10.6.2012,

Έκκληση της ΕΚΤ στην ισπανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της

Στείλτο Email

Ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιου ζήτησε από την κυβέρνηση της Ισπανίας να δώσει επείγουσα απάντηση στο ζήτημα της διάσωσης των τραπεζών, ώστε να ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές.

«Οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που είναι αναγκαίο να βρεθεί μια γρήγορη λύση» επισήμανε στην επιτροπή Οικονομικών του πορτογαλικού Κοινοβουλίου.

Πάντως, στη Μαδρίτη η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι «καμία σχετική απόφαση δεν έχει, ακόμα, ληφθεί».

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το AFP δήλωναν ανωνύμως ότι «στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενδέχεται να συγκληθεί σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με αποκλειστικό θέμα της τις ισπανικές τράπεζες».

Ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ διέψευσε ότι πιέζει τη Μαδρίτη. Ανάλογη διάψευση και από τις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι «δεν έχει παραλάβει το αντίστοιχο ισπανικό επίσημο αίτημα».

Ο Κονστάνσιου κατέθεσε επίσης ότι «τα προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών αναλύονται τώρα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, προς το παρόν όλα τα μέσα είναι διαθέσιμα ώστε οι τράπεζες της Ισπανίας να ανακεφαλαιοπηθούν και να βρεθεί λύση».

Εξήγησε μάλιστα: «Αυτό που αναμένεται είναι η Ισπανία να απευθύνει ένα αίτημα βοήθειας αποκλειστικώς υπέρ ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της -το οποίο αποτελεί μια νέα δυνατότητα, εδώ και λίγους μόνον μήνες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

in.gr