27.4.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στείλτο Email


 

 

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Δεν είναι θέμα αν θα πάρει ένα κόμμα αυτοδυναμία. Αυτό είναι ανέκδοτο. Εάν θα πάρουν και οι δύο μαζί τους 151 είναι το ζήτημα. Εκεί είναι και αγωνιούν κι οι δύο. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουν. Δεν θα μπορέσουν μόνοι τους να οδηγήσουν σε μια λύση. Χρειάζονται την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Αλλά για να υπάρξει επίτευξη σε συνεργασία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ Σαμαράς και ο κ Βενιζέλος, ότι αυτό το οποίο υπέγραψαν, δεν προχωράει. Εάν δεν γίνει ανάκληση της υπογραφής προς την κ. Λαγκάρτ, εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με κανέναν και για τίποτα. Ξεκάθαρα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάποιον από αυτούς οι οποίοι δέσανε μόνοι τους πισθάγκωνα τα χέρια τους. Δεν θα είναι οδηγοί του οχήματος Ελλάδος. Επιβάτες μπορεί να είναι.

 

Για τον συνασπισμό των χωρών του Νότου σε ενιαίο μέτωπο

Σας παραπέμπω στο Internet  να δείτε τι είπα στις 4 Φεβρουαρίου πριν αποχωρήσω από την Κυβέρνηση, όταν ειδοποιήθηκα στις 3 του μηνός από κορυφαίο Επίτροπο τον οποίο καθημερινώς βλέπετε στην τηλεόραση. Μου είπε ότι το κέντρο της Ευρώπης έφυγε από το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και είναι πλέον στο Βερολίνο.  Η κα. Μέρκελ τους έχει καταργήσει! Συνομιλεί μόνο με Ολλανδία, με Αυστρία, με Φιλανδία, και εσχάτως με το Λουξεμβούργο. Πρέπει ο Νότος να αναλάβει μια ευθύνη να επανέλθουν τα πράγματα εκεί που είναι. Και όταν ρώτησα γιατί από το Νότο η Ελλάδα, μου είπαν «γιατί εσείς έχετε το πρόβλημα». Γιατί από την Ελλάδα ο Καρατζαφέρης;  Γιατί σε ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Και είπα να το κάνουμε. Κι ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη και κατήγγειλα τη διαδικασία. Πολλοί κάγχασαν τότε. Όμως, μετά από 4 εβδομάδες η Καθημερινή στο πρωτοσέλιδο παρουσίασε αυτόν τον πύργο έξω από το Βερολίνο που γίνονται αυτές οι συσκέψεις.

Είπα εκείνη την ημέρα λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη. Πρώτον, θα προσπαθήσουν να μου πάρουν βουλευτές. Δεύτερο, θα προσπαθήσουν να μου «σβήσουν» το κόμμα. Τρίτον, θα προσπαθήσουν να με ακυρώσουν. Θα το αντέξω.

Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο, να είσαι σε ένα δωμάτιο με τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο και δύο αρχηγούς κομμάτων, των μεγάλων κομμάτων, να είσαι σε μια διαρκή ζεύξη με την κ Μέρκελ, την κ Λαγκάρντ, τον κ Ολι Ρεν, τον κ Τραγκι, και τον κ Πωλ Τομσεν να σου λένε «Αυτό είναι πάρτο»  και να βρίσκεις την ψυχική δύναμη να λες «όχι».

 

Πληρώνω την άρνησή μου να υποταχθώ

Αυτό το «όχι» ήχησε περίεργα. Αυτό το «όχι» χαιρετήθηκε σε όλο το Νότο. Αυτό το «όχι» έπρεπε να τιμωρηθεί. Γραφίδες και μικρόφωνα είναι υπό τον έλεγχο όλων αυτών των παραγόντων. Και είδα ανθρώπους και φίλους οι οποίοι ξαφνικά «γύρισαν» ανάποδα. Είδα εταιρίες δημοσκοπήσεων να λένε τις οποιεσδήποτε υπερβολές, Αναλόγως τα πόσα έπαιρναν.

Υπήρξε και μια που έδωσε 0.5% για να μου κόψουν το ηθικό, για να μην έχω υποψηφίους. Λες και δεν ήξερα το παιχνίδι. Δεν ήξεραν αυτοί εμένα. Εγώ δεν είμαι Καραμανλής  να πάω να κρυφτώ στη Ραφήνα. Έδωσα τη μάχη. Κι έχω σήμερα περισσότερους από 250 καινούριους στα ψηφοδέλτια. Αυτό βέβαια έγινε σε πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με τον Αμερικάνο. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι πήγα στη Μόσχα, ότι προσπαθώ πάση θυσία να φέρω τους Ρώσους στην Ελλάδα.  Το ζήτησα 5 ή 6 φορές μέσα στη Βουλή και με κορόιδεψε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας μου ότι η πρόσκληση εστάλη στους Ρώσους.  Πήγα στο Βερολίνο,  και μου είπαν ότι «είναι αισχρά ψέματα. Δεν ήρθε καμία πρόσκληση»!

Προσπάθησα να φέρω σε επαφή τη Ρωσία για να πάρει το Νεώριο. Γιατί πιστεύω ότι η ασφάλειά μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Γιατί την αφήνουν στον Αμερικάνο; Γιατί αφήσανε και την Κύπρο στον Αμερικάνο; και η μισή Κύπρος είναι σήμερα Τουρκική. Μόνο εάν έρθει ο Ρωσικός στόλος στο Αιγαίο θα εξασφαλιστεί η Ελλάδα. Κι εσείς εδώ οι ακρίτες το καταλαβαίνεται καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτό σημαίνει casus belli για τους Αμερικάνους. Και ήξεραν, γιατί αυτοί μου έμαθαν αρκετά πράγματα. Άρα ήξερα ότι είναι «πλασματικές». Το βράδυ των εκλογών θα χαρώ εξαιρετικά πολύ, να σας ακούσω στο τηλεφώνημα και να μου πείτε «πρόεδρε είχατε δίκιο».

 

Ευκαιριακά κόμματα αντιγράφουν το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ

Χαίρομαι που με ακολουθεί ο κ. Καμμένος. Το πρόγραμμα του αν το δείτε, είναι ίδιο με αυτό που είχαμε καταθέσει εμείς το 2004!

Εμείς δεν μιλήσαμε πρώτοι πριν αρκετά χρόνια για την ανασύσταση της ΜΟΜΑ και την απασχόληση των Ελλήνων ανέργων σε έργα που θα εκτελεί σε διάφορα μέρη της χώρας μας;  Βέβαια όλοι ξέρετε, ότι όσο καλό και να είναι το «φωτοαντίγραφο», δεν είναι το ίδιο με το «πρωτότυπο». Να θυμίσω δεν ήμουν στον Έβρο, ήμουν στη Ροδόπη. Και τώρα είμαι στη Θράκη. Χαίρομαι που έκανα μόδα τον Έβρο.

 

Τι διαφέρει το πρώτο από το δεύτερο Μνημόνιο

Το πρώτο Μνημόνιο είχε έναν ορίζοντα δύο ετών. Θεωρητικά, τώρα θα βγαίναμε στις αγορές. Τότε είχαμε στις τράπεζες διαθέσιμα 270 δισ ευρώ. Τώρα έχουμε 169 δισ ευρώ! Τότε το χρήμα το παίρναμε εμείς. Τώρα δεν το παίρνουμε πλέον εμείς. Τώρα υπάρχει ένα Ταμείο που ελέγχουν αυτοί. Τώρα μιλάμε για μια προοπτική 30 ετών. Είναι τελείως διαφορετικά μεγέθη.

 

Πληρώνουμε τα γινάτια και τα καπρίτσια του Σαμαρά

Μακάρι τότε ο κ. Σαμαράς να μην είχε τα δικά του «γινάτια» και να είχε έλθει για να έχουμε διαχειριστεί εμείς το πρώτο Μνημόνιο. Σήμερα θα ήμαστε σε μια τροχιά ανόδου. Αλλά τα καπρίτσια του κ. Σαμαρά τα πληρώσαμε με το να αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου, τον πλέον ανεπαρκή Πρωθυπουργό από τη μεταπολίτευση, να οδηγήσει τη χώρα στη πιο δύσκολη περίοδο στα βράχια.

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Θα απωλέσουμε εθνικό πλούτο. Σας θυμίζω ότι ήταν να πάρουμε τη δόση 10 Σεπτεμβρίου και τελικά την πήραμε 10 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό μας το κάνουν και μεθαύριο, αυτομάτως δεν θα είμαστε συνεπείς. Αυτό σημαίνει ότι με απόφαση στο Λονδίνο, μπορεί να μας πάρουν σε πρώτη φάση οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό. Έχουμε μια πολύ ωραία μονοκατοικία δίπλα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Λονδίνο – δωρεά της Έλενας Βενιζέλου – την οποία γλυκοκοιτάζουν από τώρα.  Θα πάνε να το πάρουν το ακίνητο χωρίς να μας ρωτήσουν!

 

Μας θέλουν υποχείρια της πολιτικής τους

Θα αναλύσω το θέμα λίγο παραπάνω. Η Αμερική ήθελε να είναι ο παντοκράτωρ και ο μονοκράτωρ. Για να είναι παντοκράτωρ χρειάζεται να έχει την Ευρώπη. Όποιος έχει την Ευρώπη, κυριαρχεί στον κόσμο. Για να έχει την Ευρώπη όμως, πρέπει να την αποκόψει ενεργειακά από τη Ρωσία. Η Αμερική ήξερε πάρα πολύ καλά τι υπήρχε στους ελληνικούς βυθούς. Ήταν γνωστό εδώ και 40 χρόνια. Έπρεπε να έλθουμε σε αυτή τη κατάσταση να μην ελέγχουμε εμείς το πλούτο της χώρας μας.  Και ήδη λέει στην Ευρώπη ότι έχετε ενέργεια δική σας. Ξεκόψτε από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει τεράστια υποβάθμιση της χώρας και μεγάλο προβληματισμό.

Για αυτό ήθελα να επενδύσουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα. Γιατί αύριο το πρωί θα είμαστε υποχείρια μίας και μόνης δύναμης. Αυτά βέβαια, όπως καταλαβαίνετε έχουν κόστος. Τεράστιο κόστος. Δεν θα αφήσει ο Αμερικανός να του κάνει ο Καρατζαφέρης τα παιχνίδια…Ή έχετε καμία αμφιβολία ότι κάποιος από τους άλλους θα πάει κόντρα στο ρεύμα;

Να σας θυμίσω ότι το  Μάιο του 1993 στη  Βουλιαγμένη, ο Χριστόφερ, ο υπουργός εξωτερικών, είχε πει ότι τον Οκτώβριο θα έχετε εκλογές! Γιατί ήξερε πότε έδωσαν εντολή στο Σαμαρά για να κάνει όσα έκανε…

 

Μας ήθελαν στο ΔΝΤ

Όταν η λαοπρόβλητη κυβέρνηση του 45% – ελέω Καραμανλή που έλεγε «μην ψηφίζετε Καρατζαφέρη ψηφίστε ΠΑΣΟΚ – όταν έρχεται αυτή η κυβέρνηση και λέει σε εννέα ημέρες πτωχεύω, δύο λύσεις είχες. Ή θα εύρισκες τα λεφτά, ή όχι. Απευθύνθηκα σε μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα με την οποία είχα σχέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ήλθε εδώ ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών και του ζήτησα 10 δισ ευρώ, όσο ήταν η δόση, για 10 χρόνια με 3%. Και μου απάντησε ότι η κυβέρνησή του το συζητά. Έκλεισα ραντεβού από την Αθηναϊκή Λέσχη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πήγε εκεί και συζήτησαν. Τον ρώτησα με αγωνία λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας τι έγινε στο Μαξίμου, και μου είπε ότι το μόνο πράγμα που συζήτησαν εκεί μέσα ήταν για το κανό…

Για το λόγο ακριβώς ότι δεν μπορούν να πάνε κόντρα από στον Αμερικάνο!

 

Για μια νέα πολυδιάστατη πολιτική

Η επιβίωση όμως της χώρας μας περνά από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Δεν έχω καμία όρεξη να τσακωθώ, να φύγω από εκεί που είμαι. Δεν μπορώ όμως να είμαι το «καλό παιδί» για να μην ανοίγω φτερά για άλλες επιλογές. Και στη Ρωσία και στη Κίνα.

 

Υπέκυψαν στη μπλόφα και στους εκβιασμούς της Μέρκελ

«Γιατί μόνο η Ελλάδα;». Μόλις πήγαν να κάνουν τα ίδια στην Ιταλία, φώναξε ο Μόντι και υπηρεσιακώς κώλωσε η Μέρκελ. Γιατί μόνο εμείς; Γιατί μόνο εμείς; Γιατί βρήκε και τα έκανε σε μας.

 

Για τον τρόπο αντίδρασης στο Μνημόνιο

Δεν υπέγραψε η Ελλάδα. Υπέγραψαν οι φοβισμένοι αρχηγοί εκείνης της περιόδου. Δεν με ενδιαφέρει, όποιος και να ήταν. Επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά. Εγώ δεν το δέχομαι το Μνημόνιο. Εγώ την επόμενη μέρα, αν μου δώσει ο Ελληνικός λαός τη δύναμη, θα τα πάω όλα αυτά να τα ακυρώσω. Ακυρώνονται, με συμμαχία του Νότου και διεκδίκηση νέων προσβάσεων. Απλά είναι τα πράγματα. Δεν είναι δύσκολο. Έχουμε μία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η κα. Μέρκελ που κάνει κουμάντο εκεί. Και για αυτό φώναξα και τους είπα» «Πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχουμε πλειοψηφία, όπου ομιλούν οι λαοί». Και δεν ήθελαν. Και ήθελαν ό,τι και η κυρία Μέρκελ. Εμείς έχουμε συμμαχίες. Ποιος σας είπε ότι σήμερα δεν θα κοιτάξουν με ενδιαφέρον την πρόταση; Και έξω από την ομάδα που υψώνεται. Αυτά λέω, αλλά δεν με ακούν. Φοβούνται την αναμέτρηση. Τι να κάνουμε, δεν είναι κακό. Γεννήθηκαν για να λένε ΝΑΙ.

Εκεί μέσα – σας θυμίζω – τα παιδιά δεν ξέρανε καν πόκερ. Είχαν μείνει στην μονόπολη. Η κα. Μέρκελ μπλοφάριζε. Είχε «ζευγαράκι του πέντε» και παρίστανε ότι είχε «φουλ του άσσου». Η χώρα δεν πτωχεύει. Δεν μας διώχνουν από το ευρώ. Δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορούν. Αυτοί μόλις υπέγραψαν βγαίνει η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο BBC και λέει: «Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα. Πως θα μπορούσαμε να τη βγάλουμε από το ευρώ την Ελλάδα». Δεν τους έχω δει από κοντά να τους κάνω «έτσι». Θα τους το κάνω στο ντιμπέϊτ!

 

Για τους λαθρομετανάστες

Θα τους διώξουμε. Αν έλθει κάποιος στο σπίτι σου και δεν σου αρέσει, τι θα κάνεις; Ανοίγεις την πόρτα και τον διώχνεις. Απλά πράγματα. Πολύ απλά είναι τα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Ακόμα έχουμε την πλειοψηφία. Σας θυμίζω την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, ότι το 2035 θα είναι αυτοί περισσότεροι από εμάς. Το 2035 είναι 23 χρόνια. Αν γυρίσετε πίσω 23 χρόνια ξέρετε πότε ήταν; Όταν ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές. Δηλαδή χθες. Και πάλι το συζητάνε. Αλλά όταν έλεγα εγώ πριν από δέκα χρόνια, το τεράστιο πρόβλημα, με λοιδορούσαν όλοι. Τώρα λένε ότι υπάρχει θέμα. Με διαφορά δέκα ετών. Κανονικά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πάρει στο κατόπι εκείνον που άνοιξε τα σύνορα το ’90, με όποιες συνέπειες.

 

Για το ρόλο και τη δραστηριότητα του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής

Εμείς είμαστε ευαίσθητοι σε ορισμένα θέματα. Πράγματι σήμερα, μη κοροϊδευόμαστε πίσω από το χέρι μας, περισσότερη εξουσία ασκεί στους δύο νομούς το Τούρκικο Προξενείο, παρά η Ελληνική Πολιτεία. Αυτό κάποιοι το μπέρδεψαν. Με μας διακυβέρνηση το Προξενείο τους θα περιοριστεί στα αυστηρώς διπλωματικά του καθήκοντα. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα είναι αιτία ασκήσεως άλλης πολιτικής.

 

Ο Εθνικός πλούτος θα παραμείνει στα δικά μας χέρια

Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα είναι αιτία ασκήσεως άλλης πολιτικής. Όσον αφορά το χρυσό. Μεταξύ μαύρου και άσπρου υπάρχουν πάρα πολλοί τόνοι. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Η χώρα έχει ανάγκη τα ευρήματα που υπάρχουν στο υπέδαφος. Αρκεί, ψάχνοντας για χρυσό να μην δημιουργούμε τραύματα στην επιφάνεια, στην κοινωνία,  στους κατοίκους. Κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο μπορούν να συνεχιστούν οι έρευνες. Βέβαια εγώ θα ήθελα και επιμένω σε αυτό, οι έρευνες να γίνονται από την Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο χρυσός ο δικός μας, ο πλούτος της γης πρέπει να πάει σε άλλον. Έχω δώσει οδηγίες  στην εκπρόσωπο μας  στο Ταμείο Αξιοποιήσεως Δημόσιας Περιουσίας, ό,τι αφορά εθνικό πλούτο, όχι. Το μόνο πράγμα που δέχομαι εγώ να πουληθεί είναι «τούβλα», δηλαδή ακίνητα. Όχι πλούτος. Δεν θα αφήσω να φύγει ούτε η ΔΕΠΑ, ούτε η ΔΕΣΠΑ, ούτε το νερό, ούτε ο ορυκτός πλούτος. Άμα δώσουμε τον πλούτο, αποτύχαμε αύριο το πρωί να βρούμε τα κονδύλια για να σώσουμε τον τόπο. Ήδη σήμερα όπως ξέρετε, ξεκίνησαν οι προτάσεις για να υπάρξει συνεργασία με τους Τούρκους για τα οποιαδήποτε αποθέματα υπάρχουν στο Αιγαίο. Παλιά συνταγή των Αμερικάνων.

 

Για τις υποψηφιότητες Μουσουλμάνων

Στην Ξάνθη βάλαμε. Στην Κομοτηνή το ψάξαμε. Ίσως δεν είχαμε το χρόνο για να βρούμε Μουσουλμάνο, μη ελεγχόμενο του προξενείου. Εάν βρίσκαμε Μουσουλμάνο μη ελεγχόμενο από το Προξενείο, θα τον βάζαμε. Δεν προλάβαμε.

 

Αλλάζει ο δημογραφικός χάρτης της Θράκης

Έρχονται από την Κομοτηνή και την Ξάνθη και γεννάνε εδώ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως. Κι έχουν καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Ξεκίνησαν από ένα ποσοστό μονοψήφιο και τώρα έχουν φτάσει στο 25%. Γιατί γράφονται στα δημοτολόγια του Έβρου. Αυτό το οποίο ήθελαν να κάνουν και το αποφύγαμε με τη συνθήκη της Λοζάνης, το κάνουν τώρα. Έρχεται από την Κομοτηνή, πάει και γεννάει στο νοσοκομείο και γράφεται στις λίστες.

 

Για το πρόστιμο στα αυθαίρετα της Θράκης

Το τελευταίο νομοσχέδιο στη Βουλή ήταν του κ Σηφουνάκη, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ακούστε αν είναι δυνατόν, αν αυτό αντέξει η λογική. Στους δύο αυτούς νομούς, οι Μουσουλμάνοι και μόνο οι Μουσουλμάνοι Έλληνες, θα πληρώνουν για τα αυθαίρετα το 20%. Και οι Χριστιανοί Έλληνες θα πληρώνουν 100%. Γιατί αυτή η ρύθμιση δεν επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεν ισχύει για όλους τους κατοίκους; Φέραμε την τροπολογία τελευταία ημέρα που κλείναμε και κάναμε ονομαστική ψηφοφορία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το απέκλεισαν. Θέλω να δω με τη μούρη θα έρθουν εδώ για να κάνουν προεκλογική καμπάνια στον Έβρο. Δηλαδή εσείς, για ένα αυθαίρετο θα πληρώνεται το πρόστιμο 100%. Ο Μουσουλμάνος της Ξάνθης και της Ροδόπης, μόνο ο Μουσουλμάνος, θα πληρώνει 20%… Αυτή είναι η φερεγγυότητα του κράτους!

 

Για τον αγωγό Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη

Ο αγωγός  Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη δεν μπορούσε να γίνει, γιατί οι Αμερικάνοι, δυστυχώς, ελέγχουν πλήρως τη Βουλγαρία. Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θα μπορούσε να είναι ο κυβερνήτης πχ του Τέξας. Εμείς όμως γιατί να το σαμποτάρουμε; Εάν το έπαιρνε επάνω του ο κ. Παπανδρέου θα είχαμε μια διαφορετική ίσως εξέλιξη. Μάλιστα τους έδωσα και τη λύση. Αλλά πηγαίνουμε στα πολύ βαθιά και δεν ξέρω πόσο ανακοινώσιμα είναι. Είχα πει στον κ. Παπανδρέου ότι  μπορεί να αναγκάσει τη Βουλγαρία να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι τράπεζές μας αυτή τη στιγμή ελέγχουν την οικονομία της Βουλγαρίας κατά 27%. Ελέγχοντας το 27% της οικονομίας της Βουλγαρίας, μπορούσε να την αναγκάσει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αλλά όλοι αυτοί είναι σε διατεταγμένες υπηρεσίες εξυπηρετήσεως των αναγκών της Ουάσινγκτον.