20.7.2012,

Σεβαστιανός εναντίον Σαμαρά για το Βορειοηπειρωτικό

Στείλτο Email

Επειδή βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μία προσπάθεια από την μεριά της Νέας Δημοκρατίας, να παρουσιάσει τον κ. Σαμαρά σαν τον μεγάλο ευεργέτη του Β/Ηπειρωτικού Ελληνισμού, πάμε να θυμίσουμε λίγα πράγματα που όσοι ασχολούμαστε δεκαετίες με το Β/Ηπειρωτικό τα έχουμε καλά χαραγμένα στην μνήμη μας. Ο Α. Σαμαράς ως υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει την Αλβανία στον ΟΑΣΕ (τότε ΔΑΣΕ), να συνεχίσει την ίδια μειοδοτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ (παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις) και να ερημώσει τα χωριά της Β. Ηπείρου, αφού ουδεμία πολιτική παραμονής των Β/Ηπειρωτών στις εστίες τους φρόντισε να επεξεργαστεί. Ας δούμε πως αντιμετώπιζε τότε ο Ηγέτης του Β/Ηπειρωτικού κινήματος, ο ηρωικός Μητροπολίτης Σεβαστιανός, την καταστροφική εξωτερική πολιτική του Α. Σαμαρά, δια μέσου των επιστολών – διαμαρτυριών του:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

δια την ένταξιν της Αλβανίας εις την ΔΑΣΕ

(20.6.1991)

Η ομόφωνος ένταξις της Αλβανίας εις την ΔΑΣΕ αποτελεί νίκην μεν και θρίαμβον της αλβανικής διπλωματίας και προπαγάνδας, αποτυχίαν δε οικτράν της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ουδέποτε, φρονούμεν, οι συνθήκες προς προώθησιν του Βορειοηπειρωτικού ήσαν τόσον ευνοϊκές όσον σήμερα, που όχι μόνον κατέρρευσε το μαρξιστικόν αλβανικό καθεστώς, αλλά και η κατάστασις συνεχίζει να είναι χαώδης εις Αλβανίαν. Και όμως αυτές οι τελευταίες εξελίξεις – οι όντως κοσμογονικές και, όπως είπαμε, λίαν ευνοϊκές δια το Βορειοηπειρωτικό Θέμα – παρέρχονται ανεκμετάλλευτες. Δι αυτό και οι ίδιοι οι Αλβανοί γελούν εις βάρος μας…

Ναι! Είναι καιρός να το πούμε. Αν το ΠΑΣΟΚ αμνήστευσε τα εγκλήματα της Αλβανίας, τόσον με την μονομερή άρση του εμπολέμου το 1987, όσον και με την αποχήν της Ελλάδος το 1988, από το Οικονομικόν και Κοινωνικόν Συμβούλιον του ΟΗΕ, εις Νέαν Υόρκην, η σημερινή κυβέρνησις της «Νέας Δημοκρατίας», με την ατολμία της να διαπραγματευθή την άρσιν του εμπολέμου, την οποίαν όμως υπεσχέθη προεκλογικά, με την δειλίαν της να προσφύγη εις τους τέσσαρες υπουργούς εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων και με την χθεσινή συγκατάθεσιν της να ενταχθή η Αλβανία εις την ΔΑΣΕ, όχι μόνον επιβραβεύει τα εγκλήματα του αλβανικού καθεστώτος, αλλά – τολμούμε να το πούμε – θυσιάζει τα απαράγραπτα δίκαια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, εν αντιθέσει με την καταρρέουσαν Αλβανίαν, η οποία συνεχίζει να διεκδική Κοσσυφοπέδι και… Τσαμουριά!

Το υποστηριζόμενον από τον κ. Σαμαράν ότι τώρα θα ελέγχωμε την Αλβανία και θα την υποχρεώσουμε στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αστείον και αποδεικνύει άγνοιαν της αλβανικής πονηρίας, η οποία ουδέποτε εσεβάσθη τις υποσχέσεις της.

Τα ίδια υπεστήριζε και το ΠΑΣΟΚ το 1987, όταν έκαμε την μονομερή άρσιν του εμπολέμου. Και όμως, η Αλβανία τίποτε δεν εσεβάσθη από τότε μέχρι τώρα.

Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, αν δηλαδή ο τρόπος αυτός είναι ενδεδειγμένος, διατί δεν συναινούμε εις το να ενταχθή και η Τουρκία στην ΕΟΚ, δια να ελέγχωμε και αυτήν εκ των έσω;

Διατί δύο μέτρα και δύο σταθμά, Κύριε Υπουργέ;

Κύριε Πρωθυπουργέ και Κύριε Σαμαρά,

Είμεθα υποχρεωμένοι να σας πούμε ότι και ημείς προσωπικώς, αλλά και οι χιλιάδες των Ελλήνων, που τόσα περιμέναμε από την Κυβέρνησι σας, αισθανόμεθα απογοητευμένοι από τους μέχρι τούδε χειρισμούς σας για το Βορειοηπειρωτικό. Ασφαλώς δε απογοητευμένος, αλλά και προδομένος θα αισθάνεται και ο υπόδουλος Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.

Δυστυχώς, τα ολέθρια εθνικά σφάλματα του παρελθόντος και οι τόσες «χαμένες πατρίδες» ουδέν μας εδίδαξαν…

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ