2.10.2012,

Στη Γαλλία μειώνουν τη φορολογία, στην Τουρκία ξεχρεώνουν και στην Ελλάδα ακόμα παρακαλάμε

Στείλτο Email

Τη στιγμή που οι Έλληνες διαπραγματεύονται την επόμενη δόση σε αντάλλαγμα μια ακόμα σειρά δυσμενών μέτρων για την κοινωνία, στη Γαλλία η φορολογία αναμένεται να μειωθεί και στην Τουρκία ξεπληρώνουν τα χρέη στο ΔΝΤ. Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέδριο του κόμματός του ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χώρα του θα αποπληρώσει το υπόλοιπο 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια του χρέους της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέχρι τον επόμενο Απρίλιo.

Η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στο ΔΝΤ για να εξέλθει από οικονομικές κρίσεις, έχει σταματήσει τον δανεισμό από το 2008. “Το χρέος μας (προς το ΔΝΤ) ήταν 23,5 δις. Αυτή τη στιγμή χρωστάμε 1,3 δις και τον Απρίλιο θα το φτάσουμε στο μηδέν. Τώρα πραγματοποιούμε συνομιλίες τεχνικής φύσης”, είπε ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, τα γαλλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν μείωση της φορολογίας σε δύο χρόνια.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών.

Ο Καουζάκ δήλωσε ότι η φορολογία δεν θα αυξηθεί το 2014 και ενδέχεται να αρχίσει να μειώνεται το 2015 αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

“Αντιμετωπίζουμε δύο δύσκολα χρόνια, δύο αναμφισβήτητα πολύ δύσκολα χρόνια. Αλλά δεν θα υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική προσπάθεια ύστερα…από το 2015 αναμένουμε να μειώσουμε τις υποχρεωτικές εισφορές”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.