26.7.2013,

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Στείλτο Email

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. Σαλαβράκος, κατά την τοποθέτηση του αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

“Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αιφνίδια την προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων της δημόσιας τηλεόρασης, με αποτέλεσμα δυστυχώς 2.700 περίπου εργαζόμενοι σε αυτήν να απωλέσουν την εργασίας τους, γεγονός θλιβερό υπό τις παρούσες συνθήκες αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Θεωρώ ότι κάθε απώλεια θέσης εργασίας πρέπει να θλίβει τις πολιτικές ηγεσίες και συνάμα να τους δημιουργεί την αίσθηση της πλήρους αποτυχίας. Είναι θλιβερό λοιπόν και συνάμα πολύ επικίνδυνο σήμερα η Ευρωζώνη να έχει 12,5% ανεργία και 26 εκατ. ανέργους με τους νέους ανέργους να ξεπερνούν το 50%. Αυτό αποτελεί ακραία απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που ασκούνται στην Ευρώπη και επιβάλλονται στους πολίτες εξαιτίας των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Δεν συμμερίζομαι την θέση του Επιτρόπου κου Σέπκοβιτς ότι η απόφαση αυτή, του προσωρινού κλεισίματος της ΕΡΤ, ήταν απόφαση αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω απόλυτα ότι η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε στην ενέργεια αυτή από την απαίτηση της Τρόικα για απολύσεις προσωπικού -αμέσως ή εμμέσως- εργαζομένου στον δημόσιο τομέα. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, ακόμα και της αριστεράς, υπαινίσσονται ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε με αδιαφάνεια, χωρίς αμεροληψία και είχε ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια κόστους.

Αυτό είναι αλήθεια, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την απόλυση όλου του προσωπικού, αναγκαίου και περισσεύοντος, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Η ΕΡΤ πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει και να εκπέμψει.

Και παρακαλώ κύριε Σέπκοβιτς “μαζέψτε τους από την Τρόικα!”. Σήμερα συγκεκριμένα, η Τρόικα έκανε δηλώσεις ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι 915 ευρώ ενώ στην Γερμανία είναι 830 ευρώ. Σας πληροφορώ ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι 523 ευρώ και 371 ευρώ παίρνει το 33% των συνταξιούχων της Ελλάδας. Σας παρακαλώ λοιπόν να τα μαζέψετε όλα αυτά και να μην δημιουργούνται τέτοιες εντυπώσεις στην Ευρώπη.

 

Εξ άλλου, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου του ευρωβουλευτή, αναφορικά με το εάν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Σαλαβράκος απάντησε ως εξής:

«Δεν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα και το ότι εμφανίζεται ως έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι ανακριβές. Από το 1974 και μετά όλες οι κυβερνήσεις σοσιαλιστικές και μη έχουν εμπεδώσει Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Δεύτερον, δεν αφήνουμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στα χέρια της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να έχουν δουλειά και πρέπει να τους συμπαρασταθούμε.

Και τρίτον, πρέπει να αντιληφθούμε και θα το πω στα αγγλικά λίγο ανορθόδοξα ότι “something is cooking and something is kicking” “κάτι μαγειρεύεται -σωστό και κάτι κλωτσάει”. Και κλωτσάνε αυτοί που είτε προέρχονται από τα αριστερά είτε από τα δεξιά και έχουν κακομάθει στην Ελλάδα».