22.6.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Στείλτο Email


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

 

Για δημοσκοπήσεις

Είναι αυτονόητο ότι θα μπούμε στη Βουλή και το ποσοστό μας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει και μια παράδοση να μας δείχνει χαμηλότερα, κάτω του 50% απ’ αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις πριν τις Ευρωεκλογές μας δίνανε κάτι λιγότερο από 3% και πήραμε 7%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων. Πάντως εγώ στοιχηματίζω για το ποσοστό του ΛΑΟΣ. Θεωρώ ότι θα πάμε καλά.

Αλλά ζητώ και τη βοήθειά σας, γιατί είναι άλλο να μπει το Κόμμα στη Βουλή και άλλο να μπει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της εκλογικής αριθμητικής, αλλά κάνουμε την επιχειρηματολογία μας και δίνουμε τις προτάσεις μας για την χώρα. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι συγκλίσεις μπορεί να προκύψουν.

 

Για τις βασικές αρχές του ΛΑΟΣ

Θέλουμε ένα εθνικό συμβόλαιο για τη μαζική και άμεση απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών. Γιατί η Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους Παρισιού ή Βερολίνου και να έχει την εικόνα της Καμπούλ ή του Ισλαμαμπάντ. Δεν γίνονται θαύματα.

Πρέπει να έχεις μια ενωμένη κοινωνία για να διεκδικήσεις ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα και να διαχειριστείς ένα δημόσιο χρέος 350 δις ευρώ που βαραίνει τις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ή νομίζουν ότι επειδή έχουν υπογράψει όλα αυτά τα χαρτιά, θεωρούν ότι είναι μια βιώσιμη κατάσταση, όπου θα πληρώνουμε και θα ξεπουλάμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερα μέχρι τελικής οικονομικής και κοινωνικής πτώσης.

Θέλουν μια πρόταση, η οποία θα υπερβαίνει το Μνημόνιο ΙΙ ή είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτά που υπογράψανε  και νομίζουν ότι σε τρεις ή σε εννέα μήνες θα πάει η κοινωνία και η οικονομία καλύτερα; Όμως εμείς ξέρουμε τις εξελίξεις μετά από αυτό το διάστημα. Αλλά η Εθνική Οικονομία και η Ελληνική Κοινωνία δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε. Σ’ αυτή τη φάση θα ενισχύσουμε την εκλογική μας θέση και την επιρροή μας.

 

Για το ότι ο ΛΑΟΣ διαφέρει από τους άλλους

Είμαστε μια αξιόπιστη δύναμη που πιστεύουμε στο διάλογο και τη σύνθεση και θα βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, το οποίο μας έριξε ο δικομματισμός. Αν ο δικομματισμός θέλει να αφήσει πίσω το κακό παρελθόν του, εμείς θα δείξουμε κατανόηση για χάρη του εθνικού συμφέροντος. Η βασική θέση του Καρατζαφέρη, εδώ και χρόνια, είναι μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, μια κυβέρνηση συνευθύνης.

Αν βέβαια όλα αυτά είναι ένα τρυκ, όπως ήταν με την υπόθεση Παπαδήμου, όπου εξυμνούσαν τον Παπαδήμο, υποκρίνονταν ότι θέλουν να κάνουν διαχείριση και ταυτόχρονα ξέπλεναν το σκάνδαλο της Siemens, κάνοντας 100 προεκλογικές τροπολογίες με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος ή κάνοντας ρεσάλτο στο δημόσιο ταμείο, επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα είναι χρεοκοπημένα, τότε δεν έχουμε καμιά σχέση με όλη αυτή την κατάσταση. Τα δυο κόμματα χρωστάνε 240 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ Bank, πήραν τα λεφτά από το προϋπολογισμό και ψήφισαν ειδική τροπολογία που τους επιτρέπει να μην πληρώσουν τα χρέη τους στην κρατικών συμφερόντων τράπεζα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και περιμένουμε να εμφανίσουν και οι άλλοι το ίδιο ξεκάθαρα τις θέσεις τους. Και δεν δεχόμαστε χρονικούς εκβιασμούς. Αυτούς τους εκβιασμούς τους δοκιμάζουν και στην οικονομία και δεν κάνουν τίποτα να βάλουν τα πράγματα σε τάξη και να διορθώσουν τα λάθη τους. Και έχουμε μετά τα ψευτοδιλήμματα, που λένε ότι πρέπει να υπογράψουμε σε μια μέρα, γιατί διαφορετικά δεν θα πάρουμε τη δόση από τους πιστωτές. Δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτό. Το μεθόδευσαν στην οικονομία και πάνε να το μεθοδεύσουν και στην πολιτική. Αν σταθούμε γερά στα πόδια μας, ρίξουμε το δικομματισμό στα ποσοστά που του αξίζει και αν δώσετε εσείς εκλογικές ευκαιρίες σε αυτούς που τόλμησαν και έχουν άποψη και δυναμισμό, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ως τώρα σας υπόσχονταν εύκολες και ανύπαρκτες λύσεις.

Εμείς σας υποσχόμαστε ότι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Για τη ψήφιση Μνημονίου Ι

Στο Μνημόνιο Ι ο κ. Καρατζαφέρης και οι συνεργάτες του είπαν «ΝΑΙ» στο Άρθρο 1, γιατί δέχθηκαν την ανάγκη της χρηματοδότησης. Δεν ψήφισαν όμως όλα τα υπόλοιπα που θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα απ’ αυτά που παρουσίασαν. Επομένως υπάρχει μια συνέπεια.

 

Για την πατριωτική παρέμβαση Καρατζαφέρη στον δικομματισμό

Η επιλογή Παπαδήμου ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας παρέμβασης του δικομματισμού. Αντί να ευχαριστούμε τον Καρατζαφέρη που μας έδειξε τον δρόμο της υπέρβασης του δικομματισμού και του αδιεξόδου που μας έφερε, του ρίχνουμε και την ευθύνη των επιλογών του. Αυτό το θεωρώ τουλάχιστον παράλογο διότι μπαίνοντας στην κυβέρνηση εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου έκανε ξεκάθαρες δηλώσεις για το τι περιμένει για τους μισθούς, τις συντάξεις, την εθνική ανεξαρτησία. Ήταν απόλυτα σωστός, όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα, είναι γραμμένα και σε φυλλάδιο. Ήταν ο μόνος που έκανε επιστολές στον Παπαδήμο, οι οποίες παίρνανε και χαρακτήρα πρακτικών. Οι δύο ηγέτες δεν κράταγαν πρακτικά και ο καθένας θα μπορούσε να πει ότι ήθελε για ότι λεγόταν εκεί μέσα. Αλλά,  τα «γραπτά μένουν» και μέσα απ’ αυτά καταλαβαίνει κάποιος την απόλυτη συνέπεια του Καρατζαφέρη. Είμαστε θετικοί στο να βρούμε όλοι μαζί λύσεις, γνωρίζουμε τρόπους για να πάει καλύτερα η οικονομία, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε στο τέλμα του δικομματισμού, να τους ξεπλύνουμε για το περίεργο παρελθόν τους και να μπούμε στη λογική του Συμπιλίδη ή του Τσοχατζόπουλου.

 

Για τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής

Σήμερα είναι κάπως αστείος ο δικομματισμός γιατί ανακάλυψε την νεοναζιστική απειλή της Χρυσής Αυγής, επειδή επιτέθηκαν στον κ. Ευθυμίου. Όταν όμως παίζουν το παιχνίδι στο παρασκήνιο και «φουσκώνουν» τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, είτε για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να πάει πίσω στο «μαντρί» του δικομματισμού, είτε για να στείλουν το μήνυμα ότι δήθεν «δεν τραβάει ο Καρατζαφέρης», είτε ότι διάφοροι νεοναζιστές έχουν μπει στο προσκήνιο και έχουν «σβήσει» τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς, ωραίο το παιχνίδι, αλλά όταν θα σε κυνηγάει  ο άλλος με το ρόπαλο και θα καταντήσουν το Κοινοβούλιο ζούγκλα όπως έκαναν ζούγκλα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, να δω τότε τι θα κάνουμε. Αλλά εγώ τα ξέρω όλα αυτά τα παιχνίδια από το 1984 που ήμουν στο χώρο της Κεντροδεξιάς και μπορώ να σας πω ότι τίποτα από αυτά δεν με εντυπωσιάζει, δεν με φοβίζει και δεν με αγχώνει.

Τη «φουσκώνουνε» τη Χρυσή Αυγή για τους δικούς τους λόγους. Όταν θα δούνε τους ροπαλοφόρους μπροστά τους υποθέτω ότι θα αλλάξουν απόψεις. Αλλά εμάς δεν μας τρομάζει ούτε το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής, ούτε ο Ναζισμός, ούτε κανένας.

 

Για το ότι τώρα είναι η ώρα του ΛΑΟΣ

Επομένως θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και τώρα χρειάζονται παρεμβάσεις θετικές και όχι στείρες καταγγελίες για να χαράξουμε την υπέρβαση του δικομματισμού. Ο δικομματισμός μας οδήγησε στο αδιέξοδο και το σχήμα που θα μας βγάλει θα πρέπει να είναι πιο σύνθετο, πιο εμπλουτισμένο και βέβαια να στηρίζεται στην πολιτική ατζέντα που ήδη περιγράφουμε. Εμείς θα κυριαρχήσουμε με τις πολιτικές μας θέσεις. Δεν θα κυριαρχήσουμε ούτε με τα κανάλια που παίζουνε τα παιχνίδια τους, ούτε με τους δημοσκόπους, που εξαρτώνται από τα κανάλια και τα κόμματα και παίζουν και αυτοί ενδεχομένως τα δικά τους παιχνίδια. Εντάξει δεν μας εντυπωσιάζουν αυτά, γιατί και ο Πρόεδρος και εγώ είμαστε «παλιοί». Και, ως γνωστόν, «ο παλιός είναι αλλιώς». Επομένως, εμείς έχουμε άποψη, έχουμε την πλατφόρμα από την οποία θα περάσει η χώρα, αν θέλει να βγει από την κρίση. Αν θέλουμε να δείχνουμε όλοι ο ένας τον άλλο και να κλαίμε τη μοίρα μας και να δίνουμε ευκαιρία στο Βενιζέλο να γίνει οικονομολόγος και στο Σαμαρά να έχει αλλάξει άλλες 5-6 φορές απόψεις, «αδειάζοντας» κάθε φορά και μία πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, τότε να το κάνουμε, αλλά κατά την εκτίμησή μου αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

 

Για τους λόγους που ασχολήθηκα με την πολιτική

Είμαι 60 ετών , θεωρώ ότι είμαι πετυχημένος εκδότης δύο εφημερίδων, αλλά βλέπω τη χώρα μου να καταρρέει και αυτούς που τη διέλυσαν να εμφανίζονται τώρα σαν Σωτήρες. Τον Βενιζέλο, που δεν ξέρει τι του γίνεται από Οικονομικά και τον Σαμαρά, που έχει χάσει τη ψυχραιμία του, διαγράφει τον ένα μετά τον άλλον και είναι σταθερός μόνο στη σχέση του με τον Συμπιλίδη. Αν δεν αντιδράσουν επομένως άτομα, σαν και εμένα, που είναι σε ώριμη επαγγελματική και βιολογική ηλικία, όταν βλέπουν τη χώρα τους να καταρρέει, τότε ποιος θα αντιδράσει; Το αισθάνθηκα σαν καθήκον απέναντι στον εαυτό μου, την κοινωνία και τα παιδιά μου. Γιατί αν στο μέλλον τα πράγματα χειροτερέψουν, όπως τα προβλέπω, θα αισθανόμουν άσχημα αν δεν είχα χρησιμοποιήσει τις όποιες μου δυνάμεις για να βοηθήσω την χώρα μου.

 

Για τις οικονομικές θέσεις του ΛΑΟΣ

Έχουμε περίπου 50 οικονομικά μέτρα που τα συζητάμε με τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Τζαβέλα και θα τα παρουσιάσουμε την Δευτέρα το πρωί στο Ζάππειο. Εμείς όμως δεν μπαίνουμε στον «ζουρλομανδύα» του νέου Μνημονίου, δεν είμαστε λογιστές και προσπαθούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Έχουμε βασικές θέσεις, όπως η δραστική μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Πως μπορεί να λειτουργήσει η Αθήνα ως τουριστικό κέντρο, όταν έχει τη μορφή της Καμπούλ; Χάνουμε την τουριστική μας επένδυση, χάνουμε τα λεφτά που βάλαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες, κλείνουν τα ξενοδοχεία, μειώνεται το συνάλλαγμα. Το 2012 θα είναι τουριστικά χειρότερο από το 2011, γιατί δεν μπορεί η χώρα να λειτουργεί χωρίς τον τουριστικό προορισμό που λέγεται Αθήνα, που έχει μια Ιστορία, έναν Πολιτισμό, μια Παράδοση. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί η Αθήνα, όταν έχει ρεκόρ εγκληματικότητας και παραβατικότητας, ούτε μπορείς να συντηρήσεις σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες μια κοινωνική υποδομή που πιέζεται από το Μνημόνιο και ειδικά όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες που διεκδικούν να μπουν σ’ αυτήν, να πάνε στα νοσοκομεία, να πάρουν το φάρμακο χωρίς να συμβάλλουν σε τίποτα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε 350 δισεκατομμύρια ευρώ από λάθη Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ και Βρυξελλών και να κουβαλάμε στη πλάτη μας και 1 εκατ. δυστυχισμένους, οι οποίο ήρθαν από διάφορες χώρες που έχουν εμπλακεί σε Ισλαμικούς πολέμους.

 

Για το πώς εντάχθηκα στον ΛΑΟΣ

Εγώ νοιώθω μια χαρά. Είμαι ενθουσιασμένος με τον εαυτό μου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Εμένα η έννοια του «συνναφιού» δεν με καλύπτει και υποθέτω ότι δεν καλύπτει και εσάς, γιατί ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και την αυτόνομη πορεία του. Εγώ θα σας πω το εξής. Ότι διαφώνησα με τις επιλογές Καραμανλή. Ρουσόπουλου, Αγγέλου, διαπλοκή και κατέθεσα μεταξύ άλλων και τη θέση που είχα 18 χρόνια ως διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο». Επομένως, αν θέλετε κάποιον που πλήρωσε το τίμημα της αξιοπρέπειας και της πολιτικής παρέμβασης, τον έχετε μπροστά σας. Αν θέλετε τώρα να κλαίμε όλοι μαζί τη μοίρα μας, το «συννάφι» κ.λπ., μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν έχει νόημα. Εγώ αισθάνομαι πολύ καλά, γιατί πάντα έπαιρνα δυναμικές αποφάσεις με αγωνιστική διάθεση. Και αυτές οι δυναμικές αποφάσεις με αγωνιστική διάθεση με οδήγησαν σήμερα στο πλευρό του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Όπως κινήθηκα τα τελευταία χρόνια ήσυχος, αν και είχα χάσει τη μεγάλη θέση στον «Ελεύθερο Τύπο» και την προληπτική προοπτική που συνδεόταν με αυτήν τη θέση, γιατί την κατάλληλη στιγμή έκανα την σωστή παρέμβαση και είπα την πικρή αλήθεια, που τότε δεν την κατάλαβαν πολλοί πρέπει να σας θυμίσω, έτσι λοιπόν θα αισθάνομαι πολύ καλά και τα επόμενα δέκα χρόνια και την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή την ώρα της μεγάλης κρίσης, της ενδεχόμενης κατάρρευσης της οικονομίας και της κοινωνίας, και της ίδιας της χώρας, έδωσα το αγωνιστικό παρόν στο πλευρό ενός ανθρώπου που αγωνίζεται με σωστή βάση και σωστή προοπτική και των συνεργατών του, που και αυτοί δέχονται μία τεράστια πίεση.

Γιατί δέχονται τεράστια πίεση; Γιατί ήταν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν έμπρακτα το μονοπώλιο του δικομματισμού. Ο δικομματισμός δέχεται την φλυαρία, δέχεται την κριτική, τέλος πάντων δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους δημοσιογράφους, που όπως πολύ σωστά λέτε, «άλλα μπορεί να λένε τη μία μέρα και άλλα την άλλη», αλλά δεν δέχεται την έμπρακτη αμφισβήτηση. Για αυτό σε αυτή τη φάση δέχεται τέτοια πολιτική και επικοινωνιακή φάση ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και για αυτό εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ στο πλευρό του για να κοιμάμαι ήσυχος και τα επόμενα δέκα χρόνια. Κοιμάμαι δηλαδή για να ξεκουράζομαι. Κατά τ’ άλλα δίνω έμφαση στη δράση.

 

Για το αν υπάρχει επόμενη μέρα για την Ελλάδα

Κοιτάξτε εγώ θα προβληματιζόμουν αλλιώς. Υπάρχει «επόμενη μέρα για την Ελλάδα», αν ο δικομματισμός μας επιβάλλει ξανά τους όρους του; Δηλαδή αυτοί που μας καταστρέψανε μπορεί να μας σώσουνε; Μπορεί να συμβάλλουν σε μία κοινή προσπάθεια σωτηρίας, αφού πρώτα θα έχουν εξαγνιστεί από την ψήφο του ελληνικού λαού, αφού πρώτα θα έχουν «κοπεί» στα πραγματικά πολιτικά τους μέτρα και αφού τέλος πάντων θα έχουν καταλάβει ορισμένα λάθη και θα αρχίσουν να προσαρμόζονται. Προς το παρόν βέβαια τα μηνύματα που μας στέλνουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

 

Για το «δίδυμο» και τη σχέση Σαμαρά – Συμπιλίδη

Εγώ βέβαια συγκλονίστηκα, παρόλο που είμαι παρατηρητής δεκαετιών των εξελίξεων την ευκολία με την οποία ο κ. Σαμαράς πρότεινε αρχικά τον κ. Συμπιλίδη και τον συμπεριέλαβε στην εκλογική λίστα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή το παρελθόν, δεν παίζει κανένα ρόλο στην αντίληψη αυτών των ηγετών; Δηλαδή δεν διδάσκονται τίποτα από τα λάθη τους, από την ιστορία τους, από τις συνέπειες των λαθών τους; Εγώ πιστεύω είμαι θετικός στην προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης. Θέλω να δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους και αυτή είναι η λογική του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ότι δηλαδή θα δώσουμε ευκαιρίες στην Κοινωνία, θα δώσουμε ευκαιρία στην Οικονομία, γιατί έχουμε φιλελεύθερη προσέγγιση, θα δώσουμε ευκαιρία στη χώρα. Αλλά θα πρέπει όλοι να σταθούν στο πλευρό μας και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και κυρίως να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα τους δώσουμε.

 

Για τις κατηγορίες σε βάρος του ΛΑΟΣ

Εγώ είμαι στην ωριμότητα του κόμματος και στην ωριμότητα του Προέδρου, αμφισβητώ βεβαίως την πληροφόρηση που μου δίνεται, αλλά εγώ διάβαζα άρθρα του Καρατζαφέρη περί Νεοναζισμού στην «Καθημερινή», τα οποία όλοι τα «κουκουλώνανε» γιατί έτσι τους εξυπηρετούσε εκλογικά. Γιατί θέλουν το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στη γωνία και προσπαθούν να κατασκευάσουν διάφορες δυνάμεις τις οποίες κατασκευάζουν σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας. Εντάξει. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι καινούργιες. Είναι δοκιμασμένες, αλλά επειδή τώρα έχουμε πρόβλημα πολιτικής ουσίας, όλα αυτά τα κόλπα δεν οδηγούν πουθενά. Είτε θα δούμε την κρίση στις πραγματικές της διαστάσεις και θα μετρήσουμε προτάσεις με καλή διάθεση – ποιος έχει την περισσότερη διάθεση να προσφέρει, ποιος έχει το περισσότερο μυαλό για να επεξεργαστεί θέσεις – και είμαστε καταδικασμένοι.