20.6.2012,

Προεκλογική διαχείριση μιας ανύπαρκτης(;) κάθαρσης

  • 17 Απριλίου 2012 16:38

Στείλτο Email

Η χρησιμότητα της σύλληψης Τσοχατζόπουλου.

Η σύλληψη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε σχέση με το σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι είναι μια καθυστερημένη έστω συμβολή στην αναγκαία κάθαρση του πολιτικού συστήματος, ενώ οι περισσότεροι συμπολίτες μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία ακόμη επιχείρηση επικοινωνιακού, πολιτικού αποπροσανατολισμού.

Η υπόθεση των υποβρυχίων

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έβαλε την υπογραφή του, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, στην προμήθεια 4 γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, δεσμεύοντας ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Από την αρχή η διαχείριση του δημόσιου χρήματος ήταν προκλητικά χαλαρή. Συμφωνήθηκε να πληρωθεί προκαταβολικά το 75% του συνολικού ποσού, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να καλυφθούν κατεπείγουσες αμυντικές ανάγκες. Τα χρήματα δόθηκαν το 2001-2002, οι προθεσμίες ναυπήγησης των υποβρυχίων δεν τηρήθηκαν και σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο το 1 από τα 4 υποβρύχια και αυτό, σύμφωνα με καταγγελίες, με τεχνικές ατέλειες ή και προβλήματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με την προμήθεια των τορπιλών που θα μετατρέψουν τα υποβρύχια, όταν με το καλό κατασκευαστούν, σε οπλικά συστήματα.

Η γερμανική Δικαιοσύνη έχει τεκμηριώσει την εμπλοκή της εταιρείας Ferrostaal στην καταβολή μιζών προκειμένου να προωθηθεί η συγκεκριμένη παραγγελία. Συγκλίνουσες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και ορισμένοι συνεργάτες του έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να δεσμεύσουν το ελληνικό Δημόσιο σε μια ασύμφορη, όπως αποδείχθηκε, συμφωνία.

Το εκπληκτικό είναι ότι το «σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου» δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει στην παραγγελία δύο ακόμη γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 έναντι 1 δισ. Η πρώτη συμφωνία συνδέθηκε με την αρχική ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και η δεύτερη με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας από τους Γερμανούς επενδυτές σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα, με έδρα το Άμπου Ντάμπι και πρωταγωνιστή τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία, με ειδίκευση στα ναυπηγεία, κ. Σάφα.

Μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τα πρώτα 4 υποβρύχια τύπου 214 και γύρω στα 300 εκατομμύρια στον νέο επενδυτή για να κλείσουν διαχειριστικές εκκρεμότητες της πρώτης προμήθειας και να προετοιμαστεί η κατασκευή του 5ου και του 6ου υποβρυχίου. Έχουμε να κάνουμε με ένα διαχειριστικό ναυάγιο διαρκείας, με τους Έλληνες φορολογούμενους να αναλαμβάνουν βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να καλύπτονται οι αμυντικές δαπάνες της χώρας. Αυτό δεν εμποδίζει τον κ. Σάφα να απαιτεί την άμεση καταβολή ενός επιπλέον ποσού της τάξης των 140 εκατομμυρίων ευρώ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμόσει στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά την εβδομάδα της μίας εργάσιμης ημέρας λόγω έλλειψης παραγγελιών.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να διωχθεί για τα αδικήματα που διέπραξε από τη θέση ευθύνης που κατείχε γιατί αυτά έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία που κατοχυρώνει την «ασυλία» των πολιτικών. Επιχειρείται όμως η δίωξή του με βάση τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η σύλληψη Τσοχατζόπουλου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προσφέρει μία βιτρίνα κάθαρσης στο ΠΑΣΟΚ και το δικομματισμό, που δέχονται μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή πίεση. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με ορισμένες τιμητικές εξαιρέσεις, έβαλαν την υπογραφή τους στο «ξέπλυμα» του σκανδάλου της Siemens μέσα από έναν «συμβιβασμό» μεταξύ της γερμανικής πολυεθνικής και του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, προώθησαν ένα σωρό ρυθμίσεις με την παραδοσιακή λογική της εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Προκλητική ήταν η στάση των δύο κομμάτων και στο ζήτημα της επιδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φρόντισαν να αντλήσουν ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των προεκλογικών τους αναγκών. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε μείωση της κρατικής επιχορήγησης, παρά την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τα ισοπεδωτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Η απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καυτηριάστηκε στο εσωτερικό από τους εκπροσώπους άλλων κομμάτων και απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση να αυτοεξαιρούνται από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα.

Εύκολος στόχος

Η κάθαρση των κυβερνητικών σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μία πολιτικά εκρηκτική υπόθεση. Η έλλειψη οποιασδήποτε προόδου στην απόδοση ευθυνών προκαλεί τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, η οποία πλέον συνδέει την ιδιοτελή κακοδιαχείριση των περασμένων τετραετιών με τις διαστάσεις της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη αποκάλυψη των ευθυνών των πρωταγωνιστών στα μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα του παρελθόντος θα μπορούσε να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά τις δημοσκοπικές επιδόσεις των δύο κομμάτων εξουσίας.

Στις συνθήκες που περιγράψαμε ζητούνται, για την πραγματική ή εικονική κάθαρση, ελκυστικοί πολιτικοί στόχοι με τα χαρακτηριστικά του κ. Τσοχατζόπουλου. Έχει απομονωθεί πολιτικά, έχει καταγγελθεί και φυσικά απομακρυνθεί από το κόμμα του, δεν μπορεί να μιλήσει γιατί έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και είναι εκτεθειμένος, όσον αφορά το σκάνδαλο, και σε οικογενειακό επίπεδο.

Ανεξάρτητα από την ποιότητα της κάθαρσης, στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου η όλη υπόθεση προσφέρει επικοινωνιακές ανάσες στο ΠΑΣΟΚ και στον δικομματισμό στο επίσημο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου και με τις γιορτές του Πάσχα να μην επιτρέπουν την άμεση «παραγωγή» άλλων θεμάτων ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος.

Το χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου θα είναι η προσπάθεια προβολής θεμάτων που ευπρεπίζουν κάπως την εικόνα του δικομματισμού. Μπορεί τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στις δημοσκοπήσεις, κανείς δεν αμφιβάλλει όμως ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό επιρροής σε ένα σύνθετο σύστημα εξουσίας. Από την άποψη αυτή, η σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου μας προετοιμάζει για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια.