25.8.2012,

Άρθρο- Πρόκληση της Independent: Ο δίσκος της ελληνικής ζητιανιάς ξαναβγήκε στην Ευρώπη

  • 22 Αυγούστου 2012 16:00

Στείλτο Email

Με τον ειρωνικό τίτλο «ο Ελληνας ασθενής επιστρέφει ζητώντας περισσότερα λεφτά» που παραπέμπει στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Αντ. Σαμαρά, ο βρετανικός Independent σχολιάζει με προσβλητικά δηκτικό τρόπο την ευρωπαϊκή εξόρμηση του έλληνα πρωθυπουργού:

«Ο ελληνικός δίσκος της ζητιανιάς περιφέρεται ξανά απειλητικός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος, αφού περιγράφει τα ποσά της βοήθειας που μέχρι τώρα έχει λάβει η Ελλάδα, διερωτάται:

«Γιατί λοιπόν μετά από όλη αυτή τη βοήθεια, η Ελλάδα βγήκε πάλι με το δίσκο στην Ευρώπη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ενας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά διένυσε δύο μήνες ακυβέρνητη μετά τις εκλογές του Μαϊου, οι οποίες απέτυχαν να αναδείξουν καθαρό νικητή, καθυστερώντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ενας άλλος λόγος της αποτυχίας να πιάσει τους στόχους είναι ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει απογοητευτικά, αφού μόις 2 δισεκατομμύρια έχουν συγκεντυρωθεί από την πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει βαλτωμένη σε άγρια ύφεση εδώ και 5 χρόνια αφούτου η φούσκα που προηγήθηκε, έσκασε. Η βύθιση αυτή αύξησε τα κοινωνικά επιδόματα καθώς η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23%. Διέλυσε επίσης τα φορολογικά έσοδα καθώς επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, οι δε καταναλωτές σταμάτησαν να ξοδεύουν. Αμφότερα δυσχεραίνουν τηνν προσπάθεια της χώρας να μειώσει τα ελλείμματά της.

(…)

Θα πάρει η Ελλάδα περισσότερο χρόνο και έξτρα βοήθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της; Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την γερμανική πολιτική, καταλήγει το άρθρο, παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Γκίντιο Βεστερβέλε ότι ο χαμένος χρόνος των ελληνικών εκλογών θα πρέπει να συνυπολογισθεί. »Αλλά κάποιοι γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία να κοπούν οι δεσμοί με την Ελλάδα».

ethnos.gr