18.2.2012,

Δραματική η μείωση των τουριστικών προκρατήσεων

  • 18 Φεβρουαρίου 2012 00:00

Στείλτο Email

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι θεσμικοί τουριστικοί φορείς είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Σε επίπεδο προκρατήσεων, η χώρα μας υστερεί δραματικά έναντι προηγούμενων – ακόμα και κακών – ετών, ενώ σημαντική υστέρηση καταγράφεται κι έναντι των βασικών ανταγωνιστών μας.

 

Ως βασική αιτία αυτής της πολύ αρνητικής εξέλιξης, προβάλλεται το γεγονός της γενικότερης κρίσης, αλλά και της ειδικότερης που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα, ενώ το ρόλο τους παίζουν και οι εικόνες βίας και καταστροφής, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, κάθε φορά που μια μεγάλη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για το κέντρο της Αθήνας.

 

Με αυτά και με αυτά, παράγοντες της αγοράς, έχουν φτάσει να μιλούν για αναμενόμενη πτώση της τάξης του 50%, που όλοι ελπίζουν να είναι υπερβολική εκτίμηση.

 

Παρ όλα αυτά, τα μηνύματα που έρχονται από τις λεγόμενες παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσμενή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια που θα σταματήσει το «κακό».

 

Εννοείται ότι η αναμενόμενη πτώση αφορά στο σύνολο των ελληνικών τουριστικών προορισμών, που θα περάσουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, αν κι εκφράζεται η εκτίμηση ότι ενδεχομένως στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, οι επιπλοκές να είναι μικρότερες, λόγω της γειτνίασης με αγορές οι οποίες «κατεβαίνουν» στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, «βρέξει – χιονίσει».

 

Το κακό είναι πως το επίπεδο αυτού του τουριστικού ρεύματος δεν μπορεί να «κρατήσει» μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά κυρίως απλά καταλύματα. Οπότε το κακό δεν μετριάζεται κατά πολύ.

πηγή: newsbomb.gr