20.5.2012,

Ορκίζεται σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ

Στείλτο Email

Ακριβώς στις 10:00 (11:00 Ελλάδας) ο Φρανσουά Ολάντ θα φτάσει στο Μέγαρο των Ηλύσιων. Εκεί, θα τον περιμένει ο Νικολά Σαρκοζί για να του παραδώσει τα… κλειδιά της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναλαμβάνει και επίσημα σήμερα τα καθήκοντά του. Και αμέσως μετά θα πάει στο Βερολίνο για να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ, στο πρώτο κρίσιμο bras de fer της προεδρικής του θητείας.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο έβδομος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρατά στα χέρια του το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα φθάσει στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Νικολά Σαρκοζί.

Η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον νέο πρόεδρο τις διαδικασίες που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

newsit.gr