25.5.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στείλτο Email


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Για το ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι κόμμα της Άκρας Δεξιάς

Προφανώς δεν είμαστε Κόμμα της Άκρας Δεξιάς. Είμαστε Κόμμα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς και αυτή είναι η αντίληψή μας. Είμαστε Κόμμα που έχει πατριωτικές ευαισθησίες, δίνει το παράδειγμα της κοινωνικής υπευθυνότητας και έχει φιλελεύθερες απόψεις σχεδόν σε όλα τα οικονομικά ζητήματα με την διαφορά ότι θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους συμπολίτες μας και αυτοί που δεν θα καταφέρουν να τις αξιοποιήσουν, θα έχουν κάποιου είδους συμπαράσταση. Ούτε εύκολα λεφτά μοιράζουμε, ούτε εύκολες υποσχέσεις. Δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε. Δεν είμαστε ούτε κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ ήμουν στην Νέα Δημοκρατία, βγήκα από το «μαντρί» και δεν με αφορά το θέμα, όπως δεν αφορά και τον κ. Καρατζαφέρη. Ούτε μας αφορά η σύγκριση με τα Κόμματα. Εμείς ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού στη βάση της ισχύος των επιχειρημάτων μας.

 

Για τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής

Είναι θέμα του δικομματισμού αν θέλει να παίξει ένα παιχνίδι με την Χρυσή Αυγή, να τους χαϊδέψουν, να τους βοηθήσουν δημοσκοπικά, να μην προβάλλουν τις ιδέες τους. Ο Καρατζαφέρης έγραψε ένα άρθρο στην «Καθημερινή» και εξηγούσε ότι αυτοί είναι νεοναζί, αλλά χθες το βράδυ το ανακάλυψαν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Δεν το ξέρανε δύο βδομάδες πριν; Δεν διάβαζαν τουλάχιστον την «Καθημερινή» που είναι μια αστική εφημερίδα στο χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς; Άρα εδώ φαίνεται η μεθόδευση, πως δίνουν «πάσες» σε διάφορους και πως θεωρούν ότι θα φτιάξουν το εκλογικό τοπίο στα μέτρα τους. Αλλά επειδή και ο κ. Καρατζαφέρης και εγώ έχουμε περάσει από τα media και έχουμε πολυετή πείρα –πολλές φορές μόνοι μας- μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα αυτά τα παιχνίδια. Νομίζω χθες με τα γεγονότα και την όψιμη καταγγελία των νεοναζιστών από τον δικομματισμό, ξεσκεπάστηκαν όλοι.

 

Για τη μη βιωσιμότητα του χρέους

Η κρίση έχει γαλάζιες και πράσινες υπογραφές. Αυτοί μας κατέστρεψαν.

Εμείς δεν είμαστε αντιμνημονιακοί με τον όρο ότι λέμε σε όλα ΟΧΙ. Αλλά πιστεύουμε πως το Μνημόνιο με τη μορφή που έχει, δεν οδηγεί πουθενά. Κατά τα άλλα είμαστε μεταρρυθμιστές. Έχουμε άποψη που θα την διατυπώσουμε αύριο στο Ζάππειο. Αυτοί που έφεραν το χάος επικαλούνται την απειλή του ενδεχόμενου χάους για να τους ξαναψηφίσουν. Και τώρα υπάρχει μια προεκλογική βιτρίνα συγκάλυψης του χάους αλλά φανταστείτε να πει κάποιος σε τρεις μήνες ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις –όπου για εκεί οδεύουμε- ή κάποιοι ελεγκτές να πούνε σε έξι μήνες πως δεν εκτελέστηκε σωστά ο προϋπολογισμός του 2012 και θα πρέπει να πάρουμε καινούργια μέτρα, στα οποία ακολουθούν τα συμπληρωματικά μέτρα του 2014-2015 ύψους 13 ως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ή να πει κάποιος άλλος από το εξωτερικό σε εννέα μήνες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κάτι το οποίο ισχύει ήδη αλλά κανείς δεν το λέει γιατί θέλει την ψήφο του Ελληνικού λαού.

 

Για την επιλογή Παπαδήμου από τον ΛΑΟΣ

Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας. Έδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να αμφισβητηθεί ο δικομματισμός, παρεμβαίνοντας εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου και επιβάλλοντας ουσιαστικά την λύση Παπαδήμου. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο ΛΑΟΣ, γιατί αν κάνεις τέτοιες κινήσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας, βρίσκεσαι στο στόχαστρο. Ο δικομματισμός, το σύστημα συμφερόντων, τα media που συναλλάσσονται με τον δικομματισμό δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν και ιδιαίτερα δεν πρόκειται να χαριστούν στον Καρατζαφέρη, στους άξιους συνεργάτες του και σε εμένα που τους αμφισβητούμε έμπρακτα. Άλλωστε εάν δείτε και την επαγγελματική μου πορεία, είμαι ειδικευμένος στην έμπρακτη αμφισβήτηση. Όταν παίρνεις πρωτοβουλίες τέτοιας κλίμακας, όταν αμφισβητείς έμπρακτα ένα ισχυρό Σύστημα το οποίο δυσλειτουργεί αλλά παραμένει ισχυρό, προφανώς θα δεχθείς πίεση επικοινωνιακή, πολιτική, εκλογική. Έτσι εξηγείται και η πίεση που δέχεται και ο ΛΑΟΣ. Η πίεση όμως εμάς δεν μας φοβίζει. Γιατί και ο Καρατζαφέρης και τα στελέχη του -που γνώρισα- και εγώ, μπορούμε να σας πούμε ότι σπάμε ρεκόρ αποτελεσματικότητας υπό πίεση.

 

Για τις βασικές αρχές του ΛΑΟΣ

Είμαστε άνθρωποι αυτοδημιούργητοι που στεκόμαστε στα πόδια μας και θα δείτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για το ΛΑΟΣ, γιατί κανείς δεν μπορεί να έχει λογική αντίρρηση με τις βασικές θέσεις μας που είναι:

–Η έμπρακτη αμφισβήτηση του δικομματισμού.

–Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της πειθαρχίας.

–Το φιλελεύθερο άνοιγμα στην οικονομία, ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες.

–Η άρνηση του Μνημονίου και το αρχικό, αλλά κυρίως το νέο Μνημόνιο, το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

–Η αμφισβήτηση της θεωρίας σύμφωνα με την οποία είναι βιώσιμο το χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα για την βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή την στιγμή, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αυτά δηλαδή που δώσαμε για ν’ αντικαταστήσουμε τα παλιά, τα νέα ομόλογα, τα οποία υποτίθεται έχουν τεράστια αξία και μας βάζουν στον δρόμο της ανάκαμψης εάν θέλει κάποιος να τα ρευστοποιήσει, θα πάρει το 20% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή όταν η διεθνής αγορά σου δίνει το 20% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου σου και όταν το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα -στη θεωρητική περίπτωση που θα βγαίναμε στην αγορά έτσι όπως διαμορφώνεται- είναι σταθερά πάνω από 20%, γύρω στο 22% εάν δεν κάνω λάθος, αυτά είναι σημάδια ότι δεν σε θεωρούν αξιόπιστο, σε θεωρούν ήδη χρεοκοπημένο και δεν είναι βιώσιμο το χρέος σου. Δηλαδή δεν σας λέω κάτι το επαναστατικό, σας λέω αυτό που πιστεύει η διεθνής αγορά. Άρα είναι απόλυτα ρεαλιστική η προσέγγισή μας. Καλύτερα να παραδεχθούμε την αλήθεια, όπως τη διαμόρφωσαν σε βάρος μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι  ελιγμοί του δικομματισμού, παρά να προσυπογράψουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις τους που στηρίζονται σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία θα καταρρεύσει σε χρόνο ρεκόρ μόλις κλείσει η εκλογική αυλαία.

 

Για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν αντιγράψει το πρόγραμμα ή τμήματα του προγράμματος μας. Ο Πρόεδρος Καρατζαφέρης και εγώ μπορούμε να εγγυηθούμε την καλύτερη προώθηση και την καλύτερη εφαρμογή όλων αυτών διότι έχουμε την γνώση και την αποφασιστικότητα. Εμάς δεν μας απασχολούν οι δημοσκοπήσεις γιατί και οι ίδιοι οι δημοσκόποι ξέρουν ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα και τις αποκαλούν «φωτογραφία της στιγμής».  Αλλά αν πάμε και στο ιστορικό των δημοσκοπήσεων, οι περισσότερες μας έδιναν 3% στις Ευρωεκλογές και πήραμε 7%. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Εμείς πηγαίνουμε δυναμικά με πολιτικές θέσεις σε έναν ωραίο πολιτικό αγώνα. Τώρα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», εάν θέλετε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως αδικήθηκε από τον Σαμαρά γιατί τους «άδειασε». Στο πρώτο Μνημόνιο «άδειασε» την Φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και με το δεύτερο «άδειασε την Δεξιά πτέρυγα της και ένα τμήμα μεγάλο των συνεργατών του. Ήταν και αυτοί ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως αποτελούσαν μέρος και της κυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ο πρώην υπουργός Αιγαίου έχει άποψη τώρα για το πώς να σταματήσει την μετανάστευση και δεν το έκανε τότε που ήταν υπουργός; Γιατί ειδικά εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι μετανάστες ερχόντουσαν από το Αιγαίο. Από την άλλη, δεν θυμόμαστε ο πρώην υπουργός Τουρισμού να αξιοποίησε τον Τουρισμό και τώρα έχει άποψη γι’ αυτό. Θυμίζω, πως η πτώση του Τουρισμού το 2008 και 2009 ήταν περίπου κάθετη και λόγω βέβαια της παράνομης μετανάστευσης και της υποβάθμισης της Αθήνας σαν τουριστικού κέντρου. Και η τουριστική ανάκαμψη ήρθε με μείωση των τιμών του τουριστικού προϊόντος και λόγω της κρίσης στη Βόρειο Αφρική το 2010 και 2011. Άρα αυτό που λέμε για τη Νέα Δημοκρατία ισχύει και για τους πρωτοκλασάτους των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Καλά τα λένε τώρα, αλλά όταν ήταν στην κυβέρνηση τα κάνανε μαντάρα. Επομένως, δεν είναι καινούριοι. Είναι υποπροϊόντα μιας κυβέρνησης που απέτυχε και υποπροϊόντα ενός Κόμματος που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο.

 

Για Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καλύτερος φίλος του κ. Συμπιλίδη. Έτσι έχει καταντήσει τον εαυτό του ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Καραμανλής από την άλλη πρωταγωνίστησε συνάμα στην καταστροφή της χώρας και είναι τέτοια η αλαζονεία του που παραμένει σιωπηλός, παρά τις ευθύνες του για όλα αυτά που περιγράφουμε και όλα αυτά που τραβάμε.

 

Για την «επόμενη μέρα»

Μας ενδιαφέρει το σκάφος της εξουσίας, αρκεί να έχει σωστή πορεία και η πορεία αυτή περιγράφεται σε αυτά που λέει το Κόμμα και είναι η πολιτική ατζέντα που υποχρεωτικά θα περάσουν όλοι. Και φυσικά πρέπει ο τιμονιέρης να έχει αξιοπιστία και δυνατότητες. Δηλαδή σκέφτεστε να εγκλωβιστούμε σε μια κυβέρνηση με την πολιτική του νέου Μνημονίου και πρωθυπουργό τον πιο συνεπή φίλο του Συμπιλίδη; Εγώ δεν το σκέφτομαι. Δηλαδή είναι κάτι που ξεπερνάει και την δημοσιογραφική μου φαντασία αλλά και την πολιτική. Επομένως μην σας πιάνει άγχος τι θα γίνει την «επόμενη μέρα». Μην «τσιμπάτε» στα ψευτοδιλήμματα του δικομματισμού. Εμείς πρέπει να λύσουμε ένα οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό πρόβλημα. Τώρα αυτοί που μας το δημιούργησαν σε βάθος τριών δεκαετιών, προσποιούνται ότι μπορούν να το λύσουν μέσα σε 24 ώρες. Αν δείτε όμως την ιστορία των χρεοκοπιών του ελληνικού έθνους, θα δείτε ότι η κρίση που ξεκίνησε με την χρεοκοπία του Χαριλάου Τρικούπη το 1892, ξεπεράστηκε ουσιαστικά το 1909 και η κρίση η οποία ξεκίνησε το 1932 με την χρεοκοπία επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ξεπεράστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή μάλλον υπερκαλύφθηκε από άλλα δραματικά γεγονότα, όπως ήταν το καθεστώς Μεταξά, ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Εμφύλιος. Άρα όλοι αυτοί που μας κατέστρεψαν σε βάθος χρόνου και μας υποχρεώνουν να αφιερώσουμε δεκαετίες ολόκληρες για να ανακάμψουμε είναι πια τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάνε για αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα θα την διαμορφώσουμε στη βάση ενός πολιτικού προβληματισμού, μιας ενδεχόμενης σύγκλησης και αφού αφήσουν αυτοί οριστικά πίσω τους το κακό παρελθόν τους, τη λαθεμένη νοοτροπία τους και την απαράδεκτη μεθοδολογία τους.