2.1.2012,

Το 93% βλέπει πτώχευση για Ελλάδα – Bloomberg

Η κρίση χρέους θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, σε χρηματοοικονομική κρίση και σε κοινωνική αναταραχή. Αυτό τουλάχιστον προβλέπουν οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι μια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα σε διάστημα πέντε ετών. To 40% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί τον επόμενο χρόνο. Το 93% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει (το ποσοστό αυξήθηκε κατά 8% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου). Το 56% των ερωτηθέντων αναμένει πως θα ακολουθήσει η Πορτογαλία (το ποσοστό μειώθηκε κατά 3% από την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Μαΐου).

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.031 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές του πρακτορείου. Εξ αυτών, τα δύο τρίτα εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 53% προβλέπει πως η κρίση θα πλήξει και τον τραπεζικό κλάδο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναμένει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα πλήξει και την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο.

Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι σταδιακά στρέφουν τα κεφάλαιά τους εκτός της ευρωζώνης. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπει επενδυτική ευκαιρία στις ευρωπαϊκές αγορές τον επόμενο χρόνο είναι μικρότερο από 20%. Από την άλλη πλευρά, το 53% θεωρεί ότι οι χειρότερες επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται πλέον στην Ε.Ε. και το 56% δηλώνει πως θα μειώσει την έκθεσή του σε ευρώ τους επόμενους έξι μήνες. Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι ο Euro Stoxx 50 θα υποχωρήσει.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε