12.11.2013,

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Στείλτο Email

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ανεδείχθη ο μόνος, ουσιαστικώς νικητής των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2009 καθώς και των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, εκλογικές αναμετρήσεις κατά τις οποίες ισχυροποίησε την κοινοβουλευτική του παρουσία σε ποσοστό 50% (από 1 σε 2 Ευρωβουλευτές και από 10 σε 15 Βουλευτές), κατορθώνοντας καίριο πλήγμα στο δικομματισμό και το πολιτικό κατεστημένο.

Επιπλέον, η εισήγηση της καινοτόμου πολιτικής ιδεολογίας του «Πατριωτικού Παρεμβατισμού» από τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη κατά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος, υιοθετήθηκε πανηγυρικώς από τους συνέδρους, μετατρέποντας το Κόμμα σε Κίνημα, ικανό να στεγάσει και να εμπνεύσει όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως (παλαιο)κομματικής αφετηρίας.

Το Κόμμα – Κίνημα του ΛΑ.Ο.Σ., συναισθανόμενο τις ευθύνες και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα, ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται σε Πανελλαδική κλίμακα καθώς και σε κάθε χώρα της Ομογένειας. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για την υλοποίηση της ιδεολογίας και των οραμάτων του ΛΑ.Ο.Σ. για την Πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς είναι η αποτελεσματική οργάνωση και δραστηριοποίηση του Κόμματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ομογένεια, με αδιάκοπη προσπάθεια διάδοσης των αρχών και των αξιών του ΛΑ.Ο.Σ. στην Ομογενειακή κοινωνία και το εκλογικό σώμα. Αυτό συνεπάγεται την αξιοποίηση νέων, ικανών, πολιτικοποιημένων πολιτών που θα συνδράμουν τις Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές στις πόλεις της Ομογένειας, όπου υπάρχουν Έλληνες Ομογενείς.

Η σχέση μεταξύ του κεντρικού σχεδιασμού και της Οργανωτικής Γραμματείας, Τμήμα Αποδήμων, είναι αμφίδρομη. Το Κέντρο παράγει πολιτική, χαράσσει στρατηγική και δίδει τις ιδεολογικές και οργανωτικές κατευθύνσεις. Το Τμήμα Αποδήμων υλοποιεί τις πολιτικές, συγκροτεί, συγκρατεί, ενδυναμώνει και διευρύνει την εκλογική βάση του Κόμματος, ενώ ταυτόχρονα υποβάλλει εισηγήσεις προς τον Κεντρικό Σχεδιασμό μεταφέροντας προς αυτόν τις σκέψεις και τις αγωνίες της βάσης. Στόχος της νέας οργανωτικής δομής του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η αρτιότερη επαφή με όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις, η καταγραφή των προβλημάτων και η ανάδειξή τους με όσα μέσα διαθέτει, προκειμένου να βρεθεί τρόπος επίλυσής τους.

 

Άρθρο 1ο

Οργανωτική Γραμματεία

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καταστατικού του ΛΑ.Ο.Σ. και τις αποφάσεις των Συνεδρίων μας, στη νέα οργανωτική δομή που διαμόρφωσε ο Πρόεδρος και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, κυρίαρχο θεσμικά ρόλο στη συγκρότηση του οργανωτικού σχεδιασμού διαδραματίζει η Γραμματεία Οργανωτικού.

Η Γραμματεία Οργανωτικού τελεί υπό την εποπτεία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και περιλαμβάνει τους τομείς: Αποδήμων, Κινητοποιήσεως, Ετεροδημοτών, Υπευθύνων Περιφερειών.

Η Γραμματεία Οργανωτικού, Τμήμα Αποδήμων, έχει την ευθύνη της συγκρότησης των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών του Κόμματος στις διάφορες πόλεις της Ομογένειας όπου υπάρχουν Έλληνες Ομογενείς, καθώς και την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Συνεργάζεται δε με όλα τα τοπικά όργανα της Ομογένειας για την ορθή εφαρμογή και προώθηση των στόχων του Κόμματος.

 

Άρθρο 2ο

Στελέχωση των Ομογενειακών Οργανώσεων

Η διαδικασία στελεχώσεως των νέων Ομογενειακών οργανώσεων του Κόμματος έχει ως εξής:

Κατόπιν προσκλήσεως από την Οργανωτική Γραμματεία, υποβάλλονται προτάσεις για τη στελέχωση των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών από:

α) Μέλη των υφισταμένων Ν.Ε. και Τ.Ε.,

β) Μέλη Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009,

γ) Βουλευτές και Πολιτευτές

κάθε εκλογικής περιφερείας.

Επισημαίνεται ότι οι πολιτευτές του Κόμματος θα λειτουργούν ως παράλληλος μηχανισμός, υποδεικνύοντας ικανά τοπικά στελέχη για την ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού και ως φορέας διείσδυσης στις τοπικές κοινωνίες συνεργαζόμενοι με τα αρμόδια κατά περίπτωση κομματικά όργανα.

Οι προτάσεις των ανωτέρω αξιολογούνται από την Οργανωτική Γραμματεία και υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Κόμματος.

Η τελική απόφαση για την στελέχωση των νέων Ομογενειακών οργανώσεων λαμβάνεται από τον Πρόεδρο του Κόμματος.

 

Άρθρο 3ο

Σύνθεση – Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου Νομαρχιακών Επιτροπών

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές απαρτίζονται από 7μελές έως 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο από Έλληνες Ομογενείς που κατοικούν στην συγκεκριμένη πόλη.

Η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των μελών του Δ.Σ. της Ν.Ε. έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Συντονίζει τις δραστηριότητες του συνόλου των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ν.Ε. και των Τ.Ε. για την ομοιογενή και αποτελεσματική προώθηση των στόχων του Κόμματος. Λαμβάνοντας κατευθύνσεις από την Κεντρική Οργάνωση, επινοεί και υλοποιεί μεθόδους για την διεύρυνση της παρουσίας του Κόμματος στην Ομογένεια. Ενημερώνει ιεραρχικώς το Κόμμα για τις δυσχέρειες, ολιγωρίες, ελλείψεις και παραλείψεις που παρατηρούνται στο σύστημα των οργάνων της περιοχής ευθύνης του, προτείνοντας την αναδιάταξη η αντικατάσταση, όπου διαπιστώνει συνειδητή αδιαφορία, ολιγωρία, η ανεπάρκεια και υποβάλλει προτάσεις.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση κωλύματος. Φροντίζει για την διάδοση της ιδεολογίας και πολιτικής τακτικής του Κόμματος με την συνδρομή των Τοπικών Επιτροπών, σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συντονίζει το έργο του Δ.Σ., προωθεί την ανάπτυξη της οργάνωσης της Ν.Ε. στην πόλη, μεριμνά για την σωστή λειτουργία τους προσωπικά και συλλογικά εξασφαλίζοντας την επιθυμητή εικόνα του Κόμματος στην κοινωνία. Καθοδηγεί τους Γραμματείς των Τ.Ε. Τηρεί και ενημερώνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ν.Ε. και αποστέλλει αντίγραφο στον Τομέα Αποδήμων του Κόμματος. Ενημερώνει τον Πρόεδρό της για κάθε πρόβλημα που αναφύεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ

Δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση οργάνωσης και διεύρυνσης των μελών του Κόμματος. Φροντίζει για την παραγωγή και διακίνηση διαφωτιστικού ενημερωτικού υλικού. Φροντίζει για την εγγραφή νέων μελών και τηρεί ενήμερο το αρχείο μελών και φίλων του Κόμματος. Είναι υπεύθυνος για την οργάνωση, κινητοποίηση και διεξαγωγή Κομματικών εκδηλώσεων.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία και τον συντονισμό με τους κατά τόπους ομογενειακούς ελληνικούς συλλόγους και ελληνικές κοινότητες καθώς και τους τοπικούς εκλεγμένους πολιτικούς της Ομογένειας.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εκπροσωπεί το Κόμμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε.. Ενημερώνει την οργανωτική ιεραρχία για όσα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο αφορούν το Κόμμα, ενώ φροντίζει για την αναζήτηση μεθόδων και μέσων για την καθημερινή προβολή του Κόμματος.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μαθητικού, φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος στην πόλη της Ν.Ε. φροντίζοντας για την προβολή αλλά και συμπαράσταση στα πολυσχιδή προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία μας. Συνεργάζεται, επίσης, με τη ΝΕΟΣ και τη ΦΟΣ. Συντονίζει τους υπεύθυνους Νεολαίας των Τ.Ε. προς την κατεύθυνση προβολής των θεμάτων που απασχολούν τη νεολαία (π.χ. ανεργία, εκπαίδευση κ.λ.π.) Φροντίζει για την συμμετοχή των Υπευθύνων Νεολαίας σε σχετικές εκδηλώσεις.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Είναι υπεύθυνη για την δημιουργία μαζικού κινήματος γυναικών στην πόλη της Νομαρχιακής Επιτροπής. Συντονίζει τις Υπεύθυνες Γυναικών των Τ.Ε. προς την κατεύθυνση προβολής των θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες (π.χ. εργαζόμενες μητέρες, πολύτεκνες, ανύπαντρες μητέρες κ.λ.π.). Φροντίζει για την συμμετοχή των Υπευθύνων Γυναικών σε σχετικές εκδηλώσεις.

ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαχειρίζεται τα οικονομικά της Ν.Ε. και επιβλέπει την καλή διαχείριση των οικονομικών από τους υπευθύνους των Τ.Ε. Τηρεί ενήμερα τα βιβλία κίνησης των οικονομικών πόρων. Διαχειρίζεται τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Ν.Ε. και των Τ.Ε. Φροντίζει για την ανεύρεση τρόπων (π.χ. συνεστιάσεις, εκδρομές) εξοικονόμησης πόρων πέραν των συνδρομών των μελών.

 

Άρθρο 4ο

Σύνθεση – Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου Τοπικών Επιτροπών

Οι Τοπικές Επιτροπές απαρτίζονται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο από Έλληνες Ομογενείς που κατοικούν στην συγκεκριμένη πόλη.

Η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των μελών του Δ.Σ. της Τ.Ε. έχουν ως εξής:

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συντονίζει το έργο του Δ.Σ., προωθεί την ανάπτυξη της οργάνωσης της Τ.Ε. στην Πόλη, μεριμνά για την σωστή λειτουργία τους προσωπικά και συλλογικά εξασφαλίζοντας την επιθυμητή εικόνα του Κόμματος στην κοινωνία. Καθοδηγεί τους Γραμματείς των Τ.Ε. Τηρεί και ενημερώνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ν.Ε. και αποστέλλει αντίγραφο στον Τομέα Αποδήμων του Κόμματος. Ενημερώνει τον Πρόεδρό της για κάθε πρόβλημα που αναφύεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Παρακολουθεί καθημερινά τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και συγκεντρώνει τα στοιχεία που αφορούν το Κόμμα ενημερώνοντας άμεσα τον Πρόεδρο της Ν.Ε..

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ

Δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση οργάνωσης και διεύρυνσης των μελών του Κόμματος. Φροντίζει για την παραγωγή και διακίνηση διαφωτιστικού ενημερωτικού υλικού. Φροντίζει για την εγγραφή νέων μελών και τηρεί ενήμερο το αρχείο μελών και φίλων του Κόμματος. Είναι υπεύθυνος για την οργάνωση, κινητοποίηση και διεξαγωγή Κομματικών εκδηλώσεων.

ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαχειρίζεται τα οικονομικά της Ν.Ε. και επιβλέπει την καλή διαχείριση των οικονομικών από τους υπευθύνους των Τ.Ε. Τηρεί ενήμερα τα βιβλία κίνησης των οικονομικών πόρων. Διαχειρίζεται τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Ν.Ε. και των Τ.Ε. Φροντίζει για την ανεύρεση τρόπων (π.χ. συνεστιάσεις, εκδρομές) εξοικονόμησης πόρων πέραν των συνδρομών των μελών.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μαθητικού, φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος στην πόλη της Τ.Ε. φροντίζοντας για την προβολή αλλά και συμπαράσταση στα πολυσχιδή προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία μας. Συνεργάζεται, επίσης, με τη ΝΕΟΣ και τη ΦΟΣ. Συντονίζει τους Υπεύθυνες Νεολαίας προς την κατεύθυνση προβολής των θεμάτων που απασχολούν τη νεολαία (π.χ. ανεργία, εκπαίδευση κ.λ.π.).

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Είναι υπεύθυνη για την δημιουργία μαζικού κινήματος γυναικών στην πόλη της Τοπικής Επιτροπής. Συντονίζει τις Υπεύθυνες Γυναικών της Τ.Ε. προς την κατεύθυνση προβολής των θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες (π.χ. εργαζόμενες μητέρες, πολύτεκνες, ανύπαντρες μητέρες κ.λ.π.). Φροντίζει για την συμμετοχή των Υπευθύνων Γυναικών σε σχετικές ημερίδες και εκδηλώσεις και προάγει δραστηριότητες που τις αφορούν σε συνεννόηση με την αρμόδια Ν.Ε..

 

Άρθρο 5ο

Τρόπος λειτουργίας Νομαρχιακών Επιτροπών

Η Ν.Ε. εδρεύει στις πόλεις όπου υπάρχουν Έλληνες Ομογενείς και έχει στόχο και την συγκρότηση Τ.Ε. στις άλλες πόλεις.

Με ευθύνη του Προέδρου η Ν.Ε.:

α) Συνέρχεται κάθε 30 ημέρες για τον καθορισμό και συντονισμό των δράσεων στην Πόλη.

β) Την 15η Μαρτίου, 15η Ιουνίου, 15η Σεπτεμβρίου και 15Δεκεμβρίου κάθε έτους υποβάλλει στην Γραμματεία Οργανωτικού, Τμήμα Αποδήμων, «Έκθεση Αποτύπωσης Πεπραγμένων» του τριμήνου με τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Ο Υπεύθυνος Γραφείου Οικονομικού της Ν.Ε. χρεώνεται τα μπλοκ οικονομικής ενίσχυσης από το Κεντρικό Γραφείο Οικονομικού του Κόμματος και αντιστοίχως χρεώνει τους υπεύθυνους οικονομικών των Τ.Ε. της πόλης του. Επίσης, είναι υπόλογος προς το Γραφείο Οικονομικού για την επιστροφή των ολοκληρωμένων διατεθειμένων μπλοκ στο Γραφείο Οικονομικών όταν αυτό του ζητηθεί μία φορά στο τέλος κάθε έτους.

 

Άρθρο 6ο

Πόροι Νομαρχιακών Επιτροπών

Η οικονομική αυτοτέλεια των Ν.Ε. επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

1) Από τις τακτικές οικονομικές συνδρομές των μελών του Δ.Σ. που καθορίζονται στα 20 Ευρώ μηνιαίος, εξαιρουμένων ανέργων και φοιτητών.

2) Από τακτικές εκδηλώσεις που πρέπει να πραγματοποιεί η Ν.Ε. (π.χ. συνεστιάσεις, εκδρομές, πώληση διάφορων διαφημιστικών ειδών που θα προμηθεύεται από το Κόμμα κ.λ.π.).

 

Άρθρο 7ο

Τρόπος λειτουργίας Τοπικών Επιτροπών

Με ευθύνη του Γραμματέα του Δ.Σ. της Τ.Ε.:

α) Συνέρχεται κάθε δίμηνο για τον καθορισμό και συντονισμό των δράσεων στην πόλη.

β) Την 15η Μαρτίου, 15η Ιουνίου, 15η Σεπτεμβρίου και 15Δεκεμβρίου κάθε έτους υποβάλλει στην Γραμματεία Οργανωτικού, Τμήμα Αποδήμων, «Έκθεση Αποτύπωσης Πεπραγμένων» του τριμήνου με τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις.

 

Άρθρο 8ο

Πόροι Τοπικών Επιτροπών

Η οικονομική αυτοτέλεια των Δ.Ε. επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

1) Από τις τακτικές οικονομικές συνδρομές των μελών του Δ.Σ. που καθορίζονται στα 20 Ευρώ μηνιαίος, εξαιρουμένων ανέργων και φοιτητών.

2) Από τακτικές εκδηλώσεις που πρέπει να πραγματοποιεί η Τ.Ε. (π.χ. συνεστιάσεις, εκδρομές, πώληση διάφορων διαφημιστικών ειδών που θα προμηθεύεται από το Κόμμα κ.λ.π.).

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ

 

 

 

 

ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

 

 

 

ΔΕΣΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ