30.5.2012,

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτοξεύθηκε…

Στείλτο Email

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει εκτοξευτεί, λόγω της παρατεταμένης για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και το κόστος για το κράτος της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia.

Σύμφωνα με το CNN, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της κυβέρνησης της Ισπανίας την Τετάρτη κινήθηκαν πάνω από 6,5% και για άλλη μια φορά – κινούνται κοντά στο επίπεδο του 7% των κεφαλαίων διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα Spreads των ισπανικών 10ετών ομολόγων συγκριτικά με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα «φλέρταραν» με το ευρωπαϊκό ιστορικό των 500 μονάδων βάσης.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας είχε ανακάμψει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είχε φτάσει στα τέλη του 2011, μετά την «ένεση» ρευστότητας άνω του 1 τρις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης.

Ενώ η Ισπανία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Bankia, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην αντιμετώπιση αντιφατικών ζητημάτων που αφορούν τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες προχώρησαν σε μαζικό δανεισμό, κατά τη διάρκεια της φούσκας των ακινήτων,κατέχοντας ποσό 180 δις ευρώ επισφαλών δανείων.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποκάλυψε το τελευταίο σχέδιο της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τραπεζικό της σύστημα, και ανακοίνωσε την έκτακτη κρατική επιχορήγηση της Bankia, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση επτά εγχώριες τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου, με 19 δις ευρώ.

Με αυτή την αμφιλεγόμενη κίνηση το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης της δεύτερης μεγαλύτερης αποταμιευτικής τράπεζας της Ισπανίας θα ανέλθει σε 23,5 δις ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της Bankia από το ισπανικό δημόσιο σε ποσοστό 90%.

real.gr