον εαυτό τους προεκλογικά, αλλά τους έχει φάει η αβεβαιότητα. Αυτοί που μας κατέστρεψαν εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες μας.

 

Για τις προτάσεις Μόντι και Λεπέν

Εμείς είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση Ολάντ, δηλαδή υπέρ μιας πιο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής. Και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ολάντ θα προσπαθήσει, ο Ραχόι στην Ισπανία θα δει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο Μόντι – του οποίου το κυβερνητικό μοντέλο ήθελε ο ΛΑΟΣ όταν ήταν στη κυβέρνηση Παπαδήμου – δυσκολεύεται και αυτός. Εμείς εκτιμούμε και τον προβληματισμό της Λεπέν με την έννοια, ότι θέτει ένα θέμα Γαλλικού πατριωτισμού έως εθνικισμού, σαν αντίπαλο δέος στο γερμανικό εθνικισμό, γιατί αυτή τη στιγμή μας περνάνε από την Ε.Ε. στην Γερμανική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε. Αυτή η Γερμανική ηγεμονία -σε τελική ανάλυση- θα καταστρέψει και την ίδια την ιδέα της Ε.Ε. Δεν υπάρχει πια ισοτιμία, δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Γερμανικής ζώνης και των υποδεέστερων. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι είμαστε υποδεέστεροι. Αλλά αν αυτό το μήνυμα της Λεπέν περνάει στη Γαλλία σε ποσοστό 18 με 19%, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να περάσει και στην Ελλάδα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

 

Για τον κ. Σαρκοζί

Ο Γαλλικός λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει Σαρκοζί γιατί υπάρχει μια ένταση εκεί. Τον Σαρκοζί τον έδεσε μέχρι και ο Σιράκ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Σαρκοζί είναι ο άνθρωπος που προκαλεί προσωπικές αντιπαραθέσεις και θα πέσει θύμα αυτών των αντιπαραθέσεων.

 

Η Λευκή Βίβλος του Γ. Καρατζαφέρη

Στη «Λευκή Βίβλο» που εμείς μοιράζουμε σε 1 εκατ. αντίτυπα εμπεριέχονται οι επιστολές του Γ. Καρατζαφέρη προς τον κ. Παπαδήμο, όσο διάστημα στήριζε την κυβέρνηση και από εκεί φαίνεται -υπάρχουν ειδικές παράγραφοι- που έλεγαν ότι πρέπει να αποδεσμευθούμε από τον δικομματισμό, να πάμε σε μια κυβέρνηση τύπου Μόντι, που να περιέχει μέσα τεχνοκράτες και να έχει ο κ. Παπαδήμος τα χρονικά περιθώρια και τη πλήρη πολιτική ατζέντα. Εκείνη τη περίοδο, αμφισβητήσαμε έμπρακτα τον δικομματισμό με την επιβολή Παπαδήμου για πρωθυπουργό. Ειδάλλως, θα μας είχανε πάει σε Πετσάλνικο και στη δραχμή. Δεν μπορέσαμε όμως να επιβάλλουμε την μετατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου σε μια κυβέρνηση τύπου Μόντι.