20.5.2012,

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΤΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ” ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στείλτο Email


 

Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση και προστασία ακινήτων του.

 

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το Νομοσχέδιό σας περιλαμβάνει θέμα που χρήζουν εξαιρετικής προσοχής. Να τα περάσετε από μαγνητικό τομογράφο.

Κοιτάξτε πώς δομείται αυτή η Πολιτεία: Κάναμε πριν κάποιους μήνες εδώ το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Γιατί δεν πάνε όλα εκεί και κάποια άλλα πράγματα να τα χαρίζετε σε απόρους αγρότες ή σε όποιον θέλει να πάει στην επαρχία να γίνει αγρότης; Εμείς έχουμε μία πρόταση: Όποιο χωράφι δεν καλλιεργείται για ένα χρονικό διάστημα μεγάλο να περνάει στο κράτος και να δίνεται σε όποιον θέλει να το καλλιεργήσει. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα κομματάκι γης εδώ ένα εκεί και τελικά μετά από καιρό δεν έχουν καμία αξία. Θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα ένας αναδασμός και αντί για κομματάκι-κομματάκι να πάρει κάποιος ένα ενιαίο κομμάτι γης να το αξιοποιήσει. Κάποια πράγματα είναι θετικά στο νομοσχέδιό σας και κάποια δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ένα μείζον ζήτημα: Είναι πολλές περιουσίες αγροτών υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία πτωχεύει. Είναι κανείς που δεν ξέρει ότι η Αγροτική Τράπεζα χτυπάει κανόνι; Και δεν ξέρει η πολιτεία τι θα κάνει! Εάν θα γίνει όπως με την Proton και χωριστεί η τράπεζα σε δύο κομμάτια ποιο θα πάρει τις περιουσίες, ποιο τις καταθέσεις, ποιο τα χρέη κλπ. Πρόκειται για ένα θέμα υπαρκτό και άμεσο. Η Αγροτική Τράπεζα πτωχεύει και σε αυτό συνετέλεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τη φέσωσαν με 250 εκατ. ευρώ! Από όλες τις τράπεζες την Αγροτική βρήκαν! Διότι, κρατική ούσα, έβαζαν τις διοικήσεις της αρεσκείας τους και τη φεσώνανε μετά! Και φέρατε και την περασμένη εβδομάδα εδώ στη Βουλή μία (ν)τροπολογία για να ρυθμίσετε τα χρέη σας! Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να συναινούσαμε και να σας αφήναμε να περάσετε ποτέ κάτι όταν πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

 

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα στο λαό. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν θέλει κρατική επιχορήγηση για εφέτος εάν συναινέσουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουνε το ίδιο.

Θα πάρουμε δηλαδή 25 εκατομμύρια για να κάνουμε αφίσες με τα πρόσωπά μας την ώρα που λαός πεινάει και υποφέρει;

Ας κάνουμε προεκλογική περίοδο με όσα έχουμε. Γιατί να πάρουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού; Γιατί αρκούμαστε σε εκπτώσεις, 20%, 25%, κλπ; Δίνει λαβές ο πολιτικός κόσμος με όλα αυτά γι΄ αυτό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Σας καταθέσαμε μία τροπολογία σήμερα (για αποζημίωση των φυσικών προσώπων ομολογιούχων που υπέστησαν κούρεμα στα ομόλογά τους εάν αυτά ήταν έως 100.000 ευρώ, όσο δηλ. και το αντίστοιχο εγγυημένο ποσό για τις καταθέσεις). Δεν είχα την ψευδαίσθηση βέβαια ότι θα είχατε τη δύναμη να το συζητήσετε, ειδικά μετά την εμπειρία μου στην κυβέρνηση.

Υπήρξε συμφωνία των 5 ισχυρότερων αντρών εκείνη τη στιγμή στη χώρα, όταν διαπραγματευόμασταν ότι μέχρι 100.000 ευρώ ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα θα πληρωθούν κανονικά, δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Ποιος είναι αυτός που υπερίσχυσε της ελληνικής κυβέρνησης και θα υποστούν τελικά όλοι οι αποταμιευτές που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο κούρεμα 53%; Ξέρετε ποιος είναι πιο δυνατός τελικά από την ελληνική κυβέρνηση; Ο κ. Γιούνκερ, που αθέτησε χθες αυτό είχε πει η ελληνική κυβέρνηση και είπε: «Δεν με ενδιαφέρει τι συμφωνήσατε, αυτό που λέω εγώ θα γίνει!». Και βάλατε την ουρά στα σκέλια. Και ερχόσαστε εδώ να προδώσετε εκείνους που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος. «Πάρτε σίγουρα κρατικά ομόλογα»! «Ενισχύστε την Ελλάδα»! «Σίγουρα τα λεφτά σας!», λέγατε! Το 53% το χάνουν!

Εμείς φέρνουμε μία τροπολογία, συζητήστε την και αφήστε ελεύθερο το Σώμα να αποφασίσει, χωρίς πειθαρχία. Να δω αν θα υπάρξει, έστω και ένας βουλευτής, που θα πει ότι δεν πρέπει να εγγυηθεί, τουλάχιστον, το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ. Έχω μία περίπτωση, ήρθε και με βρήκε ένας, πήρε το εφάπαξ είχε μαζέψει κάποια χρήματα και πήρε 150.000 ευρώ εγγυημένα ομόλογα και τα πήγε σε μία τράπεζα, τα έδωσε ως ενέχυρο και πήρε 150.000 ευρώ μετρητά για να χτίσει ένα σπίτι. Τώρα η τράπεζα του λέει, τα ομόλογα που έφερες έχουν αξία 60.000 ευρώ, όχι 150.000, και πλήρωσε μου τόκο για 150.000. Εξηγήστε μου γιατί; Την ίδια ώρα ο τραπεζίτης, η τράπεζα, επειδή τους κόβεται το δικό τους κομμάτι παίρνουν, 30 είχαμε συμφωνήσει, 50 δις. ευρώ παίρνουν τελικά ως ενίσχυση. Δηλαδή, εξασφαλίζουμε τον τραπεζίτη, εξασφαλίζουμε το κεφάλαιο και αφήνουμε έρμαιο στην καταιγίδα των αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης και του κ. Γιούνκερ, τον φτωχό και τον αδύνατο. Μπράβο στην τιμιότητά σας! Μπράβο στην πολιτική τιμιότητα των κομμάτων που κυβερνούν σήμερα την χώρα! Εξασφαλίστε τους τραπεζίτες και αφήστε τους φτωχούς που εμπιστεύτηκαν το κράτος στην οδύνη της περιπέτειας. Νομίζω ότι κάποιοι σ΄ αυτήν την αίθουσα πρέπει, λογικά, να ντρέπονται!

 

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και πάμε σε εκλογές, λένε τον Μάιο. Και διερωτώμαι… Μπορεί αυτή κυβέρνηση, μπορεί εσείς έντιμοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να εγγυηθείτε εις τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξει νέα καταιγίδα μειώσεων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές; Δε σας ζητώ να εγγυηθείτε για δύο και τρία χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει: «ψηφίστε μας και δεν πρόκειται τον Ιούνιο να ψηφιστεί κανένας νόμος μειώσεων μισθών και συντάξεων»; Εάν αυτό δεν είναι πολιτική απάτη, το ότι αποσιωπάτε αυτά που συμφωνήθηκαν με το μνημόνιο, τότε τι είναι; Δηλαδή, «ψηφίστε μας και θα δούμε…»

Και να ψηφίσουν τι; Αυτά τα οποία επιλέγει ο κ. Σόιμπλε. Όχι ελευθέρα τη βούληση, αλλά κοιτάξτε… Να γίνουν εκλογές, αλλά αν δεν βγει η κυβέρνηση συνεργασίας που επιθυμούμε, δε θα σας δώσουμε λεφτά! Άρα, λέμε στον πολίτη που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά: αν δεν ψηφίσεις τα δύο «συνεταιράκια», η Γερμανία θα σου κόψει τα λεφτά και δε θα πάρεις μισθό και σύνταξη. Κοιτάξτε ποια δημοκρατία υπηρετείτε! Μπράβο σας και πάλι! Έτσι θα πάμε σε εκλογές; Αυτό είναι το ζητούμενο; Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένας μέσα σ΄ αυτή την αίθουσα που να θέλει να συμπράξει σ΄ αυτό το ανόμημα το οποίο έρχεται, σ΄ αυτά τα ψευτοδιλήμματα.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Και σας ρωτώ αυτό που έγινε πως το ερμηνεύετε; Ήρθε ένα μνημόνιο χοντρό όσο ο «Χρυσός Οδηγός», το είδαμε μάλιστα να ίπταται και στην αίθουσα… Μεταφράστηκε ολόκληρο. Από το εξώφυλλο μέχρι το οπισθόφυλλο. Ολόκληρο, εκτός από μια παράγραφο με τρείς γραμμές. Ποια παράγραφο; Η επιστολή προς την κυρία Λαγκάρντ, την ισχυρά κυρία του ΔΝΤ, που λέει: «Οι αρχηγοί δεσμεύονται ότι όσο καιρό πολιτεύονται, δεν θα ασκήσουν πολιτική ενάντια σε αυτά που πραγματεύεται το Μνημόνιο». Μήπως δεν το ακούσατε καλά; Είναι μόνο στο αγγλικό κείμενο, στο ελληνικό έχει παραληφθεί για λόγους που ευθέως αντιλαμβάνεστε. Αυτό δεν είναι πολιτική απάτη; Τι είναι; Λάθος των υπηρεσιών; Όταν εντοπίσθηκε το πρώτο βράδυ εκεί πέρα στο Συμβούλιο, τους είπα: «Εδώ κάτι συμβαίνει». Γιατί δεν διορθώθηκε; Διότι, αν το διαβάσει κάποιος, να μην καταλάβει τι υπέγραψαν. Υπέγραψαν ότι όσο καιρό πολιτεύονται δεν θα πάνε κόντρα στις οποιεσδήποτε απαιτήσεις του Μνημονίου. Θα μπορούν αυτοί αύριο το πρωί να κυβερνήσουν τη χώρα, όταν μόνοι τους έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη; Τα χέρια δεν δένονται από πιθανές συμμαχίες, αλλά δένονται από προσωπικές πολιτικές αστοχίες! Επομένως, κύριε υπουργέ, βλέπετε ότι υπάρχουν μια σειρά πολιτικών ανομημάτων. Και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν βουλευτές με συνείδηση. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος βουλευτής ασυνείδητος, μέσα στην αίθουσα. Κανένας. Από κανένα κόμμα. Πιστεύω όμως ότι η συνείδηση μας ενίοτε κάμπτεται κάτω από πιέσεις οι οποίες ασκούνται. Πιστεύω λοιπόν ότι τώρα σ΄ αυτήν την κρίσιμη στιγμή αυτά τα πολιτικά ανομήματα δεν θα τα παρακολουθήσει το κοινοβούλιο. Θα υπάρξουν φωνές που θα αντισταθούν και πρέπει να αντισταθούμε στους προσκυνημένους, σ΄ αυτούς που υπέγραψαν ότι θα κάνουν ισοβίως αυτό που λέει η κα Λαγκάρντ, ό,τι λέει ο κ Γιούνκερ, ό,τι λέει η κα Μέρκελ και η υπόλοιπη παρέα. Λυπάμαι λοιπόν γιατί πιστεύω ότι αυτό ήταν είναι όνειδος για την πολιτική ζωή του τόπου!

 

Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δριβελέγκα, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:

 

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

κ. Υπουργέ, δεν αρκεί η διαπίστωση ότι πτώχευσε η Αγροτική τράπεζα. Στα χέρια ποιων πτώχευσε; Πώς έφτασε σε αυτή την κατάσταση η Αγροτική Τράπεζα; Δεν έγιναν κάποιες παραλήψεις; Δεν ευθύνεται κανείς; Οι αγρότες ευθύνονται; Η σπουδαιότερη τράπεζα της χώρας, η Αγροτική Τράπεζα, πτωχεύει. Κι αυτό είναι απλώς μια διαπίστωση! Δεν ντρέπεται κανείς δηλαδή για ό,τι έγινε; Αποτύχατε και εσείς και αυτοί. Αποτύχατε! Καταστρέψατε την Ελλάδα. Πήρατε μια Ελλάδα υγιή στη μεταπολίτευση, χωρίς ούτε μία δραχμή χρέους και σήμερα χρωστάμε τόσα ώστε να εκλιπαρούμε και να μας λένε ότι θα γίνουμε Μπαγκλαντές: Σημερινή δήλωση από τους φίλους σας και τους ομοτράπεζους. Και δεν πρέπει κανείς να αντιδράσει! Ο ελληνικός λαός κ. Υπουργέ να ξέρετε, τα καμώματα, τις παραλήψεις και τα ανομήματα θα τα περάσει με αξονικό τομογράφο και θα βρείτε την διάγνωση μέσα στην κάλπη. Γι΄ αυτό δεν είμαι και σίγουρος για την ημερομηνία τον εκλογών. Κ. Υπουργέ άλλη μια φορά, η εκπρόθεσμος αυτή τροπολογία μας έγινε σήμερα, γιατί χθες ο κ. Γιούνγκερ αποφάσισε, ερήμην του ελληνικού κοινοβουλίου, ερήμην του Υπουργικού Συμβουλίου, ερήμην του πρωθυπουργού, με τη δύναμη που του δίνει να είναι ο δυνάστης δανειστής και λέει ότι δεν θα καλυφθεί ο κάτοχος των μικρών ομολόγων. Πάει! Όταν, λοιπόν, αποφασίσθηκε εχθές από τον κ. Γιούνκερ, σήμερα ήταν εκπρόθεσμη εκ των πραγμάτων. Συζητήστε την! Ο υπουργός αποφασίζει τι θα συζητηθεί όχι η Βουλή. Πείτε, λοιπόν, ότι τη δέχομαι τη συζήτηση. Να ακουστούν οι βουλευτές. Δεν έχουν δικαίωμα θέσης για ένα καίριο θέμα; Υπάρχει εδώ βουλευτής που δεν έχει στην περιοχή του ψηφοφόρο του που να μην έχει πάρει έστω λίγα ή πολλά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τις καμπάνιες που έκαναν οι κυβερνήσεις «εμπιστευτείτε το Ελληνικό κράτος»; Να τοποθετηθούν να ακούσουμε τις θέσεις τους. Όχι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λεηλασία! Για λεηλασία πρόκειται σε μισθούς, σε συντάξεις, σε ομόλογα. Οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε σχέση κι αν έχει με το κράτος λεηλατείται, βανδαλίζεται! Και τουλάχιστον η κυβέρνηση που οραματίστηκα εγώ δεν ήταν η κυβέρνηση που θα καταρράκωνε τον ελληνικό λαό. Αλλάξτε συνταγή! Και επιτέλους, δεν είναι κακό κ. υπουργέ να ακουστεί κι ένα «ΟΧΙ». Εμείς οι Έλληνες είμαστε γενναίος λαός. Και το αποδείξαμε πριν από ένα αιώνα ακριβώς, όταν διπλασιάσαμε την Ελλάδα! Το αποδείξαμε και το ΄40. Εμείς, λοιπόν, αυτός ο γενναίος λαός να έχουμε σκύψει το κεφάλι; Να έχουμε κιοτέψει; Μας πάει μωρέ! Όταν σηκώνεται η Ουγγαρία, ο Πρωθυπουργός της και λέει όχι στο ΔΝΤ; «Πήρα τα λεφτά αλλά αυτά που μου λέτε δεν μπορώ να τα κάνω για τον Ουγγρικό λαό!» Μπορεί εκείνος και δεν μπορούμε εμείς; Σηκώστε επιτέλους το κεφάλι! Δώστε μία ελπίδα στον Έλληνα, ότι μπορείτε να αντισταθείτε στα κελεύσματα των πλουσίων της Ευρώπης! Ντροπή μας, επιτέλους! Δεν μπορεί να τα αποδεχόμαστε όλα παθητικά, επειδή κάποιοι δέχτηκαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν «καρέκλες», ότι όσο πολιτεύονται θα εκτελούν τις εντολές του Μνημονίου. Εάν αυτό δεν είναι προδοσία, τι είναι;