20.3.2012,

Στρώνεται το χαλί για νέα μέτρα τον Ιούνιο

Στείλτο Email

 

Και περικοπές αποδοχών απο το ΔΝΤ

 

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΔΝΤ που συνοδεύει την έγκριση των 28 δις ευρώ για το τι μέλλει να γίνει τον Ιούνιο με νέα μέτρα αλλά και ότι προϊδεάζει για νέες περικοπές αποδοχών.

 

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει.

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

 

Με απλά λόγια μιλάει για μέτρα 14 δις και όχι 11 δις που ξέραμε μέχρι τώρα.

 

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, κρίνει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

 

Αναγνωρίζοντας ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε στη πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (να πληρώνουν δηλαδή φόρους πολίτες που σήμερα δεν πληρώνουν δείχνει αυτή τη κατεύθυνση, ενώ παραδέχεται απ την άλλη πλευρά ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να μπουν και άλλοι φόροι.

 

Πεδίο που υπάρχει ακόμη λίπος είναι οι κοινωνικές παροχές. Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.