29.6.2012,

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στείλτο Email

 

Δεκτό έγινε και επίσημα το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια.Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup “καλωσορίζει το αίτημα των Κυπριακών Αρχών για οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης” και περιγράφει που θα βασίζεται το πρόγραμμα στήριξης.

Το Εurogroup καλωσορίζει επίσης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση την εκτίμηση των αναγκών, η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής, το οποίο θα βασίζεται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυπριακές αρχές και τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαΐου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το πρόγραμμα θα διαπραγματευτεί η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ.

Μετά από μια συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί με τις κυπριακές αρχές, το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Eurogroup, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το Eurogroup, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι πεπεισμένο ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο και θα επιτρέψει στην Κύπρο να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται στα εξής:

- Φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ελλειμμάτων κεφαλαίου και τη διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης, όπου χρειάζεται.

- Αποφασιστική δράση για την εκτέλεση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να υποστηρίξει την συνεχιζόμενη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης.

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται από το EFSF ή το ESM βάσει των χρηματοδοτικών μέσων τους. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια ταχεία απάντηση από το ΔΝΤ στην αίτηση της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών του.