17.10.2013,

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:”Είμαστε εδώ και είμαστε όρθιοι”, “Ο Σαμαράς κοροϊδεύει τους πάντες”

Στείλτο Email

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη, [email protected]Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις, μιλά για το σήμερα, το αύριο και αποκαλύπτει το χθες. Μιλά με σκληρά λόγια για Σαμαρά, Παπανδρέου και Βενιζέλο και στέλνει μήνυμα στον πρόεδρο της ΝΔ ότι ο ιδιοκτήτης του κόμματος είναι άλλος… Ο ίδιος βλέπει άμεσα πολιτικές εξελίξεις, ενώ φοβάται τις κοινωνικές αναταραχές….

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις. Μέσα από αυτές και από τα νέα μέτρα, αλλά και τους λεγόμενους «ξαφνικούς θανάτους», βλέπετε κοινωνική αναταραχή;

Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να είναι χειρότερα ο τόπος από ό,τι είναι σήμερα. Δυστυχώς, ήταν μία μεγάλη απογοήτευση ο κ. Σαμαράς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την Ελλάδα, ενδιαφέρθηκε για την καρέκλα του πρωθυπουργού και προκειμένου να διατηρήσει αυτή την καρέκλα, κάνει πράγματα τα οποία δεν πιστεύει. Δεν μπορώ να δεχτώ, κατά καμία έννοια, ότι ο κύριος Σαμαράς δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και όλα όσα συμβαίνουν. Θέλει απλά να διατηρήσει την καρέκλα του και αυτό με θλίβει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συνεργαζόσασταν μαζί του; Είχε και τον ΛΑΟΣ αποδέκτη αυτό το γενικό κάλεσμα του κ. Σαμαρά;
Πολύ πετυχημένο κάλεσμα που εντυπωσίασε την ελληνική κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, ένα ευρύτατο κάλεσμα στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Ο κ. Μαρκόπουλος είχε ήδη πάει, ο κ. Σολδάτος ήταν έτσι κι αλλιώς να πάει, άρα δεν ανταποκρίθηκε κανείς σε αυτό το μεγάλο κάλεσμα, πλην του Βενιζέλου. Δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος ούτε αυτός ούτε εκείνοι που το σκέφτηκαν και το μεθόδευσαν. Ηταν μια τρύπα στο νερό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς θα ξαναγυρίζατε στη ΝΔ ή σε μία συνεργασία κομμάτων υπό τη σκέπη μιας κεντροδεξιάς πλατφόρμας;
Μπορείς να έχεις κουβέντα με τη λογική, με το παράλογο δεν μπορείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εννοείτε;
Ολο αυτό που γίνεται είναι παράλογο. Απλά οι περισσότεροι φοβούνται να του το πουν. Οσοι το λένε δεν τους ακούει. Τα λέει ο Κακλαμάνης, ο Βύρων Πολύδωρας. Το θεωρούν παράλογο όλο αυτό που γίνεται και το λένε. Οι γνωστικοί άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο το θεωρούν παράλογο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε σύντομα εκλογές;
Βλέπω πλέον πιθανότερο ένα ατύχημα από ό,τι το έβλεπα πριν. Τώρα, το ατύχημα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και να συμβεί το αναπάντεχο. Μπορεί η διάθεση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου να είναι να εξαντλήσουν την τετραετία, αλλά πιστεύω ότι και μόνο η σπουδή κάποιων υπουργών «άντε και ό,τι προλάβουμε» καταδεικνύει ότι πλησιάζει άμεσο τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, έχει κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως και τις 17 Ιουλίου. Το έχετε, ήδη, διαβάσει. Αν ήσασταν στο ελληνικό κοινοβούλιο, τι στάση θα κρατούσατε;
Το είπατε νομοσχέδιο-σκούπα. Να θυμίσω ότι ενίοτε οι σκούπες έχουν και σκουπόξυλο. Να το προσέξουν αυτοί που το φέρνουν στη Βουλή. Θυμάμαι ότι κάθε φορά μάς έλεγαν «αυτό είναι το τελευταίο». Εχω κουραστεί να ακούω τον κ. Σαμαρά να λέει δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Να, λοιπόν, που υπάρχουν και άλλα μέτρα. Και θα υπάρχουν όσο δανειζόμαστε. Κοροϊδεύει και τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του και την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει, όμως, εναλλακτική λύση;
Βεβαίως υπάρχει. Εμείς έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας και θα τις δημοσιεύσουμε, όταν πρέπει. Συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη χώρα παντελώς. Κάποια τα είχα πει και στη συγκυβέρνηση, αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει το κόστος να τα βάλει με τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας αφήσουμε τον Αντώνη Σαμαρά και ας περάσουμε στον Κώστα Καραμανλή.
Ο Κώστας Καραμανλής, την πρώτη φορά που βγήκε πρόεδρος της ΝΔ, είχα πει ότι «κάψαμε» έναν πολύ καλό μελλοντικό αρχηγό. Ηταν πάρα πολύ νωρίς, σε πολύ μικρή ηλικία, άψητος, άπειρος, δεν είχε περάσει από κανένα υπουργείο. Μπορεί να είχε μια παιδεία πολιτική λόγω της οικογένειας, αλλά μέχρι εκεί. Τον κάψαμε, όμως, τότε. Θα έπρεπε να γίνει τώρα πρωθυπουργός και να γίνει ένας καλός πρωθυπουργός και όχι ένας κακός πρωθυπουργός που έγινε πριν από δέκα χρόνια. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι στη ΝΔ είναι ότι ως κληρονόμος ο Κώστας Καραμανλής είναι ιδιοκτήτης της ΝΔ, ενώ ο κ. Σαμαράς είναι προσωρινός ενοικιαστής. Και αυτά που έγιναν στο συνέδριο, αυτή η μανία αποξένωσης του καραμανλικού στοιχείου από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ή βλέπω, ας πούμε, ότι ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο και ο Καραμανλής έχει έναν υφυπουργό, τον Γιάννη Ανδριανό. Ολα αυτά δείχνουν ανασφάλειες. Τα φοβικά στοιχεία του κ. Σαμαρά είναι πολύ αναπτυγμένα. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα γυρίσει ο κ. Καραμανλής και πώς θα γυρίσει. Η επιστροφή του περνά μέσα από την αποτυχία της σημερινής ηγεσίας. 
Θα γυρίσω τον χρόνο πίσω σε εκείνο το βράδυ του Προεδρικού Μεγάρου που αποχωρήσατε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Τι είχε γίνει; Ολοι αυτοί είχαν μπλέξει τον πρόεδρο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Θα σας πω και θα σας δώσω και το παρασκήνιο που θέλετε. Την πρώτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ο Σαμαράς είχε κάνει τη μεγάλη τούμπα. Από εκεί που ήταν πολέμιος του μνημονίου αρχίζει να αλλάζει ρότα. Από Παρασκευή μέχρι και την επόμενη εβδομάδα πηγαινοέρχονται στον πρόεδρο, ο οποίος δεν μπορεί να τους βάλει σε μία σειρά και καλεί και εμένα ως συνδετική ουσία. Δέχτηκα να πάω βάζοντας τρεις προϋποθέσεις: όχι μείωση μισθών – συντάξεων, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας και όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Εχουν συμφωνήσει και πάμε για τη συνάντηση. Εκεί, λοιπόν, όταν έφτασα, ήταν σε άλλο δωμάτιο και τα έλεγαν μεταξύ τους. Ηταν, μάλιστα, έτοιμος ο Πετσάλνικος να ορκιστεί πρωθυπουργός μέσα στη νύχτα. Κατάλαβα το παιχνίδι που είχε στηθεί και αποχώρησα. Μετά με έψαχναν. Την άλλη μέρα που πήγα εκεί, είχε ήδη συμφωνήσει ο Σαμαράς για πρωθυπουργό τον Πετσάλνικο. Λέω στον Σαμαρά: «Είσαι τρελός; Αν με Παπανδρέου πηγαίναμε στα βράχια, με Πετσάλνικο θα πάμε στον βυθό». Πρότεινα τον Παπαδήμο, έναν άνθρωπο που δεν συνέπιπταν οι απόψεις μας. Τον παραδεχόταν, όμως, η Ευρώπη. Δεν τον ήθελαν εκείνη τη στιγμή. Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπανδρέου. Και οι δύο είχαν τον φόβο μην πετύχει, πολύ περισσότερο ο Παπανδρέου, διότι θα φαινόταν αμέσως τι τενεκές ήταν. Πρότεινε τον Παπαδημητρίου και του είπα του Παπανδρέου να αφήσει τα αστεία, διότι θα ξαναέφευγα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς συμφωνήσατε;
Θα σας πω κάτι που το λέω για πρώτη φορά. Τους αιφνιδίασα, λέγοντας «ελάτε να συμφωνήσουμε σε έναν από εμάς πρωθυπουργό και δύο αντιπρόεδροι». Με κοίταξαν με τα μάτια γυρισμένα. Τους είπα ουσιαστικά ποιος από εσάς θέλει να αναλάβει; Αυτό τους έφερε στα ίσα και δέχτηκαν τη λύση Παπαδήμου.
Αυτό, όμως, που είδα εκείνες τις δύο με τρεις εβδομάδες ήταν ότι αθέτησαν τον λόγο τους. Αλλα λέγαμε και άλλα έκαναν. Τους είπα να πάμε και οι πέντε στη Μέρκελ και να της πούμε τι αντέχει η χώρα. Δεν ήθελε κανείς, διότι όλοι επιμέρους είχαν κάνει τις δικές τους συμφωνίες. Ο ένας τι θα κάνει για να γίνει ο πρωθυπουργός και ο άλλος τι να μην κάνει για να γλυτώσει τη φυλακή. Γι’ αυτό αποχώρησα και γι’ αυτό μετά έπεσαν πάνω μου θεοί και δαίμονες για να με διαλύσουν. Εδώ τα έβαλαν με όλους όσοι έλεγαν κάτι διαφορετικό. Γιούνκερ, Μπερλουσκόνι, εγώ δεν ήμουν τόσο μεγάλο μέγεθος. Με τα μικρόφωνα και τις γραφίδες της διαπλοκής υποστήκαμε αυτή την ήττα. Γι’ αυτό λέω ότι πρώτοι στο εδώλιο της λαϊκής συνείδησης δεν πρέπει να είναι κάποιος από αυτούς τους πολιτικάντηδες που κυβέρνησαν τον τόπο, αλλά κάποια μικρόφωνα τύπου Πρετεντέρη για τον ρόλο που έπαιξαν και για τον λόγο που έπαιξαν αυτόν τον ρόλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χάσατε και κορυφαία στελέχη σας, όμως, γεγονός που έπαιξε ρόλο στην εκλογική ήττα. Αλήθεια, αν είχατε απέναντί σας τους Γεωργιάδη και Βορίδη, τι θα τους λέγατε;
Ξέρω πολύ καλά πολιτική ιστορία. Αυτά τα μεγέθη δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνα που έφυγαν από τον γέρο της Δημοκρατίας. Μητσοτάκης, Στεφανόπουλος, Νόβας, Τσιριμώκος, όλος αυτός ο μεγάλος όγκος. Οπως ο Σαμαράς -ήταν πολύ μεγαλύτερος όγκος από αυτούς που έφυγαν από εμένα- που έφυγε μαζί με τον Γεροντόπουλο, τους δύο Σταμάτηδες από τον Μητσοτάκη. Αρα, τα έχει αυτά η πολιτική ιστορία. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα κατέβει αυτόνομος ο ΛΑΟΣ στις εκλογές;
Εννοείται. Υποστήκαμε δύο ήττες. Τους λόγους σάς τους είπα. Είμαστε εδώ και είμαστε όρθιοι. Υπάρχουμε. Μην ξεχνάτε ότι όσα κόμματα δεν έμπαιναν στη Βουλή διαλύονταν. ΠΟΛ. ΑΝ. του Σαμαρά, ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου, ΔΙΚΚΗ του Τσοβόλα. Εμείς είμαστε εδώ και, μάλιστα, ανανεωμένοι. Μόνο το 10% από τους παλιούς παραμένει εδώ.