22.4.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ -ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-

Στείλτο Email


Ο Εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πέλλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής:

 

Βασικές οικονομικές θέσεις του ΛΑΟΣ

Οι τρεις βασικές θέσεις του ΛΑΟΣ στα οικονομικά είναι οι ακόλουθες:

 

Η πρώτη βασική θέση είναι ότι πρέπει να ενώσουμε την κοινωνία που είναι διαλυμένη και δεν μπορεί να σηκώσει μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση.

–Για να ενώσουμε την κοινωνία πρέπει να πάρουμε δυναμικές πρωτοβουλίες όπως, τη δραστική μείωση των παράνομων μεταναστών μέσα από ένα εθνικό, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

–Πρέπει να ενισχύσουμε τη νεολαία. Δεν είναι δυνατόν η νεολαία να έχει ποσοστό ανεργίας 50% και οι προικισμένοι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό.

–Πρέπει να υποστηρίξουμε τους ανέργους. Θα τους δώσουμε αμέσως πίσω την μείωση του επιδόματος ανεργίας που επέβαλλαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με το Νέο Μνημόνιο. Είναι 320 εκατ. ευρώ το χρόνο και είναι πραγματική ντροπή για το πολιτικό σύστημα να αφαιρεί από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας -που είναι τα θύματα της κρίσης- τα προς το ζην τους. Μείωσαν το επίδομα από τα 460 στα 380 ευρώ, την ώρα που «κουκουλώνανε» το σκάνδαλο της Siemens, ενώ παίρνανε και τα λεφτά από το κρατικό προϋπολογισμό. Άρα εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής. Χωρίς ισχυρή κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Όλοι βεβαία αποφεύγουν αυτά τα ζητήματα γιατί μπορεί να έχουν πολιτικό ή εκλογικό κόστος.

 

Η δεύτερη βασική μας θέση είναι η επαναδιαπραγμάτευση – μόλις μας το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες – στο εσωτερικό και το εξωτερικό, του Δημοσίου χρέους.

Εμείς χαρακτηρίζουμε το Δημόσιο «χρέος μη βιώσιμο» και βάζουμε γι΄ αυτό την υπογραφή μας και το κύρος μας. Οι άλλοι λένε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε με την εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του, 15 δισεκατομμύρια – έχουν φανταστεί – από το πρόγραμμα «Ήλιος» και εντέλει το 2020 το χρέος θα φτάσει το 120% του ΑΕΠ, το ίδιο δηλαδή με αυτό που είχαμε τη περιόδου της Νέας Δημοκρατίας, που κατέρρευσε το σύστημα. Άρα πως είναι βιώσιμο το χρέος;

Εμείς θα διεκδικήσουμε το άγριο κούρεμα του χρέους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, ώστε να μείνει στο 1/3, για να ανακάμψει η χώρα.

Και θα το διαπραγματευτούμε με δύο τρόπους:

Αξιοποιώντας τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό και στη βάση του ρεαλισμού. Όπως όταν έχετε πρόβλημα αποπληρωμής του δανείου και εξηγείτε στον διευθυντή της τράπεζας ότι λεφτά δεν υπάρχουν και πρέπει να γίνει ένας διακανονισμός. Αυτό το εμπορικό επιχείρημα θα το καταλάβουν αργά ή γρήγορα. Γιατί από λεφτά δεν μένει μόνο η Ελλάδα. Τείνει να μείνει και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επομένως εδώ θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές.

 

Η τρίτη βασική θέση μας είναι ότι το Νέο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι για τα σκουπίδια.

Αυτό το Νέο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί σε στρατιές ανέργων, σε κοινωνική αναστάτωση, στο ρήγμα της οικονομίας και σε πολιτική αποσταθεροποίηση σε βάθος χρόνου. Επομένως εμείς θέλουμε να το ρίξουμε στο κάλαθο των αχρήστων της διπλωματικής ιστορίας. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορεί να καθυστερήσουν 3 και 9 μήνες να  διαπιστώσουν την αλήθεια αλλά τελικά θα έρθουν στα λόγια μας. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν, τόσο μικρότερος θα είναι ο οικονομικός και κοινωνικός πόνος. Γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε ισχυροί και καταλύτης θετικών εξελίξεων.

 

Για τις δημοσκοπήσεις

Εμείς  διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού με βάση την επιχειρηματολογία μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας και να ανέβουμε ψηλότερα στα ποσοστά. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχω βάλω υψηλά το προσωπικό πήχη, αλλά δεν θέλω εύκολες αποστολές. Είμαι άνθρωπος που στη ζωή του ξέρει να τολμά  και γι΄ αυτό άλλωστε με γοητεύει και ο Καρατζαφέρης, γιατί έχει διανύσει μια τεράστια πολιτική και προσωπική διαδρομή.

Αλλά δεν μας έχουν στριμώξει οι δημοσκοπήσεις, αλλά ένα θηριώδες δικομματικό σύστημα που εμείς αμφισβητήσαμε, ένα σύστημα συμφερόντων που διαπλέκεται με τον δικομματισμό και μας θεωρεί ενοχλητικούς. Και γι’ αυτό βλέπουμε διάφορα τρελά, κάποιοι να ανεβάζουν δημοσκοπικά κόμματα, τα οποία είναι εκτός Συνταγματικού πλαισίου για να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μας και να δημιουργήσουν έτσι μια εικόνα ανθρώπων που θα είναι οριακή ή δεν θα έχουν άποψη στις εξελίξεις.

Σας διαβεβαιώνω ότι – κατά την άποψή μου – το ποσοστό μας θα είναι υπερδιπλάσιο απ’ αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχει και ένα ιστορικό προηγούμενο εξάλλου σχετικά με τα αποτελέσματα προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Στις Ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δίνανε στο ΛΑΟΣ 3% και φτάσαμε το 7%. Εμείς είμαστε αγωνιστές, δεν είμαστε γραφειοκράτες της πολιτικής, πηγαίνουμε στις ρήξεις, αναλαμβάνουμε το κόστος. Αλλά θέλω να εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό ότι ο Καρατζαφέρης τα έβαλε με ένα θηριώδες σύστημα, πολιτικό, ενημερωτικό που έχει και διεθνή διασύνδεση. Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να δεχθούν την πίεση αυτού του συστήματος, να το αιφνιδιάσουν, να φύγουν μπροστά. Ο Καρατζαφέρης είναι από τους λίγους που μπορεί να το κάνει και ίσως ο μοναδικός. Γι’ αυτό είμαι στο πλευρό του.

 

Για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας

Είμαστε δύναμη δημιουργίας. Δεν είμαστε δύναμη απόρριψης ή καταγγελίας. Αλλά αυτοί που θέλουν να μπούμε μαζί στο ίδιο σκάφος, θα πρέπει να δεσμευθούν ή να κινηθούν γύρω από τις βασικές θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί και προβάλλουμε και θα πρέπει αυτός που θα είναι στο τιμόνι να είναι ο κατάλληλος. Με άλλα λόγια, αποκλείεται να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό Σαμαρά και με λογική Συμπιλίδη. Το θεωρούμε έγκλημα κατά του ελληνικού λαού, γιατί μέσα απ’ αυτές τις πρακτικές, τις σκοτεινές συναλλαγές, την λογική του πάρε-δώσε, ξέρουμε πως και ποιοι χρεοκόπησαν την χώρα. Αν θέλουν να αναμορφωθούν, να πάρουν το μήνυμα από τον ελληνικό λαό και να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, εμείς θα είμαστε στην προσπάθεια με ανοιχτό μυαλό. Αν θέλουν μια καθαρή, και ειλικρινής ρήξη με το σκοτεινό παρελθόν τους, εμείς θα πρωταγωνιστήσουμε. Είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της κυβέρνησης συνευθύνης. Αυτό αποτελεί πάγια θέση. Δεν μπορεί να είσαι εθνικό, πατριωτικό Κόμμα και να λες «όχι» σε όλα. Το «όχι» μπορεί να αρμόζει ενδεχομένως στην Αριστερά για να εκμεταλλευθεί την αγωνία στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα… Εμείς θέλουμε την παρέμβαση για την λύση των προβλημάτων. Αυτή είναι η πατριωτική λογική μας και σας ζητώ να την υποστηρίξετε.

 

Για τα ψηφοδέλτια στο νομό Πέλλας

Εγώ δεν έχω πάρει μέρος στην σύνθεση των ψηφοδελτίων. Είμαι ένας άνθρωπος που στρατεύθηκα για την χώρα. Η απάντηση στο ερώτημα τι θέλω στην πολιτική, στα 60 μου μετά από μια τόσο δραστήρια και επιτυχημένη καριέρα, είναι γιατί δυστυχώς καταρρέει η χώρα. Και πρέπει κάτι να κάνουμε για να το αποτρέψουμε. Είχα μια κρίση συνείδησης, άφησα τη σχετική ασφάλεια του εκδοτικού μου γραφείου και μπήκα στην πολιτική. Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι δυσκολίες. Είναι η ώρα του καθήκοντος και της προσφοράς. Στα κεντρικά του ΛΑΟΣ είδα μια ζεστή αγκαλιά. Δεν είχα επισκεφθεί ποτέ ξανά τον κ. Καρατζαφέρη στο πολιτικό του γραφείο ενώ στο παρελθόν είχα σχέσεις κατά καιρούς με άλλα κομματικά γραφεία. Αλλά στο ΛΑΟΣ είδα ανθρώπους αποφασισμένους, σεμνούς και ταπεινούς, ανθρώπους που πιστεύουν στην αποστολή τους. Και αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ και στην Πέλλα. Εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα και την οργάνωσή των συνεργατών του Προέδρου. Ήμουν για χρόνια στο χώρο της ΝΔ – και λόγω του «Ελεύθερου Τύπου» – πρώην συνεργάτης του Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός, μαζί με τον Έβερτ, ήμουν ο άνθρωπος που οργάνωσε εκδοτικά το πέρασμα από τον Έβερτ στον Καραμανλή. Αλλά οι άνθρωποι του ΛΑΟΣ που γνώρισα είναι πραγματικά διαμάντια.

 

Για την διάσπαση της Κεντροδεξιάς

Υπάρχει μια πολυδιάσπαση  του χώρου με ευθύνη του κ. Σαμαρά, που αποτελεί την ηγεσία του. Στο Μνημόνιο Ι «άδειασε» την φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, και στο Μνημόνιο ΙΙ «άδειασε» τη δεξιά πτέρυγα μαζί με πολλούς στενούς και πολύτιμους συνεργάτες του. Δεν έχω εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές του ικανότητες. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κάνει σύνθεση στον εσωτερικό πολιτικό του χώρο, προφανώς δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία σύνθεση μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων για το καλό του Έθνους. Επομένως έχει αυτοχαρακτηρισθεί ο κ. Σαμαράς με τις κινήσεις του, με την επιλογή του να διαγράφει τους πάντες, με την επιλογή υπέρ του κ. Συμπιλίδη κλπ. Γι’ αυτό και εμείς δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με οποιαδήποτε κυβέρνηση που θεωρητικά θα έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε χαράξει τον δρόμο μας. Εγώ έχω μια μοναχική, εκδοτική πορεία. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει μια υπερήφανη και όχι τόσο μοναχική πολιτική πορεία με τους άξιους συνεργάτες του και τώρα διασταυρώθηκαν οι πορείες μας. Νομίζω αυτή η διασταύρωση θα φέρει κάτι καλό ή τουλάχιστον κάτι ενδιαφέρον. Σίγουρα δεν θα περάσουμε απαρατήρητοι.

 

Για τη μεταναστευτική πολιτική

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά που είναι μια δέσμευση, σε εθνική στρατηγική, ότι θα φύγουνε τους επόμενους 12 μήνες ας πούμε 800.000 – 900.000 παράνομοι μετανάστες. Ας αρχίσουμε από αυτή τη δέσμευση την εθνική, γιατί εδώ υπάρχει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, διότι η Νέα Δημοκρατία μας «μπούκωσε» στην παράνομη μετανάστευση, αλλά τώρα θέλει να λύσει το πρόβλημα υποκριτικά. Θα βγάλει λέει τις κουκούλες ο κ. Σαμαράς και θα διώξει τους παράνομους από τις πόλεις. Αλλά το ερώτημα είναι,  «αυτός φόραγε κουκούλα την ώρα που ερχόντουσαν επί Παυλόπουλου και Καραμανλή εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο;».  Και αν θέλει να αλλάξει πολιτική γιατί έβαλε τον Παυλόπουλο στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών;

Επομένως εμείς δεν έχουμε αμαρτήσει, υπό αυτή την έννοια. Έχουμε διαφορετική άποψη. Όσο δε για το ΠΑΣΟΚ, κάνει τηλεκαταδίωξη της παράνομης μετανάστευσης. Τα είδα και έπαθα σοκ, γιατί στην αρχή κι εγώ γοητεύτηκα από την εικόνα του κ. Χρυσοχοίδη να ακολουθεί έστω και θεωρητικά τα χνάρια του κ. Καρατζαφέρη. Αλλά τους πιάνανε το πρωί, τους έστελναν σε ένα κτίριο στην Αστυνομία και μετά έδειχνε ότι βγαίνανε όλοι, ένας –ένας. Δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει στρατηγική, υπάρχει μόνο η επικοινωνιακή πολιτική. Εμείς δεν μιλάμε για Επικοινωνία, αν και εγώ είμαι άνθρωπος της Επικοινωνίας. Εμείς μιλάμε για ουσία. Ο Καρατζαφέρης ήταν πάντα κατά της παράνομης μετανάστευσης, με μια κοινωνική και πατριωτική λογική. Και δικαιώθηκε 100%. Και εγώ ήμουν πάντα κατά της παράνομης μετανάστευσης με μια οικονομική λογική, δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα η κοινωνία, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδο ΟΝΕ, δεν μπορούμε να είμαστε Βερολίνο, Μόναχο, Παρίσι, Λονδίνο, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, και να είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα μας με χαρακτηριστικά Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σομαλία. Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ ή ο Καρατζαφέρης. Νομίζω ότι το καταλαβαίνεται μόνοι σας.

 

Για τις διαγραφές βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νομίζω ότι είναι αυτοί οι διωγμένοι από το Σαμαρά, είναι περισσότερο μια εσωτερική υπόθεση της ΝΔ. Δεν μ’ αρέσει να κάνω αξιολόγηση. Θα σας θυμίσω όμως, ότι ο αρχηγός, που ήταν υπουργός Αιγαίου και θα διώξει τους μετανάστες ήταν υπουργός Αιγαίου και τους παρακολουθούσε να έρχονται. Ο υπαρχηγός, τότε ήταν υπουργός Τουρισμού, ήταν εποχή που λόγω της σημαντικής παράνομης μετανάστευσης κατέρρεε και ο τουρισμός.

Επομένως υπάρχει μια φυσιολογική συμπάθεια για τους ανθρώπους που διαγράφηκαν, εγώ είμαι κατά των διαγραφών, δηλαδή πρέπει να έχεις μια λογική ανοιχτών θυρών και ανοιχτού μυαλού στην πολιτική. Από εκεί και πέρα αν εξετάσετε την ουσία των προτάσεών τους, εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα τη δουλειά, και εν πάση περιπτώσει εμείς δεν έχουμε και κυβερνητικό παρελθόν στα πλαίσια της νέας διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή.

Όλα αυτά τα ωραία που λένε τώρα θα έπρεπε να τα έχουν πει τότε, αλλά βέβαια ήταν στις καρέκλες και στις Mercedes και ξεχάσανε να τα πούνε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

 

Για την εξέλιξη της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου

Νομίζω ότι έχει μια προεκλογική διάσταση. Ο Τσοχατζόπουλος είναι πρώην πολιτικός, είναι έρημος και μόνος, είναι σχετικά εύκολος στόχος και δεν μπορεί και να μιλήσει γιατί έχει και οικογενειακή διασύνδεση το σκάνδαλο. Επομένως είναι καταδικασμένος και αναγκασμένος να προστατεύσει τα μέλη της οικογένειας του.

Θα σας πω όμως το εξής. Ότι στην αρχή νόμιζα ότι ήταν καθαρά επικοινωνιακό και προεκλογικό, αλλά είναι τέτοια η δυσαρέσκεια του κόσμου με το λογαριασμό που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σε βάθος δεκαετιών, ώστε πια από επικοινωνιακό έχει αρχίσει να γίνεται ένα πολιτικό μπούμερανγκ, δηλαδή νομίζω ότι έχει αρκετά σημαντικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία.

Και θα σας πω το εξής που είναι και θέση του ΛΑΟΣ. «Εντάξει», και το «εντάξει» μέσα σε εισαγωγικά, εμείς το καταδικάζουμε, πήρα τις μίζες, τα υποβρύχια που είναι; Διότι δώσαμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να καλύψουμε τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα δώσανε το 2000-01 προκαταβολικά το 75% του ποσού, γιατί λέει ήταν «κατεπείγουσα η κάλυψη των εθνικών αναγκών», σε ότι αφορά την Άμυνα. Λοιπόν τα λεφτά φύγανε, τις μίζες τις πήρανε, μας κατάντησαν οι Γαλάζιοι και οι Πράσινοι να είμαστε η χώρα που παίρνουν τις μίζες χωρίς να έρχονται οι προμήθειες ή χωρίς να γίνονται τα έργα.

Διότι αν δείτε διεθνώς τον κανόνα, δεν είναι  μια κοινωνία αγγέλων η παγκόσμια κοινότητα, αλλά τέλος πάντων ακόμα κι αυτοί που παίρνουν τις μίζες παίρνουν τις προμήθειες ή κάνουν τα έργα.

Εδώ ο δικομματισμός ήταν πια η θεωρία της μίζας χωρίς τα έργα, χώρια αυτά που έχουμε πληρώσει. Και γι’ αυτό καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε.

Επομένως νομίζω ότι κάνει το συνειρμό ο κόσμος, και παρά το γεγονός ότι ροκανίζεται ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, για να μη μιλάμε για την παράνομη μετανάστευση, για να μη μιλάμε για το χρέος που δεν είναι βιώσιμο, για να μη μιλάμε για την οικονομική πολιτική που πρέπει να αλλάξει, αλλά εν πάση περιπτώσει παρά το σχεδιασμό, παρά το στήσιμο, παρά το ένα και το άλλο υπάρχει μια πολιτική παρενέργεια για το δικομματισμό, γιατί απλούστατα το σύστημα είναι ουσιαστικά αποσταθεροποιημένο. Κι αυτή είναι η ώρα του ΛΑΟΣ. Δηλαδή να μπει μπροστά σε ένα αποσταθεροποιημένο σύστημα, να παίξει ένα ρόλο καταλύτη ή πολλαπλασιαστή του δυναμικού και να πάει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην υποτιμάτε τα ποσοστά και το δυναμισμό του ΛΑΟΣ.

Σε μια κατάσταση που είναι αποσταθεροποιημένος ο δικομματισμός, αν είμαστε αρκετοί, αποφασισμένοι, δυναμικοί και τολμηροί, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.