4.7.2012,

Αυστηρά μηνύματα σε Δαμασκό από ΝΑΤΟ και Ερντογάν

Στείλτο Email

«Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του AKP, στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι σχόλια για να απενοχοποιηθεί η Συρία από αυτή τη δειλή επίθεση του συριακού καθεστώτος «δεν συνιστούν υπεύθυνη συμπεριφορά».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη συριακή αεράμυνα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία.

 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ μετά από σχετικό αίτημα της Αγκυρας [Βλέπε άρθρο] , ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε σε αυστηρό ύφος τη Δαμασκό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτραπούν άλλα τέτοια επεισόδια και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ανάλογου περιστατικού, το ΝΑΤΟ θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

 

«Οι νατοϊκοί σύμμαχοι καταδίκασαν έντονα αυτή την απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε, ξακαθαρίζοντας πως η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο μία επίθεση σε ένα κράτος-μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας.

 

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

 

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «εχθρική πράξη» εκ μέρους της Συρίας και «δειλή επίθεση του καθεστώτος Ασαντ», διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η συνετή αντίδραση της Αγκυρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.

 

«Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του AKP, στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι σχόλια για να απενοχοποιηθεί η Συρία απ’ αυτή τη δειλή επίθεση του καθεστώτος Ασαντ «δεν συνιστούν υπεύθυνη συμπεριφορά».