25.11.2013,

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΙΝΤΣ

Στείλτο Email

Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2013

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΙΝΤΣ

 

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. Σαλαβράκος, κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στην αρμόδια Επιτροπή της ευρωβουλής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, είναι το ακόλουθο:

«Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε δημόσια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα που μεταδόθηκε απ όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, απείλησε να μετατραπεί σε τζαμί ο χριστιανικός βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας.

Ο βυζαντινός αυτός ναός της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό και εκκλησιαστικό μνημείο επί 14 περίπου αιώνες αποτελεί συνάμα θρησκευτικό σύμβολο για τους απανταχού της γης ορθόδοξους χριστιανούς.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου αντιπροέδρου προστίθενται σε σειρά προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι σε κορύφωση θρησκευτικού ρατσισμού προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών.

Πολύ περισσότερο καταδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί αλλά ούτε και σέβεται την κουλτούρα των ευρωπαϊκών λαών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.»

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβεί ώστε να επιβάλλει στην τουρκική κυβέρνηση το σεβασμό και την προστασία του περίφημου αυτού χριστιανικού μνημείου, του ναού της Αγίας Σοφίας;»