1.6.2012,

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ακρίβεια

Στείλτο Email

Πρωταθλήτρια… της κερδοσκοπίας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα τα καρτέλ των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα έως και 96,5% σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διενήργησε τιμοληψίες για 70 προϊόντα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνοντας πως ένα στα τέσσερα βασικά αγαθά νοικοκυριού πωλείται από ξένες εταιρείες leaders της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς ακόμη και σε διπλάσιες τιμές.

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων,μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις».

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τον ανταγωνισμό συγκεκριμένα ερευνά τις κατηγορίες των προϊόντων, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες έξι χώρες της Ε.Ε.

Αυτές είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία πωλούνται με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%, τα απορρυπαντικά που διατίθενται στην Ελλάδα ακριβότερα μέχρι και 44,2%, τα αναψυκτικά τα οποία οι Ελληνες πληρώνουν με τιμές υψηλότερες έως και 51,3%, τις μπίρες που είναι ακριβότερες μέχρι 38%, ενώ και τα δημητριακά έχουν τιμές υψηλότερες έως και 46,96%.

Παράλληλα, οι τιμές αυτές στις συγκεκριμένες κατηγορίες των προϊόντων είναι υπερβολικά υψηλές και μάλιστα ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι φόροι και πάλι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια.