23.6.2012,

Μάριο Μόντι: «Για την Ιταλία, το θέμα της διάσωσης δεν τίθεται πραγματικά»

Στείλτο Email

Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης, επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G-20, στο Μεξικό, ωστόσο ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η ιδέα της εξαγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ώστε να μειωθεί το κόστος κρατικού δανεισμού.

«Για την Ιταλία, το θέμα της διάσωσης δεν τίθεται πραγματικά», δήλωσε χθες Τρίτη ο Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων στο τέλος της συνόδου κορυφής της G-20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Ο Μόντι είχε ήδη διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αγορών, δεν θα έχει ανάγκη σχεδίου διάσωσης «ούτε στο μέλλον».

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης για να εξαγοραστούν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, ο Μόντι δήλωσε πως η ιδέα αυτή «βρίσκεται υπό σκέψη» στο επίπεδο της Ευρωζώνης.

 

Η ιδέα είναι «να ενισχυθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης μέσω μηχανισμών που μπορούν να επιτρέψουν να προκριθούν τα θετικά, ούτως ώστε οι χώρες που είναι εντός των πλαισίων στα δημόσια οικονομικά, όπως η Ιταλία», να μπορούν να έχουν «επίπεδα spread λιγότερο αφύσικα», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα σενάριο «εντελώς διαφορετικό από τη διάσωση», το οποίο θα συζητηθεί στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη και θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.