25.11.2013,

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στείλτο Email

                                                                                             Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου  2013

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Νικόλαος Σαλαβράκος κατά την διάρκεια συζητήσεως  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, δήλωσε τα εξής:

 

 

«Συγχαίρω και  τους δύο εισηγητές για τις εκθέσεις που μας παρουσίασαν.

Πιστεύω ότι οι εκθέσεις αυτές έρχονται να συνδράμουν την Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στην κάλυψη ενός μεγάλου κενού Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέχρι τώρα, η  ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην άμυνα και αμοιβαίας αλληλεγγύης που προβλέπονται αντίστοιχα στο άρθρο 42 παρ 7 της Συνθήκης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  και στο άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισσαβόνας είναι κενό γράμμα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εγγυηθούμε τα σύνορα των Κρατών-Μελών σαν Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ορισμένες χώρες της Ένωσης οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσθεώρητες.

Στην Ελλάδα, είχαν φτάσει για  δεκαετίες να ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ. Το 2008 είχαν περιοριστεί στο 3,5%  περίπου του ΑΕΠ και τα 3 τελευταία χρόνια υπερβαίνουν το 2,2% του ΑΕΠ μετά τις περικοπές που κατέλυσαν τους μισθούς, τις συντάξεις και την εκπαίδευση στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα είναι 2η σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ.

Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα με την απειλή επίθεσης από την Τουρκία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από φίλιες χώρες οι οποίες προώθησαν την προμήθεια στρατιωτικού υλικού με υπερτιμολογήσεις αφού πρώτα διέφθειραν το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Μάλιστα, περιφερόμενοι αξιωματούχοι μέχρι των ανωτάτων αξιωμάτων απαιτούσαν και επέβαλαν την προμήθεια πολεμικών υλικών.

Για όσους λένε ότι για το κατάντημα φταίνε μόνο οι Έλληνες τους παρακαλώ να εξετάσουν το ισοζύγιο των εξωτερικών πληρωμών της Ελλάδος την τελευταία 15ετία για να καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών κυκλοφόρησε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»