17.9.2013,

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ, κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Στείλτο Email

 

Στρασβούργο, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ, κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

 

 

Σήμερα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (562 υπέρ, 7 κατά, 60 αποχές) την έκθεση του ευρωβουλευτή, κ. Νικόλαου Σαλαβράκου, ως εισηγητή εξ’ ονόματος της ευρωπαϊκής πολικής ομάδας για την Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD), σχετικά με “την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2012”.

 

Η υπερψήφιση της έκθεσης είναι πολύ σημαντική καθώς όλα τα κόμματα της Ευρωβουλής συμφωνήσαν ομόφωνα στο εξαιρετικό έργο που διατέλεσε την τελευταία δεκαετία, ο απερχόμενος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Το γενικότερο κλίμα ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές ήταν ότι ο κ. Διαμαντούρος συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία μιας δικαιότερης και διαφανέστερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην συζήτηση για την έκθεση στην ολομέλεια πριν την ψηφοφορία, παρουσία της Επίτροπου κας. Reading, o κ. Σαλαβράκος επαίνεσε τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, κ. Διαμαντούρο, τονίζοντας ότι εκπροσώπησε και υπηρέτησε επάξια τα τελευταία δέκα χρόνια τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, ο οποίος ενώνει τους Ευρωπαίους πολίτες και τους δημιουργεί ασφαλές αίσθημα καταφυγής. Σημείωσε ότι το 2012 υπήρξε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά καθώς ο αριθμός των ερευνών που διεξήχθηκαν και περατώθηκαν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αναφέρθηκε επίσης και στις συμβουλές που παρέχει ο διαδραστικός οδηγός στον δικτυακό τόπο του Διαμεσολαβητή στους Ευρωπαίους πολίτες.

 

O κ. Σαλαβράκος έκανε την εξής δήλωση στην δευτερολογία του:

 

«Και πάλι σας ευχαριστώ.

 

Η εξέλιξη της συζητήσεως μου επιτρέπει να κάνω την σύνοψη της με μια Ομηρική λέξη: ΕΝΝΕΠΕ.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο έννεπε στον απερχόμενο Διαμεσολαβητή την πλήρη συμπαράσταση και αναγνώριση του έργου του.

 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ο θεσμός του Διαμεσολαβητή είναι δικαιακός, δεν είναι δικαστικός, και επειδή είναι δικαιακός είναι ακόμη πιο δύσκολος διότι δεν είναι αναγκαστικές οι αποφάσεις του Διαμεσολαβητή. Οι δικαστικές αποφάσεις εξαναγκάζονται, εκτελούνται, ενώ οι αποφάσεις του Διαμεσολαβητή αποδίδουν μια δικαιοσύνη η οποία γίνετε σεβαστή από το κύρος του προσώπου και από την ορθότητα των αποφάσεων, και σε αυτά είχαμε επιτυχία την τελευταία δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είναι οι χρήστες αυτού του θεσμού, ζητούν μια διαβίωση σε καλό, κοινωνικό, και οικονομικό επίπεδο, και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία διαβίωση σωστή εάν δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Επομένως πρέπει με δικαιοσύνη να αντιμετωπίσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Φοβάμαι, ότι, όταν γεννούνται προσχήματα, ή δημιουργούνται προσχήματα για κυβερνητικές αυθαιρεσίες, κάτι δεν πάει καλά. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προσχήματα για κυβερνητικές αυθαιρεσίες σε όλα τα επίπεδα κυβερνήσεων, πιστεύω όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η εκζήτησις της δικαιοσύνης από τους πολίτες της Ευρώπης είναι πιο έντονη διότι σήμερα, δυστυχώς, στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, και ο ρόλος της κυρίας επίτροπου Reading είναι σημαντικός.

 

Κλείνοντας, δεν θέλω να μακρηγορήσω, ευχαριστώ και για την συμπαράσταση όλων των πολιτικών ομάδων προς την ολοκλήρωση της έκθεσης μου.

 

Ευχαριστώ πολύ.»

 

Κλείνοντας ο κ. Σαλαβράκος συνεχάρη θερμά την νέα Διαμεσολαβητή, κα. Emily O’Reilly για την εκλογή της, και της ευχήθηκε ότι καλύτερο στα νέα της καθήκοντα

 

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Διαμαντούρο για το υποδειγματικό του έργο ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, το οποίο πραγματοποίησε την τελευταία δεκαετία και για τα αποτελέσματα που πέτυχε καθιστώντας την ΕΕ δικαιότερη και διαφανέστερη.

 

Συνάμα, του ευχήθηκε να απολαύσει τη σύνταξή του με καλή υγεία, και ότι καλύτερο για τις μελλοντικές επιδιώξεις του.