26.3.2012,

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Στείλτο Email


 

Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου στο Υπουργικό Συμβούλιο περί της ανάγκης συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ώστε η Ελλάδα να μην κινδυνεύσει να γίνει Αλβανία, επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τους προβληματισμούς και την ανησυχία του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.

 

Οι σοβαρότατοι προβληματισμοί του Προέδρου του ΛΑΟΣ, εδράζονται στα εξής γεγονότα:

 

  1. Ο χρόνος που έχει τεθεί για την διενέργεια εκλογών, δηλαδή πέριξ του β΄ 15ημερου του Φεβρουαρίου, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης επί τη βάσει των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011, αυταπόδεικτα δεν επαρκεί. Στην  καλύτερη των περιπτώσεων, η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα στα τέλη του Ιανουαρίου, η δε κύρωση από τη Βουλή και εν συνεχεία η υπογραφή της, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα συμπέσει χρονικά με το όριο του βίου της.
  2. Όμως, το σπουδαιότερο πρόβλημα, δεν είναι τόσο το σφικτό χρονικό περιθώριο, όσο το αδύναμο πολιτικό σκηνικό, εξ αιτίας τόσο των διαδικασιών πιθανής διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και της αναπόφευκτης προεκλογικής περιόδου, σε περίπτωση κατά την οποία οι εκλογές αποφασισθεί να διενεργηθούν εντός των ορίων που πιθανότατα είχαν συζητηθεί κατά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Π.τ.Δ. Η εμπλοκή των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι ταυτόχρονα βασικοί Υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και μάλιστα απολύτως εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της τρόϊκα και της ελληνικής κυβέρνησης, αυτονοήτως δεν παρέχει το αναγκαίο και απαιτούμενο πλαίσιο σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας της, όταν τα στελέχη της τρόϊκα θα επανέλθουν για την τελική διαπραγμάτευση στις αρχές Ιανουαρίου. Επιπλέον, η εν δυνάμει προεκλογική περίοδος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτείνει το κλίμα ρευστότητας και πολιτικής αστάθειας, με αποτέλεσμα την αδυναμία σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
  3. Όλα αυτά συμποσούμενα, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, όχι μόνο στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, αλλά σε κάθε σκεπτόμενο και υπεύθυνο πολίτη αυτής της χώρας, ο οποίος παρατηρεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να απέχουν ουσιαστικά και τυπικά, από κάθε μορφής στήριξη προς τον Πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι δι’ αυτού του τρόπου δεν υφίστανται την όποια φθορά εξ αιτίας των σκληρών, πολλές φορές άδικων αποφάσεων, καθώς το επιχείρημα είναι «αφήσαμε τον Πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του». Όμως, τα πράγματα σαφώς δεν είναι έτσι, καθώς οι Υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι πολιτικά στελέχη και επιλογές των ιδίων των αρχηγών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση και, όπως είναι ευνόητο, όφειλαν και οφείλουν να παράσχουν αρωγή και στήριξη στην υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο κυβέρνηση.

 

 

Οι τρεις αυτές σημαντικές παράμετροι, δικαίως δημιουργούν στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ ανησυχία καθώς:

 

  1. Η κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ατραπούς το πλειοψηφών κόμμα και, σε κάθε περίπτωση, η καταβαράθρωση της δημοφιλίας, τόσο του κόμματος, όσο και των στελεχών, ασφαλώς και δεν συνάδουν στη συμφωνία έγκρισης των δύσκολων, σκληρών, πλην όμως απολύτως αναγκαίων, για τη σωτηρία της πατρίδας, αποφάσεων. Καθώς είναι δυνατόν να δούμε την επανεμφάνιση ακραίων λαϊκίστικων θέσεων, με στόχο καθαρά ψηφοθηρικό.
  2. Και στο κόμμα όμως της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα, καίτοι δεν έχουν εκδηλωθεί (τουλάχιστον φανερά) φαινόμενα αμφισβήτησης του αρχηγού κ. Αντ. Σαμαρά. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η αδυναμία της Ν.Δ. να πείσει το εκλογικό Σώμα για την ορθότητα των αποφάσεων της ηγεσίας του κόμματος, είναι πιθανό να οδηγήσει επίσης στην εκδήλωση ακραίων λαϊκίστικων θέσεων, με στόχο την «κεφαλαιοποίηση» εκλογικών ωφελειών.
  3. Η σαφής προσπάθεια διαφοροποίησης των δύο πολιτικών αρχηγών, στη λογική του αυτοί να μην φορτωθούν τις ευθύνες για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, αλλά οι υπουργοί που οι ίδιοι επέλεξαν και επέδειξαν, δημιουργεί κλίμα αστάθειας και τορπιλίζει ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης που σχηματίσθηκε με στόχο την κατάρτιση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, χωρίς την ύπαρξη της οποίας η Ελλάδα θα εισέλθει σε εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία και τροχιά.  

 

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γ. Καρατζαφέρης με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, του παρέδωσε επιστολή στην οποία αναφέρει προτάσεις για σύμπτυξη του υπερβολικά μεγάλου κυβερνητικού σχήματος, αλλά και λύσεις στο θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής των Αρχηγών των κομμάτων, έτσι ώστε ο καθείς να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόϊκα στις αρχές του Ιανουαρίου.

 

Η απολύτως ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ και ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ότι τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να αποφασίσουν, είτε να στηρίξουν ουσιαστικά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς την κυβέρνηση την οποία συγκρότησαν, είτε να προσφύγουμε ΑΜΕΣΑ σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών εντός του Ιανουαρίου. Πρόταση η οποία είναι η μόνη εθνικά και πατριωτικά ωφέλιμη για τον τόπο.

 

Δεν είναι δυνατόν, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την τρόϊκα και τους δανειστές, η χώρα να ευρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ούτε βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, να λειτουργούν ως «ωσεί παρόντες» και «εν τοις πράγμασιν» ουδέτεροι και απόντες, την ώρα που ολόκληρος ο ελληνικός λαός, βυθίζεται χωρίς ελπίδα, όραμα και προοπτική στον «βάλτο» μιας πρωτόγνωρης ύφεσης και φτώχειας.

 

Ο ΛΑΟΣ καλεί την συντριπτική πλειοψηφία του 75% (σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις) των Ελλήνων και των Ελληνίδων οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια  να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, απαιτώντας από τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους, να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία της πατρίδας.

 

Ο ΛΑΟΣ καλεί τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, να ακούσουν την φωνή διαμαρτυρίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων για τα αδίεξοδα στα οποία μας οδήγησε η πολιτική που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε και να αρθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις, συμπληρωματικές ή εναλλακτικές, αυτών που με τόση υπευθυνότητα, διαύγεια και σοβαρότητα, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

 

 

 

 

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

 

ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ