27.5.2012,

Επικίνδυνες «μαγειρικές»

Στείλτο Email

Αν και τίτλος ταινίας, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, που, όπως αποκαλύπτεται, χαρακτηρίζεται από ποικίλα επικίνδυνα «μαγειρέματα».

Από τη μια, το «μαγείρεμα» μιας συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων εξουσίας που σπεύδουν να κάνουν εκλογές πριν από την επερχόμενη θερινή καταιγίδα των νέων μέτρων, στα οποία έχουν δεσμευθεί ενυπόγραφα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο μιας νέας ταχύτερης κατρακύλας των ποσοστών τους, ανακοινώνουν, οσονούπω, εκλογές, ευελπιστώντας ότι, για άλλη μια φορά, θα βαυκαλίσουν με τα προεκλογικά «θα» τους ψηφοφόρους τους έχοντας βέβαια, ήδη έτοιμη, εκ των προτέρων, τη συνταγή της συγκυβέρνησης. Μιας συγκυβέρνησης, ταγμένης στο δανειακό μνημόνιο, μιας συγκυβέρνησης που χωρίς αμφιβολία δε θα αρνηθεί ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο… «πιάτο» των σερβιριζόμενων από την Τρόικα μέτρων.

Από την άλλη, τα «μαγειρέματα» των πάσης φύσεως κατευθυνόμενων δημοσκοπήσεων, οι οποίες βαπτίζουν, εν μια νυχτί, σαν δημοφιλή κόμματα που δεν έχουν καμία αξιόπιστη παρουσία στο πολιτικό «γίγνεσθαι», φουσκώνοντας, παράλληλα, τα ποσοστά της αξιωματικής συμπολίτευσης. Μιας συμπολίτευσης που από αντιμνημονιακή, έγινε μνημονιακή, για να καταλήξει προεκλογικώς στο γνωστό και εύπεπτο «ναι μεν…αλλά», ευελπιστώντας ότι θα αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερους σταυρούς…αγνοώντας βεβαίως το «σταυρό» που κουβαλούν σήμερα πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της.

Επικίνδυνα «μαγειρέματα» παντού…από τα στατιστικά στοιχεία και το «φουσκωμένο», σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, έλλειμμα μέχρι τα ποικίλα συγκεκαλυμμένα σκάνδαλα, τα χιλιάδες προνοιακά επιδόματα- «μαϊμού» και την πρόσφατη προσπάθεια-τροπολογία «κουρέματος» των δανείων των δύο κομμάτων εξουσίας, σε μια χώρα όπου, όπως φαίνεται, όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις κρυμμένη από κάτω διαφθορά, πελατεία, διαπλοκή.

Και το ερώτημα είναι πως θα γλιτώσουμε από όλους αυτούς τους «σεφ» της διαφθοράς…αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε με την ψήφο μας τη διαφορά, «ανατινάσσοντας» όχι την κοινωνική ισορροπία, όπως θα ήθελαν όσοι επενδύουν στο χάος, αλλά το δικομματισμό που κυβερνώντας όλα αυτά τα χρόνια την Πατρίδα την έφερε στο σημερινό αδιέξοδο. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι ψηφοφόροι είναι, αναπόδραστα, άξιοι των αντιπροσώπων που στέλνουν με την ψήφο τους στη βουλή. Άλλωστε, όπως εύστοχα έχει παρατηρηθεί, «η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο, όμως, μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου».

Σίσσυ Αλιγιζάκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΛΑ.Ο.Σ