18.2.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ FLASH

Στείλτο Email

 

«Δεν ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις τις οποίες είχα ζητήσει για να αποδεχτώ τους δυσβάστακτους όρους της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. Να αποφανθεί για το σύννομο της Σύμβασης το Ελεγκτικό Συμβούλιο του Κράτους. Να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος η ΤτΕ. Επίσης, αν ικανοποιείται η Σύμβαση της Λισαβόνας». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του FLASH στον Ν. Ευαγγελάτο.

 

Γιατί ψήφισα το 1ο Μνημόνιο

Ψήφισα το πρώτο μνημόνιο γιατί τότε τα πράγματα και οι καταστάσεις ήταν τελείως διαφορετικές. Η χώρα τότε μπορούσε να επιβιώσει. Δεν είχε φτάσει ακόμη σε αυτό το κατήφορο λόγω της παρουσίας του κ. Παπανδρέου.

Επειδή διαπίστωσα ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη, επέμενα μόνος και λοιδορούμενος από όλους για την σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Όμως αυτή έγινε με καθυστέρηση δύο ετών.

“Το πρώτο μνημόνιο δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη, αν το χειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι”, έλεγα στον κ. Σαμαρά. Επομένως δεν είναι τα ίδια πράγματα. Δεν ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο και τους Εφαρμοστικούς Νόμους, πράγμα που έκανε η ΝΔ εν πολλοίς. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς που είναι σοβαρός άνθρωπος, θα πει για την βοήθεια που του παρείχα αυτό το δίμηνο, καθώς και ότι ήμουν στο πλάι του σε πολλά πράγματα που αντιμετώπισε δυσκολίες.

 

Γιατί ακολουθούμε λάθος δρόμο

Η ουσία του θέματος είναι ότι είναι λάθος ο δρόμος αυτός που ακολουθείται. Τους είπα να πάμε να πάρουμε ένα «δάνειο – γέφυρα» για να βγάλουμε τον “μπελά” του ομολόγου που είναι πληρωτέο τον Μάρτιο. Όταν συστήσαμε την κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι είχαμε εκκρεμότητα αυτό το δάνειο του Μαρτίου. Έπρεπε να ακολουθήσουμε άλλη κατεύθυνση και άλλη πολιτική. Αυτό το οποίο δεν δέχτηκα και το οποίο ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», ήταν το γεγονός ότι οι 5 ισχυρότεροι πολιτικά άνδρες της χώρας θα έπρεπε να παρακαλέσουμε για να λάβουμε την έγκριση του κ. Τόμσεν. Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων. Η τελική φράση έπρεπε να ήταν από την κ. Μέρκελ η οποία άλλωστε πληρώνει και τα περισσότερα. Αυτή η Ευρώπη εμένα δεν μου πάει.

Δεν μπορείς να αποφασίσεις για τόσο σοβαρά και κρίσιμα πράγματα μέσα σε 1 ώρα. Αυτό ουσιαστικά είναι αποδοχή των όρων που σου θέτουν.

 

 

 

 

Μας δένουν χειροπόδαρα

Δεν ξέρω αν μπορέσουμε να σηκώσουμε ανάστημα. Το βλέπω να κάμπτεται κάθε μέρα. Είχα μια ελπίδα πραγματικά ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα το υπέγραφε. Είχα μια ελπίδα ότι θα αντισταθεί και θα πει όχι.

Από τις 600 σελίδες της Σύμβασης είχαν μεταφραστεί όλες εκτός μιας παραγράφου η οποία έλεγε ότι “…από τώρα και στο εξής και στο μέλλον δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ποτέ πολιτική από το μνημόνιο”.

Αυτά τα πράγματα δεν υπογράφονται. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να ήταν μεγάλη η πίεση και ο εκβιασμός που του υπεβλήθη από την παρέα της κ. Μέρκελ και του κ. Σόϊμπλε για να δεχτεί να υπογράψει.

Εκτιμώ ότι και να εγκριθεί αυτό το νέο μνημόνιο δεν θα πάει καλά. Πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό. Το δάνειο θα εκταμιεύεται σταδιακά για να αποπληρώνονται οι δανειστές μας. Θα δοθούν τα λεφτά πρώτα στους δανειστές μας. Η χώρα μας δεν θα λάβει χρήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του υπερασπίζεται τις θέσεις μου.

 

Συστράτευση με τις άλλες χώρες του Νότου

Είχα προτείνει στους άλλους εταίρους μου στη κυβέρνηση αυτό το οποίο σήμερα λέει ο Μόντι, δηλαδή, να μην είμαστε και να μην πάμε μόνοι μας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Να πάρουμε μαζί μας όλους τους Νότιους και να δείξουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τη Λέσχη του Βερολίνου. Μόνο ενωμένες όλες οι χώρες του Νότου σε ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο θα μπορέσουν να νικήσουν τον Άξονα των χωρών του Βορρά.

 

Η αντιμνημονιακή πολιτική της ΝΔ οδήγησε τον κόσμο στην Αριστερά

Θεωρώ το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας είναι να μην έλθει ο κομμουνισμός. Φοβούμαι πάρα πολύ την εξέλιξη αυτού του ενδεχόμενου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δρομολόγηση ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος προς τα αριστερά. Για αυτό φρόντισε, δυστυχώς, η λάθος πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ με την τότε εξόχως αντιμνημονιακή της πολιτική. Οδήγησε ένα κόσμο σε μια κατάσταση την οποία η ίδια δεν μπορεί να υπηρετήσει. Πάση θυσία πρέπει να υπάρξει ανάκληση αυτού του κόσμου.

 

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Δεν είναι θέμα τι θα πει ο κάθε αρχηγός κόμματος. Είναι θέμα τι θα πει το Εκλογικό Σώμα. Αυτό θα αποτυπωθεί το βράδυ των εκλογών. Το Εκλογικό Σώμα θα δώσει τις οδηγίες που πρέπει.