17.7.2012,

Αδιέξοδο για τους Έλληνες εισαγωγείς

Στείλτο Email

Δύσκολοι καιροί για εισαγωγείς καθώς οι ξένες μεγάλες πολυεθνικές αλλά και οι πάροχοι πρώτων υλών ημέρα με την ημέρα σκληραίνουν τους όρους συνεργασίας τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κορυφαίων εταιρειών ένδυσης, οι οποίες λόγω αδυναμίας πληρωμών έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα στοκ τους και να μην έχουν τις μεγάλες προμήθειες των προηγουμένων ετών σε ανδρικές σειρές ένδυσης. Μάλιστα πολλοί είναι οι ξένοι προμηθευτές της εταιρείας από την πατρίδα μας οι οποίοι δεν δίνουν πίστωση στο εύρος που το έκαναν στο παρελθόν κι έτσι η εταιρεία έχει αναγκαστεί να κινηθεί πιο συντηρητικά ως προς τον τρόπο που ακολουθεί τη μόδα.

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγών στη χώρα μας όμως βλέπει και ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Indesit Hellas. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του μας τόνισε πως «σαφώς η προμήθεια ηλεκτρικών ειδών στις μικρές αλυσίδες πώλησης ειδών τεχνολογίας και ηλεκτρικών αλλά και σε ένα πλήθος συνεταιρισμών, έχει αλλάξει καθώς ο φόβος για την τελική αποπληρωμή από τη μεριά των διεθνών γκρουπ είναι υπαρκτός». Ο ίδιος προσθέτει πως αρκετές είναι πλέον οι εταιρείες που παραδίδουν μικρότερες ποσότητες στη χώρα μας και με την απαίτηση άμεσης αποπληρωμής.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αγορά τροφίμων. Όπως μας λέει εισαγωγέας βρεφικών τροφών, πλέον η αξιοπιστία της Ελλάδος βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό της. «Είναι θέμα εμπορικής πίστης, όμως δυστυχώς το brand name Ελλάδα έχει διασυρθεί παγκοσμίως», υπογραμμίζει. Δεν είναι τυχαίο πως οι εισαγωγές τροφίμων αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολλές πολυεθνικές φοβούνται για το αν θα πάρουν τα χρήματα τους ή αν θα πληρωθούν σε ευρώ ή δραχμή.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτό ακριβώς το ρεύμα, που μιλά για παραδόσεις εμπορευμάτων μόνο κατόπιν προκαταβολών, ενδέχεται να στεγνώσει την αγορά μέσα στους επόμενους δύο μήνες καθώς πολλές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα, μεγάλη βιομηχανία οσπρίων, αντιμετωπίζουν το φάσμα της διακοπής προμηθειών πρώτων υλών λόγω της κατάστασης της χώρας. Σε μια τέτοια, όμως, περίπτωση, ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ (οι οποίες ήδη διαφαίνονται) είναι παραπάνω από ορατός.

newsbeast.gr